Fotonummer:

29577  

Jaar:

1944

Bijdrager:

E.W.J.C. van Kruijsdijk
E-mail bijdrager

Andere gerelateerde foto's:

Locatie:

Vergroot kaart

Groep 1: Wereldoorlog I en II | Bevrijding | Van Kruijsdijk-serie

Locatie 1Centrum - 111 Binnenstad - Vestdijk/Bleekstraat*
Locatie 2Stratum - 212 Rochusbuurt - Hertogstraat

Deel deze pagina
Foto omschrijving

Bevrijding Eindhoven

Tussen de nagelaten foto's van mijn vader, Jan van Kruijsdijk, vond ik nog deze foto die naar ik vermoed rond 18 september 1944 is gemaakt. Weet u wellicht om welke locatie het gaat?
<< We zien hier de kruising van de Vestdijk (voorgrond, toen nog Bleekstraat), Hertogstraat (achtergrond) met de Geldropseweg (v.l.n.r.). In het hoekpand rechts op de foto is tegenwoordig Indiaas Restaurant "Touch of India" gevestigd. Links zien we nog een deel van het oude Instituut Mercator, toen nog aan de Geldropseweg.(Red.) >>

Deze foto is geplaatst op: 22 oktober 2011Uw reacties

Zijn dat 101st para's, naast Mercator en rechts, halfweg op de Hertogstraat, wat is dat? In de avond van 19 september werd het kruispunt Vestdijk/Hertogstaat gebombardeerd.

Toegevoegd door: Jan Wolfs op 27 oktober 2011

Jan Wolfs schrijft over het bombardement van 19 september, maar dat betrof niet het kruispunt Vestdijk/Hertogstraat, maar het kruispunt Stratumse Dijk/Hertogstraat.
Op de foto zijn de huizen nog vaag zichtbaar (in het midden achterin), die toen getroffen zijn. Dus een aantal huizen aan linkerzijde en er tegenover, aan rechterzijde: de benzinepompinstallatie en het bioscoopgebouw erachter.

Toegevoegd door: Wim Roxs op 27 januari 2018

Je zou wel eens gelijk kunnen hebben Willem, al kruist volgens mij de Hertogstraat de Stratumse Dijk niet. Die loopt daar tegenaan en aan de andere zijde van de kruising heet het PC Hooftlaan. Daarnaast, bestaat/bestond er een kruising Vestdijk-Hertogstraat? Volgens mij liggen/lagen die in elkaars verlengde.

Toegevoegd door: Giovanni van Helvoirt op 27 januari 2018

Niet helemaal goed Gio, de P.C. Hooftlaan is pas na de oorlog aangelegd. Op het punt tegenover de Hertogstraat stond het Pannenhuis, ook vernield tijdens dat bombardement. Zie foto's 1860 en 1862.

Toegevoegd door: Tini van Rooij op 27 januari 2018

Oeps, ge hed weer gelijk Tinus, het Pannenhuis was ik ff vergeten. Dan was het dus een T-splitsing.

Toegevoegd door: Giovanni van Helvoirt op 27 januari 2018

Ja, ik schreef over het kruispunt Hertogstraat/Stratumse Dijk, maar uiteraard is het gewoon een T-splitsing, zoals Giovanni aanhaalde. Dat is nu ook nog altijd. In ieder geval werd die rij huizen, op de hoek Hertogstraat/Stratumse Dijk op 19 september 1944 verwoest, daar waar later het Hertog Hendrik van Brabantplein kwam met de Hertoghof. Aan de overzijde werden het benzinepompstation en het AB-theater vernield.

Toegevoegd door: Wim Roxs op 07 februari 2018

 
Reactie toevoegen