Fotonummer:

19506  

Jaar:

1967

Bijdrager:

Bert de Laat
E-mail bijdrager

Andere gerelateerde foto's:

Locatie:

Vergroot kaart

Locatie 1Tongelre - 322 Doornakkers-Oost - Jan Cellierslaan

Deel deze pagina
Foto omschrijving

Jan Cellierslaan (3)

Van centrale tv/radio-antenne had men nog niet gehoord zo aan al die losse antennes te zien. De St. Franciscusschool en de Rozenkranskerk op de achtergrond. De gasketel langs het kanaal is ook nog in stand.

Deze foto is geplaatst op: 11 april 2009Uw reacties

Mijn tante en oom hebben er ook gewoond. Het was toen erg bijzonder, een houten huis. Ze werden Oostenrijkse woningen genoemd. Men keek er destijds wel vreemd tegenaan. Maar wat een supertuinen had men. Waren deze woningen alleen voor Philipsmedewerkers? In welk jaar zijn ze gebouwd?

Toegevoegd door: Mieke Taphorn op 12 april 2009

Volgens mij zijn ze in november 1950 opgeleverd, ik ben begin december van dat jaar geboren en mijn moeder kon meteen uit het ziekenhuis in haar nieuwe huis trekken

Toegevoegd door: Rene op 08 september 2009

Dit zijn de woningen die Oostenrijkse of Zweedse woningen genoemd werden. Ze zijn ongeveer in 1950 of 1951 gebouwd en hadden grote tuinen. Ja, voor die tijd was het een wildernis van sloten en zo. We zijn vroeger vaak kikkers wezen vangen in die sloten. Maar er kwam nieuwbouw en er is in die jaren veel veranderd in Tongelre. We hebben veel gespeeld in die wildernis. Deze huizen staan nu ook al zo'n 60 jaar. We hebben lang in Tongelre gewoond, zowel in Paul Krugerlaan als in de Arie Schefferstraat. En later verhuisd naar Woensel. Ik heb mijn jeugd doorgebacht in Tongelre.

Toegevoegd door: Leo Brekelmans op 19 september 2009

Dit werden geen Zweedse woningen genoemd hoor, het waren Oostenrijkse woningen en in 1951 zijn ze ook niet gebouwd want ik ben er in december 1950 komen wonen, rechtstreeks uit het Diaconessenhuis.

Toegevoegd door: Rene op 19 september 2009

De achterste auto op de foto moet de Volkswagen van mijn vader zijn. Het hoekhuis rechts van de spelende kinderen werd bewoond door de fam. Walraven. De zijgevel uiterst rechts, was van het huis van een familie Soristen uit Estland, die het achterompaadje deelde met de fam. Van Nierop. Naast Soristen woonde de familie Bleeker, daarnaast de fam. Neggers.

Toegevoegd door: Peter Pilgram op 17 november 2009

Door deze straat liep ik dagelijks naar school, wij woonden op de Herzenbroekenweg. De familie Neggers kan ik mij ook nog herinneren, volgens mij hadden ze een dochter die Petry heette.

Toegevoegd door: Lian (Lia) Heerings-v.d.Heijden op 22 januari 2010

Peter, misschien woonde onder de eerste dakkapel aan de rechterzijde de familie Kuys. Hun zoon Michel was mijn (lagere school)vriend. Dat was in de jaren 1954-1956. Het moet zeker daar in de zeer naaste omgeving zijn.

Toegevoegd door: Hennie Peels op 22 januari 2010

En in het hoekhuis helemaal rechts woonde de familie Feiner met een zoon en een dochter. Ik weet niet meer helemaal zeker hoe de zoon heette maar ik geloof Louis. De dochter heette in elk geval Ida Regien en zat bij mij in de klas op de lagere school, de Nutsschool Tafelbergplein.

Toegevoegd door: Rene op 23 januari 2010

Rene, ook ik zat bij jou en Ida in de klas op de Nutsschool Tafelbergplein en woon inmiddels zelf al 33 jaar in de Jan Cellierslaan. Tot een van de eerste bewoners van de straat behoren volgens mij ook de families Boot en Niemans. Hoewel het vooraanzicht van diverse huizen veranderd is en er andere modellen auto's staan, is de straat op de foto zeer herkenbaar. Nog steeds erg leuk dus!

Toegevoegd door: Tonnie J. op 06 augustus 2010

Oh wat leuk, Tonnie Jansen toch? Klopt, de familie Boot woont er ook vanaf het begin en de fam. Niemans ook geloof ik. Daarvan kan ik me alleen nu niet meteen namen herinneren. De kinders Boot heetten Willeke en Frans, maar die zaten op de christelijke school tegenover de nutsschool Tafelbergplein. Welk nummer woon jij Tonnie?

Toegevoegd door: Rene op 07 augustus 2010

Wij, Els en Vivian komen toevallig, oude herinneringen ophalend, op deze site terecht en zien wat bekende namen langskomen. Wie herinnert zich ons nog? Nr. 9 en nr. 33

Toegevoegd door: Vivian Honcoop en Els Groeneveld op 31 augustus 2010

Vivian Honcoop herinner ik me nog heel goed, het jongere zusje van Carla met wie ik heel veel speelde. Ben benieuwd hoe het jullie vergaan is, misschien wil je me een mailtje sturen? Els Groeneveld kan ik me helaas niet herinneren.

Toegevoegd door: Rene op 02 september 2010

Ik heb op nummer 11 gewoond en een hele fijne jeugd daar doorgebracht.

Toegevoegd door: Ingrid Kampstra op 16 oktober 2010

Meneer Donselaar woonde in de Simon van der Stelstraat aan 'indertijd' het doorlooppaadje naar de Jan Cellierslaan. Hij had in zijn achtertuin een heuse scheepswerf waar hij in zijn eentje grote zeewaardige boten bouwde. Als de boot 'af' was kwam er een hele grote hijskraan die de boot over het huis tilde en voor het huis op een oplegger zette, waarna de boot naar het Eindhovens kanaal werd vervoerd. Heel de straat liep uit om te kijken. Bedankt voor de geweldige show in de stille straat van mijn kinderjaren.

Toegevoegd door: Anneke van Brussel op 09 april 2011

Er stonden in Eindhoven maar op één plaats Zweedse woningen en dat was in het Zweedse dorp, dat helemaal is afgebroken. Het merendeel van houten woningen dat overbleef in Eindhoven waren Oostenrijkse huizen en ook nog een complex Belgische bungalows. Ik heb er vlakbij gewoond maar nooit begrepen en destijds ook geen moeite voor gedaan waarom dat nou Belgische woningen waren. Dat hele gebied in Stratum is opnieuw met houten woningen  bebouwd. Die enkele keer dat ik er nog eens kom (en dan is het in een van de laatste oude woningen) denk ik dat ik door zo'n modern vakantiepark rijd. De sfeer van toen proef ik er niet meer.

Toegevoegd door: Monica de Haan op 10 april 2011

Wij hebben tot eind 1966 gewoond op nummer 23. Speelde toen vaak met Petri Neggers en Maartje Manders (naast Pilgram) Met de dalmatiër Danka van de familie Ringeling heb ik vaak gewandeld. Onze directe buren waren toen de familie Thijssen aan de ene en de familie Walraven aan de andere kant. Verder herinner ik me nog families Niemans en Notten. Leuke tijd!

Toegevoegd door: Gerta Schilders-Janssen op 19 september 2011

Ik rijd nog wel eens door die straat en denk, wat is er toch veel veranderd. Ik vond het mooie huizen, die Oostenrijkse woningen, of wat voor naam ze kregen. Ja, ook Tongelre is veranderd na al die jaren. Toen was het een dorp.

Toegevoegd door: L Brekelmans op 20 september 2011

Ik kan me nog goed herinneren, die oude tijd van vroeger. Vivian en Els, maar ook Tommie en Erik Walraven en de familie Bleeker naast ons. En de familie Niemans en Tielemans, helemaal vooraan in de straat. Met de dochter Helma Tielemans trok ik veel op, maar ook met Anneke Bleeker naast ons, wij woonden op nummer 30. En de familie Pilgram niet te vergeten. Gerta Janssen, daar speelde ik altijd mee en zij kwam vaak bij ons thuis. Met Vivian speelde ik ook en met hun twee dalmatiërs. Petri Neggers, Jan Cellierslaan 30.

Toegevoegd door: Petri Neggers op 21 november 2011

Renée, dat klopt, de dochter heet Ida Regien Feiner en haar broer heet niet Louis maar Loefee.

Toegevoegd door: Petri Neggers op 22 november 2011

Wij woonden op nr. 21, familie Thijssen (met José, Yvonne en Frans). De witte Daf voor de deur was van ons, mijn vader heeft nooit anders dan Daf (en later Volvo) gereden. Leuk om al die namen te lezen en er nog veel te herkennen. Net als Renée ben ik in december 1950 geboren; wij woonden er dus ook vanaf het begin.

Toegevoegd door: Yvonne Thijssen op 04 januari 2015

Yvonne, welk jaar was dat dan, dat die witte DAF voor jullie huis stond? Niet in 1967, want toen was ie nog niet uitgebracht, dat werd 1968.

Toegevoegd door: Giovanni van Helvoirt op 05 januari 2015

Mijn moeder woont er al 60 jaar, van begin af! Mijn vader werkte bij Philips. Vandaar deze woning. Hij is 25 jaar geleden onverwachts overleden. Mijn moeder Toos Neggers wordt binnenkort 95 jaar en ze woont er nog steeds, op de Jan Cellierslaan 30, met hulp van mij en de Zuidzorg. De meeste bewoners van destijds zijn overleden, bijvoorbeeld mw. Tielemans, mw. Walraven, mw. Bleeker, mw. Fijnen.
Ik ben geboren in 1955. Ik heb inmiddels contact gehad met Els Groeneveld, Vivian Honcoop en Gerta Janssen. Leuk om van elkaar iets te horen en ook foto's te zien hoe men er nú uitziet.

Toegevoegd door: Petri Neggers op 05 januari 2015

Ik heb geen idee welke Daf mijn vader wanneer had, Giovanni. Wel dat hij alleen maar Daf reed...

Toegevoegd door: Yvonne Thijssen op 05 januari 2015

Ach wat maakt het uit Yvonne, toevallig weet ik dat het type 55 en 46 pas in 1968 uitgebracht zijn, terwijl er bij deze foto het jaar 1967 genoemd wordt. Jullie pap heeft in elk geval altijd DAF gereden.

Toegevoegd door: Giovanni van Helvoirt op 06 januari 2015

Dat wel Gio maar het type DAF op de foto lijkt mij een 44 en die was er al vanaf 1966. Maar die reed ook prima.

Toegevoegd door: Tini van Rooij op 06 januari 2015

Je kunt nog de ouwe gasketel zien die vlak bij het kanaal stond en die al enkele jaren afgebroken is. Wij woonden vlak bij dat witte geval. Ik weet nog goed dat we gingen zwemmen in het kanaal, je had geen twintig cent voor de IJzeren Man.

Toegevoegd door: L.Brekelmans op 07 januari 2015

Om nog maar wat toe te voegen aan de geschiedschrijving: van ons uit gezien aan het andere einde van de straat woonde de familie Koeweide. De hr. en mevr. Koeweide woonden later in de verzorgingsflats aan de Aalsterweg, waar vroeger het St. Jozefziekenhuis heeft gestaan. Mijn moeder zat toen in Kortonjo en zij zagen elkaar nog met enige regelmaat. De familie Groeneveld woonde naast ons, zij waren de opvolgers van de familie Schram-de Jong, met de dochters Wia, Cornelia en Letitia.  De eerste bewoner rechts van ons (29) was de familie Reuvekamp.
Hennie Peels, zat jij later niet op de Stanislausschool van Charles van Dijk samen met Michel Kuis?

Toegevoegd door: Peter Pilgram op 07 januari 2015

Dat klopt helemaal. Nog juist geen 60 jaar geleden. Ik heb mij hierboven dus vergist. Michel Kuys woonde een straat ervoor. Ik lees hierboven ook de naam Tielemans, dat is famillie van ons. Ik heb nog wel contact, zij het sporadisch, met zoon Hans.

Toegevoegd door: Hennie Peels op 08 januari 2015

Hallo Hennie. Als jij nog contact hebt met Hans Tielemans, weet jij hoe het gaat met zijn zus Helma? Daar trok ik veel mee op. Haar moeder en mijn moeder "Toos Neggers" waren dikke vriendinnen.
=== Petri, je kunt Hennie rechtstreeks mailen, klik op zijn naam (in blauw) = Red. ===

Toegevoegd door: Petri Neggers op 08 januari 2015

Dat klopt, Peter. En Joep Koeweide zat, net als jullie Christ en ik op het Van der Puttlyceum. Jij zat daar toch ook?

Toegevoegd door: Ben Brekelmans op 08 januari 2015

Er komen wel wat bekende namen voorbij. Wij zijn daar in 1950, op nr. 2, nieuw ingetrokken. Mijn zus Helma is daar geboren in 1952.
Ik zal er nog een paar namen noemen. Nr. 2 fam. Tielemans, nr. 4 fam. Binnendijk, dochters Ineke en ???. Nr. 1, fam. Groen, kinderen Anja en Bob? Nr. 4 fam. Koeweiden, kinderen Joep en ???. Nr. 8 fam. Boot, kinderen Frans en Willeke, nr. 12 fam. De Keizer, zoon Rudie. Op nr. 6 heeft altijd iemand van de politie gewoond. Fam. Walraven woonde in het eerst vooruitspringende huis op de foto. Zij hadden twee zonen.
Uit de President Reitzlaan ken ik ook nog enkele namen. Nr. 3 Dubois, Kees en Margriet. Nr. 5 De Puit, Marijke en Rianne. Nr. 9 Tenkate, Grietje. Nr. 11 Tuin, Klaas. Nr.15 Lamei, Pieter. Nr. 8 Kuijs, Michel. Nr. 2 Wouters, Lenie??
Wij woonden op de hoek van de Herzenbroekenweg. Daar heeft heel lang naast het gangetje de wijkagent gewoond, bekend als "de Kuus".

Toegevoegd door: Hans Tielemans op 12 januari 2015

En het leuke is dat de wijk "Oostenrijkse woningen" nu is uitgeroepen tot erfgoed en er een boek is verschenen met de geschiedenis ervan en een aantal leuke interviews met bewoners. Ik woon zelf inmiddels 30 jaar op nummer 26.

Toegevoegd door: Jeannine Schellekens op 20 januari 2015

Wat leuk, dat boek! En het is nog te downloaden als pdf ook. Dank je wel voor de tip Jeannine!
http://www.eindhoven.nl/actueel/nieuws/Eindhovense-Oostenrijkse-woningen-in-boekvorm-verschenen.htm

Toegevoegd door: Yvonne Thijssen op 21 januari 2015

Wat leuk om dit allemaal te lezen! Ik kan nog wat toevoegingen doen aan het verhaal van mijn broer. De familie Binnendijk op nummer 4 had drie dochters, Ineke, Jolanda en de naam van hun jongste dochter is me even ontschoten.
De familie Koeweiden had twee zoons. Joep en Jackie (ik weet niet of ik het goed schrijf). Op 6 woonde toen de familie Pulles. Vader Pulles was bij de bereden politie en kwam nog wel eens met zijn paard de straat in rijden.
De familie Walraven had ook twee zoons. Erik en Tom.
De wijkagent op de Herzenbroekenweg (de Kuus) heette eigenlijk Heijmans.
Zelf woon ik er al lang niet meer en vanaf dat moeder op 89-jarige leeftijd gestorven is ben ik ook nooit meer in de straat geweest.
Fantastisch om te horen dat Toos Neggers nog onder ons is!

Toegevoegd door: Helma Tielemans op 02 januari 2018

Ja Helma, leuk dat je de site ook heb bezocht.
Mijn moeder, Toos Neggers, Jan Cellierslaan 30, woont sinds 23 oktober 2017 niet meer in de Jan Cellierslaan. Het huis is nu leeg en wordt verkocht. Mijn moeder wordt in februari 98 en ze woont nu bij haar schuin tegenover, in Berckelhof, in haar vertrouwde omgeving. Ze had te veel verzorging nodig nadat ze gevallen was. Het is wel gek nu het huis leeg is, ik ben er namelijk geboren.
Gerta Janssen woonde naast Walraven en die hadden ook een witte DAF.
Wij hebben een hele fijne jeugd daar gehad en het is nog steeds een fijne herinnering.

Toegevoegd door: Petri Neggers op 06 januari 2018

 
Reactie toevoegen