Fotonummer:

13949  

Jaar:

1900

Bijdrager:

Jan Weijers
E-mail bijdrager

Andere gerelateerde foto's:

Locatie:

Vergroot kaart

Groep 1: Bedrijven / Industrie | Brouwerijen / Distilleerderijen | De Haas / Joseph van der Harten

Locatie 1Centrum - 111 Binnenstad - Vrijstraat

Deel deze pagina
Foto omschrijving

Bierbrouwerij De Haas, Vrijstraat, ca 1900

De oude Bierbrouwerij De Haas in de Vrijstraat. Ik schat rond 1900. Zie ook de fiets die met zijn trapper op "de stoep" parkeert, blijkbaar vroeger een gebruikelijke manier om de fiets even weg te zetten als je bijvoorbeeld ging winkelen.

Deze foto is geplaatst op: 26 oktober 2007Uw reacties

Mijn vader parkeerde zijn fiets ook weleens op deze manier, en belde altijd wanneer hij een hoek omging. Grappig om de fiets op deze foto zo te zien staan!

Toegevoegd door: Jeannette Wassink op 26 oktober 2007

Ja, die fietsen, dat waren doortrappers, daar zat geen handrem op. Als je wilde remmen trapte je gewoon 'n slagje achteruit en je stond stil. Ik heb ook nog zo'n fiets gehad in mijn jeugd, en ook dat tegen de stoeprand parkeren ken ik nog.

Toegevoegd door: Petri van Gelder op 26 oktober 2007

Hoogstwaarschijnlijk een foto van kort na de eerste wereldoorlog, gezien de korte rokken en de schuin geplaatste hoeden op de hoofden van de in het wit geklede dames. Tot aan het begin van die oorlog waren de rokken tot op de grond. Maar midden op straat loopt nog een dame in het lang. Zal net in een overgangsfase zijn.

Toegevoegd door: Matty Van Der Zanden op 27 oktober 2007

Petri, ik schrik me rot; ik rijd anno 2007 nog steeds op een fiets met een terugtraprem! Of bedoel je een ander soort fiets?

Toegevoegd door: Yvonne Levens op 27 oktober 2007

Een terugtraprem is wat anders dan een doortrapper, maar het klopt dat je bij beide stilstaat als je achteruit trapt. Bij de doortrapper draaiden de trappers mee met de wielen. Van een echte rem was geen sprake. Ik heb leren fietsen op een doortrappertje van nichtjes. Zie de straatstenen van het pleintje in Vught nog onder me doorsuizen en voel nog de angst toen ik in de gaten kreeg dat ons vader het zadel niet meer vasthield. Maar ook de trots: ik fietste alleen en op een doortrapper!

Toegevoegd door: Marjan Levens op 01 november 2007

Nu snap ik 't van die doortrapper! Overigens een mooie foto en ik vraag me net als Matty af of de foto niet van rond 1920 is. Misschien zegt de lantaarnpaal iets over het jaartal; deze lijkt me al elektrisch. We kijken richting Marktstraat denk ik?
<<< klopt (Peter) >>>

Toegevoegd door: Yvonne Levens op 04 november 2007

Foto 10858 toont het pand rechts direct na bierbrouwerij de Haas frontaal. Wonderlijk genoeg staan op alle mij bekende afbeeldingen en ook nu weer de ramen van de dakkapel wijd open. Vergelijking van deze foto met foto 479 laat goed zien hoeveel kolossale panden, waaronder dat van bierbrouwerij de Haas, maar ook de panden vanaf de hoek van de Rechtestraat tot aan het pand op foto 10858 gesloopt zijn voor het oprukkende grootwinkelbedrijf van V&D. Het pand met daarin de winkel van mijn grootouders blijft op foto 479 nog "fier" overeind. Mijn grootvader kwam dan ook uit Friesland.

Toegevoegd door: Hans van der Weide op 19 juli 2009

Qua bouwstijl moet dit een zeer oud pand zijn. Wat zou de oorspronkelijke functie hiervan zijn geweest? Het kan pas veel later een brouwerij geworden zijn. Traditioneel zaten alle brouwerijen bij een waterstroom, zodat men voldoende water had voor het brouwproces. Gender en Dommel stroomden door/langs Eindhoven, maar op redelijke afstand van deze locatie. Je ziet in Eindhoven, maar ook in de rest van Nederland, een 'explosie' aan brouwerijen ontstaan zodra er waterleidingen werden aangelegd, vanaf ongeveer 1870. Maar De Haas is klaarblijkelijk al opgericht in 1643 (zie briefhoofd, foto 1319). Wie weet meer van hun geschiedenis?

Toegevoegd door: Eric Kemperman op 24 augustus 2011

De schoonvader van Franciscus Hendricus Johannes van der Harten was in 1810 al Brasseur en zijn schoonmoeder de weduwe Maria Pijpers-Snieders moet van de Dommelse tak van Snieders afstammen. De weduwe Pijpers-Snieders was is 1832 eigenaresse van negen panden op de hoek Rechtestraat-Vrijstraat.

Toegevoegd door: Hans van Melis op 24 augustus 2011

Achter de rij vensters onder het pannendak staat het koelschip. Voor het koelen van de wort. Het koelschip lag net onder het dak van de brouwerij, voor de beste warmteuitwisseling met de buitenlucht. Brouwerij de Haas brouwde bovengistend bier. Pils kwam veel later.

Toegevoegd door: Hans van Melis op 08 mei 2014

Je vous écris de Belgique, mon arrière grand père était Johan Marie Franciscus van der Harten , frère de Joseph van der Harten et père de ma grand mère Elisabeth Josephina Maria van der Harten qui s'est mariée avec Marcel François Joseph Dubois de Bruxelles. Je voudrais savoir ce que sont devenus les Van der Harten après la vente de la bierbrouwerij De Haas? Existe t-il encore des maisons habitées par cette famille. Excusez-moi si j'écris en français. Je serais contente si vous pouviez me répondre. Merci.
<< We danken Rob van Brunschot voor de onderstaande Nederlandse vertaling. (Red.) >>
Ik schrijf u vanuit België. Mijn overgrootvader was Johan Marie Franciscus van der Harten, broer van Joseph van der Harten en vader van mijn grootmoeder Elisabeth Josephina Maria van der Harten die trouwde met Marcel François Joseph Dubois uit Brussel. Ik zou graag willen weten wat er geworden is van de familie Van der Harten na de verkoop van de bierbrouwerij De Haas. Bestaan er nog huizen waar deze familie gewoond heeft? Excuses voor het feit dat ik in het Frans schrijf. Ik zou heel blij zijn als u mij zou kunnen antwoorden. Dank u wel.
<< Suite à une action malhabile de notre part nous avons perdu l'adresse email de la personne Belge qui avait réagi à cette photo. Nous serions reconnaissants envers cette personne si elle veut bien nous renvoyer son adresse au moment ou elle lira ce message. (Red.) >>

Toegevoegd door: Redactie EiB op 20 februari 2018

Een foto van vóór de afbraak van de brouwerij in Tongelre 29223.

Toegevoegd door: Hans van Melis op 10 maart 2018

 
Reactie toevoegen