Fotonummer:

1160  

Jaar:

1927

Bijdrager:

Hans van Melis
E-mail bijdrager

Andere gerelateerde foto's:

Groep 1: Plattegronden / Topografie | Centrum

Locatie 1Centrum - -

Deel deze pagina
Foto omschrijving

'Drie-landen-punt'

De Kanaalstraat in Woensel. De Bleekstraat is Stratum. En och erum de Plekhoek in Eindhoven.

Deze foto is geplaatst op: 25 augustus 2005Uw reacties

Een waarlijk drie-landen-punt op 'ons' grondgebied. Ter orientering; het gebouw met nr. 9 is het voormalige Kantongerecht op het Stratumseind. Later werd dat Museum Kempenland en nu is dat De Krabbedans. Wat verderop volgen dan eerst de Stadsgracht en daarna de Dommel.
Op deze kaart is ook de ligging van 't College en van de Smalle Haven duidelijk te zien. Rijst meteen de vraag waar de straatnaam 't College vandaan komt.
De afzonderlijke gemeenten waren, althans op bestuurlijk niveau, niet altijd de grootste vrienden. Met name tussen Woensel en Eindhoven heeft ondergronds n bovengronds een strijd bestaan. Hl vroeger (midden 19e eeuw ?) was het zelfs zo dat inwoners van Stratum, als ze Woensel bezochten, om Eindhoven heen liepen.
De grenzen van de plaatsen (uiteraard vr de samenvoeging) werden ten gunste van Eindhoven verlegd. Zie over de juiste plaats van de gemeentegrenzen ook foto 11, een kaart van Eindhoven uit 1866 is dat 3-gemeenten punt nog een feit. Helaas heeft iemand ooit op de afdruk van die kaart (gemaakt door Kuiypers), die nu dan maar als 'origineel' wordt beschouwd, met een soort stift de toenmalige stadsgrenzen aangedikt, waardoor het 3-gemeentenpunt ondergesneeuwd is.

Toegevoegd door: Rini Talens op 19 augustus 2006

Kan iemand mij misschien vertellen wanneer de Plekhoek Dommelsteeg heeft geheten? Ik kom er nog niet achter.

Toegevoegd door: Marjo Spierings op 15 juni 2007

Wie weet wanneer de Plekhoek is gesloopt?

Toegevoegd door: Marian Bakens op 05 juni 2008

Er is niet veel informatie bewaard gebleven, althans van de woningkaarten. De panden zijn van lieverlee gesloopt maar de laatste panden zoals ik het op de lijsten heb zijn afgebroken in 1957.

Toegevoegd door: Marjo Spierings op 05 juni 2008

De situatie op de kaart is die van rond 1923. Dat is duidelijk te zien aan de Kanaalstraat. Het klooster Ten Hage is al uitgebreid naar de Kanaalstraat, maar de volledige uitbreiding van het Gymnasium Augustinianum en de kapel zijn nog niet gerealiseerd. Wel al zijn de huizen die er stonden gesloopt. Een daarvan was het café Het Oude Veerhuis, Kanaalstraat 4, waar mijn grootouders Reijbroek-Peeters met hun kinderen woonden. Op 20-10-1922 verhuisde het gezin naar de Geldropseweg.
Het perceel waarop het café stond, was gelegen in Eindhoven en had het kadastrale nummer C774 en was vanaf 1913 in eigendom van de in Utrecht gevestigde Sint Augustinusstichting. De veranda van het café is te zien links op foto nummer 728.

Toegevoegd door: Frank Rijckaert op 16 juni 2013

In de Tijd van 26-7-1955 spreken ze over de demping van de Stadsgracht.. De smalle waterstrook tussen de Ten Hagestraat via 't Collge naar de Stadsgracht is volgens mij de Gender.

Toegevoegd door: Mathi Prygoda op 17 maart 2017

 
Reactie toevoegen