Fotonummer:

1493  

Jaar:

Jaartal onbekend

Bijdrager:

Redactie EiB

Andere gerelateerde foto's:

Locatie:

Vergroot kaart

Groep 1: Winkels / Winkelcentra | Schoenen / Schoenreparatie | Bata

Locatie 1Centrum - 111 Binnenstad - Vrijstraat
Locatie 2Centrum - 111 Binnenstad - Demer

Deel deze pagina
Foto omschrijving

Apotheek werd schoenenwinkel.

Het pand op de hoek Demer-Vrijstraat, dat eens Apotheek Van Tilburg was, werd in de jaren zestig omgebouwd tot Bata-filiaal

Deze foto is geplaatst op: 05 oktober 2005Uw reacties

Aardige foto. De Bata heeft op verschillende lokaties gezeten o. a. hoek Stratumseind Ten Hagestraat, Rechtestraat t.o. Van Hout-Vervegaard en op de Boschdijk ter hoogte van het City Theater.

Toegevoegd door: Wil van Hout op 05 oktober 2005

De door Bata aangebrachte veranderingen zijn later weer hersteld zie foto 2063

Toegevoegd door: Hans van Melis op 26 november 2005

Toen ik in 1960 bij Bata in Best werkte was het hogere kader nog Tsjechies. Ze spraken Bata uit als BATJAH.
Op internet kwam ik op een genealogische site een Batjah tegen die zich afvroeg waarom hij op het net niemand tegenkwam met dezelfde achternaam.
Herinneren de ouderen onder ons zich die uitspraak nog?

Toegevoegd door: Hans van Melis op 26 november 2005

Natuurlijk! Een van de Batjah is met een meise bij mij in de buurt getrouwd t.w. Een dochter van v.d. Heyden uit de Zoutmanstraat. Ze is meteen na haar huwelijk gemigreerd naar Zuid Amerika. Als men bij de Bata in de schoenfabriek werkte zei men; ik werk bij de Batjah.

Toegevoegd door: Wil van Hout op 26 november 2005

De uitspraak BATJAH is reeds vroeg door de nederlandse werknemers vervangen door BATA. Mijn vader werkte bij de BATA en ik ben opgegroeid in het BATADORP. Het Tjechische kader ging in de jaren 60 wonen in een zelf (lees door de BATA bouwafdeling) gebouwd huis in het zgn BATA-bos nu het KOEKOEKSBOS geheten. Het huidige golfterrein waren toen de vloeivelden (waterzuivering) van BATA.

Toegevoegd door: Dick Coolhoven op 15 februari 2006

Ja Dick, ik heb in de zestiger jaren een vriendje gehad die met zijn Tsjechische ouders in het Batadorp in Best woonde. Jozka Slovácek. Hij had een broer met de naam Pavel. En er was ook nog een vriend met de naam Milan Verster.
De ouders van Jozka waren bijzonder aardige mensen. Naar wat ik mij nog herinner woonden zij in een gewone straat met allemaal dezelfde huizen.

Toegevoegd door: Monica Engels - de Haan op 11 augustus 2017

Die uitspraak batjah herinner ik mij ook, maar in de volksmond was bata gebruikelijker. Ik heb nog tegen ze gevoetbald. Ik kan me herinneren dat het een nogal apart geheel was, een dorp van identieke huizen, geïsoleerd gelegen, fabriek annex winkel waar schoenen verkocht werden en 1 of 2 voetbalvelden van SCB, Sport Club Bata. De werknemers op tal van gebieden afhankelijk maken van de werkgever was bewust beleid van de autocratische directie die publiciteit schuwde en vakbonden buiten de deur hield.

Toegevoegd door: Paul van der Cingel op 02 november 2017

 
Reactie toevoegen