Fotonummer:

22433  

Jaar:

1942

Bijdrager:

Annie van Hout-Mandigers
E-mail bijdrager

Andere gerelateerde foto's:

Locatie:

Vergroot kaart

Locatie 1Centrum - 114 Fellenoord - Nieuwe Bogert*

Deel deze pagina
Foto omschrijving

Nieuwe Bogert

De Nieuwe Bogert richting Kersenstraat, het vroegere zoekplaatje 22378. Met dank aan Will van Oers die het juiste idee had.

Deze foto is geplaatst op: 30 november 2009Uw reacties

Waar is die lantaarnpaal, Hans? Weg-gephotoshopt?

Toegevoegd door: Ben Brekelmans op 30 november 2009

Ben, je wordt ook al een dagje ouder. Een bril zou je misschien wel misstaan maar lijkt wel nuttig...

Toegevoegd door: Peter Vermeulen op 30 november 2009

Het jaartal 1942 van deze foto trek ik in twijfel. De zinken vuilnisemmers zijn volgens mij rond de jaren vijjtig geïntroduceerd in Eindhoven. Deze aanpassing om de emmers te ledigen moest ook aanwezig zijn op de vuilniswagens. Ik kan mij nog goed herinneren dat iedereen een eigen oplossing had met het aanbieden van het afval. In eerste instantie kreeg men per huisnummer een emmer en het is enige jaren later uitgebreid met een tweede emmer.

Toegevoegd door: Hans Vervoort op 30 november 2009

Ik denk Hans dat je gelijk hebt. Kijk maar eens op de achtergrond: tussen de twee grotere huizen staat een auto. Het model is uit de jaren vijftig. Je ziet de auto van achteren.

Toegevoegd door: Michal Hendriks op 01 december 2009

En op een van de huizen achteraan zie ik daar een TV mast?

Toegevoegd door: Jack Docters op 08 december 2009

Op de een of andere dag mochten de mensen geen draadje meer aan de muur maken als antenne. Er werd streng op toegezien daar de draden de hele omgeving omlaag haalden. Deze omstandigheden waren te vergelijken met het verbieden van TV-antennes op de daken van huizen enkele jaren geleden. Ongetwijfeld zullen de schotels die de huizen nu ontsieren snel aan de beurt komen. Het kon niet zijn dat niemand meer naar de radio kon luisteren, want op diverse plaatsen werden stalen palen neergezet en kon iedereen er met een draadje vanaf het huis naar toe. Uiteraard tegen betaling.

Toegevoegd door: Wil van Hout op 09 december 2009

In het grotere huis (met dakkapel) in het midden van de foto heb ik met mijn ouders gewoond tot de afbraak hiervan. Het was een eindwoning van een blok van zes, gelegen aan de Kersenstraat.

Toegevoegd door: F van Beek op 17 augustus 2010

Links op de foto de kruidenierswinkel van Cor Beltz.
Het rijtje huizen rechts: eerste huis Van Bruggen, meubelmaker/timmerman. Tweede huis fam. Geven. Derde huis van mijn opa en oma Donkers-Cox, die in de Kersenstraat een sigarenfabriekje hadden nr 3 en 5, later omgebouwd tot woonhuizen.
Ik woonde van 1943 tot 1953 op nr. 5. Het laatste huis links is van Co Brakel, loodgieter (Kersenstraat 1). In de tijd dat ik in de Bogert speelde stonden er gaslantaarns, in ieder geval voor het huis met de lichte dakgoot. Het jaartal 1942 kan juist zijn.
Het vierde huis rechts was volgens mij van Vermulst.

Toegevoegd door: Piet Reniers op 01 juni 2014

Nee Piet, het jaartal 1942 is niet juist, zie de reactie van Hans Vervoort over de vuilnisemmers. En Hans, de tweede vuilnisemmer werd pas verstrekt omdat men het huisvuil maar één keer per week op ging halen, aanvankelijk was dat twee keer per week. En F. van Beek, wanneer was die afbraak?
Een TV-antenne begin vijftiger jaren is wel mogelijk De uitzendingen waren wel experimenteel, met bij Philips een steunzender vanuit Eindhoven (niet per se een antenne nodig) maar als je toch een toestel in huis had kon je met een antenne ook Duitsland ontvangen.

Toegevoegd door: Tini van Rooij op 01 juni 2014

De afbraak was volgens mij omstreeks 1958. Wat de vuilnisemmers betreft, die werden verkocht rond 1952 voor fl. 6,50.

Toegevoegd door: F van Beek op 02 juni 2014

Dat klopt F. van Beek. Maar de tweede emmer was gratis en bleef eigendom van de gemeente. Je zag dan ook twee soorten emmers langs de straat, de eerste met "Eindhoven" in het deksel, de tweede met "Eigendom gemeente Eindhoven".
Ik herinner me dat de aanschaf van de eerste emmer verplicht was. Mijn opa was daar nogal boos over, hij had nooit afval, maar de boosheid ging snel over toen hij ontdekte dat de huisvuilemmer uitstekend geschikt was om zijn voorraad kippenvoer in te bewaren.

Toegevoegd door: Tini van Rooij op 02 juni 2014

De emmers worden tegenwoordig veel in de tuin gebruikt als plantenbak. Een leuke herbestemming.

Toegevoegd door: Lieke Slegers-Roijers op 02 juni 2014

Sorry dat ik nu pas reageer, maar beter laat dan nooit.
Wij woonden links, net voor dat dieper gelegen huis op nr. 8, net niet te zien.
Van Rooy woonde in het laatste huis links. Ik weet nog dat daar een kind is gestorven en dat wij achter het kistje hebben gelopen. Dat is mij mijn leven lang bijgebleven. Aan de overkant woonde de familie Dekkers. Ik was stiekem een beetje verkikkerd op Joke, maar voordat er iets van kon komen moesten wij daar weg. En je weet wel; uit het oog uit het hart.
Achter in de straat stonden rechts nog twee huisjes waarvan een werd bewoond door de familie Rommers en het andere, dacht ik, door de familie Raats?
Links om de hoek woonde de families Rijkers en Reniers. Tegenover woonde een politieagent? Tegenover ons was het huis van de familie Bouman weggebombardeerd en daarnaast woonde de familie Vulpen boven, en een blinde man beneden. Daarnaast woonde een muziekleraar en verder familie Vermeilen, de aannemer, naast Wouters.
Aan onze kant de families Snep en Van de Loo.
Nadien kwam tegenoven ons de familie Van de Weiden wonen; de vader werkte in België in de mijnen.
Laat ik het hier maar even bij houden.
Hopelijk komen hier nog wat reacties op.

Toegevoegd door: Huub Princen op 10 februari 2018

 
Reactie toevoegen