Fotonummer:

17761  

Jaar:

1920

Bijdrager:

Gerda Verheijen-Smeulders
E-mail bijdrager

Andere gerelateerde foto's:

Locatie:

Vergroot kaart

Groep 1: Gebouwen | Molens | De Hoop

Locatie 1Woensel - 432 Oude Toren - Oude Torenstraat

Deel deze pagina
Foto omschrijving

Oude Torenstraat 5 (1)

Rechts mijn geboortehuis aan de Oude Torenstraat 5. De familie Smeulders heeft daar gewoond van 1939 tot 1965. Na de oorlog kwam er een meubelfabriek en later de gitarenfabriek met de naam "Symphonie". Links woonde de fam. Raaijmakers, de molenaar. Daarna werd alles afgebroken i.v.m. nieuwbouw.

Deze foto is geplaatst op: 08 november 2008Uw reacties

Deze m.i. toch redelijk zeldzame foto doet me terugdenken aan het verhaal dat meester Dankers aan zijn leerlingen vertelde in de 4e klas van de St. Petrus Canisiusschool aan de Pastoriestaat. Het speelde zich af rond deze molen en de hoofdpersoon heette Hannes. Mij is niet bekend of ie het verhaal zelf had verzonnen of dat het waar gebeurd was, dan wel uit de overlevering stamde. Het was altijd keiboeiend, spannend en hij had altijd een "cliff hanger" zodat je bijna niet kon wachten op het vervolg, een week later. Met Hannes liep het m.i. niet goed af, hij werd geschept door een molenwiek, omhoog getrokken en neergesmeten door die molen die hem zo lief was.
Ja, en in 1961 kreeg ik dus mijn eerste gitaar, een Symphonie, voor mijn Plechtige Communie. In het begin was het een heel gehannes....

Toegevoegd door: Ben Brekelmans op 08 november 2008

Hallo Ben. In 1945-1949 heb ik op de Petrus Canisiusschool gezeten. Het verhaal van Hannes is mij daar nooit verteld, ook bij mijn vrouw Gerda is het niet bekend. Een bijzonderheid van het huis Oude Torenstraat 5 was dat het onderkelderd was met gewelven en molenstenen. Ook hier hebben we Hannes nooit gevonden. Was meester Dankers gehuwd met onderwijzeres Lies Pennings?

Toegevoegd door: Gerda Verheijen Smeulders op 08 november 2008

Hoe de vrouw van meester Dankers heette, is mij niet bekend. Maar ongetwijfeld zijn er Woenselsen die het wel kunnen melden. Er staat me bij dat ie destijds (ik heb het dan over ca. 1958) ergens in Strijp woonde, Hastelweg of zo. Ben benieuwd.

Toegevoegd door: Ben Brekelmans op 08 november 2008

Hoi Gerda, ik zat in 1957 bij meester Dankers in de klas en mij is dat verhaal nog steeds bekend. Als hij wat tijd over had, vertelde hij altijd over Hannes.

Toegevoegd door: W. Bovers op 23 maart 2009

Hallo Gerda, weet je misschien of, en zo ja, welk huisnummer de molen had?

Toegevoegd door: Bauke Hsken op 13 augustus 2010

Hallo Bauke. De molen werd bewoond door de familie Harry Raaijmakers, het adres was Oude Torenstraat 3. Wij, de familie Smeulders, woonden op nr. 5.

Toegevoegd door: Gerda Verheijen - Smeulders op 13 augustus 2010

Hartelijk dank Gerda. Nou heb ik uit bronnen vernomen dat er nog een ander klein dubbelpandje was, even verderop en dat zou de huisnummers 1-3 gehad hebben. Dit dubbelpandje is in 1962 gesloopt. Weet jij toevallig hoe dat dan zit met de huisnummers van dit dubbelpandje? Uit mijn gegevens woonden op nummer 3 de families Schel en later Van der Aa. Alvast bedankt!

Toegevoegd door: Bauke Hsken op 14 augustus 2010

Hallo Bauke, het andere pand was inderdaad een dubbelhuisje. Alleen de naam weet ik nog, dat was Van der Aa en die woonde op 1a en wij Raaijmakers en Smeulders op 3 en 5. Ik heb het opgezocht op trouwfoto's.

Toegevoegd door: Gerda Verheijen Smeulders op 14 augustus 2010

Aan Ben, over het verhaal van Hannes. Ik heb tussen 1966 en 1972 op de Petrus Canisiusschool gezeten. In de 4e klas vertelde meester Dankers ons ook het verhaal van Hannes. Omdat ik in het jaar daarop in een gedeelde 4/5 klas kwam, is het verhaal na twee schooljaren eindelijk af. Hoe het verhaal tot stand kwam, weet ik niet meer, maar we hingen erg aan de lippen van de meester en inderdaad het eindigde iedere week met een cliff hanger. Hannes maakte inderdaad het ene avontuur na het andere mee en uiteindelijk kwam hij na zijn wereldreis weer thuis, ik dacht zelfs met een prinses, Hannes was avonturier en geen molenaar en was uiteindelijk heel ongelukkig met de molen. Ik dacht ook dat hij een klap van de molen had gekregen. Meester Dankers woonde op de Argonautenlaan 2, wij gingen 's winters bij hem op de Oude Gracht schaatsen en kregen bij hem chocolademelk.

Toegevoegd door: Mart van der Loo op 08 september 2012

Leuk zo'n oude foto van de Oude Torenstraat! Zelf heb ik vanaf 1971 gewoond op huisnummer 11: in de nieuwbouw dus. Mijn ouders zijn er pas een kleine 40 jaar later weer vertrokken.
Nooit geweten dat er bijvoorbeeld een molen en een wielerbaan aan de overkant hebben gestaan! Wel zijn er altijd verhalen geweest over een ondertunneling tussen de oude toren en de (destijds zo genoemde) Oude Torenschool. Het lijkt er nu op dat het ging om Oude Torenstraat 5, die onderkelderd was met gewelven en molenstenen. Vraag mij af of deze gewelven er nog steeds zijn.

Toegevoegd door: Rob Hooijer op 15 juli 2016

Ik ben voor genealogisch onderzoek van de familie Smeulders op zoek naar mensen die mij er meer over zouden kunnen vertellen. Hoe kan ik met u in contact komen?

Toegevoegd door: Steven Smeulders op 13 april 2018

De oude molen is, jammer genoeg, maar op weinig foto's te zien. Als ik me niet vergis, is de molen, dan al zonder kap en wieken, nog te zien op de luchtfoto 24974 uit 1961, en ook op foto 55 uit 1944. Hier staan ook genoemde Torenstraat 1/1a en de oude wielerbaan op.
De oude gewelven liggen nu ergens onder de Europalaan.......

Toegevoegd door: Eric Kemperman op 13 april 2018

Eric ik denk dat jij niet de Torenstraat maar de Oude Torenstraat bedoelt. De naam Torenstraat is in 1920 vervallen en vervangen door Verwerstraat.

Toegevoegd door: Tini van Rooij op 13 april 2018

Steven Smeulders, volgens mij ben jij geen directe familie van Smeulders uit de Oude Torenstraat. Daar woonde de broer van mijn moeder.

Toegevoegd door: Antoon Franse op 15 april 2018

Ik bedoelde inderdaad Oude Torenstraat.

Toegevoegd door: Eric Kemperman op 16 april 2018

 
Reactie toevoegen