Fotonummer:

297  

Jaar:

1965

Bijdrager:

Gemeente Eindhoven

Andere gerelateerde foto's:

Locatie:

Vergroot kaart

Groep 1: Horeca | Cafs | Woensel, Riche

Locatie 1Woensel - 412 Hemelrijken - Boschdijk

Deel deze pagina
Foto omschrijving

Cafe Bar Riche. (2)

Deze foto dateert uit 1965. Een aardig detail is de Solex voor het pand van café bar Riche. In die tijd waren hier op Boschdijk 40 gevestigd: Café Bar Riche, een sexboetiek en een automatiek. Nu staan er vooral hoge kantoorgebouwen.

Deze foto is geplaatst op: 19 mei 2005Uw reacties

Een paar panden verder was bromfietsenzaak Bogers. Mijn ouders kochten daar hun Berini.
In genoemd café zat John Denkers, die later Venus heeft opgezet.

Toegevoegd door: M. Gosgerbo op 23 mei 2005

Heeft dit café in de late jaren 60 niet een tijdje Het Wiel geheten, een paar huizen verder was café 'De Volksbond, proeflokaal voor de werkende stand', en schuin tegenover de oude Wasserij die later gekraakt werd en de thuisbasis vormde voor de bekende formatie Dirty Underwear. Een bekende sporter, judo, was zeer betrokken bij deze zaken. Een en ander heeft een bepalende rol in mijn leven gespeeld, maar mijn geheugen is helaas fragmentarisch. Wie kent nog de historie?

Toegevoegd door: Walter van der Elst op 11 juni 2006

Ja, klopt. In de jaren 60 heette dit cafe Het Wiel en daar kwam toen de werkende stand. Niet in de Volksbond; in de eerste jaren van de Volksbond kwamen hier dichters, schrijvers, kunstenaars etc. Later kwamen er steeds meer leden van de Rode Jeugd (en de BVD).
De oude wasserij zat aan de overkant maar wel een eindje verderop. Dirty Underwaer herinner ik me niet, wel dat Cees Lemair er een tijdje in gewoond heeft.

Toegevoegd door: Yvonne Levens op 05 september 2006

Hallo Yvonne en Walter, zie www.spanglefish.com/sixties, daar heeft Frits van Oothegem een oproep geplaatst voor de band Influention, hij kwam altijd in dit café, gewoon om met kunstenaars en muziekmakers gezellig bij elkaar te zijn, Cees le Mair heeft hij goed gekend.

Toegevoegd door: Mari Kieneker op 05 september 2006

Vanaf 1966 tot en met 1970 heb ik op de Boschdijk 171 gewoond, tussen de Bondstraat en de Wasserij en Boerenbond in. Een paar keer deed de politie een inval in de Wasserij via onze tuin, er vonden af en toe vechtpartijtjes plaats en ook veel leuke muziek o.a. Ferre Grignard. De Wasserij moest op verzoek van de autoriteiten gesloten worden en is toen op een zonnige namiddag spontaan gedeeltelijk door de gebruikers en bewoners gesloopt, de vaten bier moesten nog leeg. Dit gaf nogal wat spektakel op de Boschdijk.

Toegevoegd door: Jan Meelker op 14 september 2006

Mijn broer ging daar ook weleens heen en ik herinner me dat hij met een LP van Ferre Grignard thuiskwam na diens optreden. Op de hoes stond the master himself afgebeeld met lange haren, leunend op een gitaar - mijn ouders vonden het vréselijk! (Langharig werkschuw tuig!) Ik zal eens nagaan of de bewuste LP er nog is, mijn broer is helaas vorig jaar op veel te jonge leeftijd plotseling overleden. En ook Ferre Grignard is niet meer onder ons. Eén van de nummers op de plaat was What shall we do with a drunken sailor.

Toegevoegd door: Jeannette Wassink op 14 september 2006

Volgens mij was de Riche Bar van de ouders van Johnny Denkers, mijn tante was getrouwd met zijn broer en die woonde erboven. Maar ik kan me ook vergissen.

Toegevoegd door: Erika van Kleef op 16 februari 2007

De Volksbond ken ik redelijk goed. De uitbater was kunstenaar Frans Snijders, de oudere broer van de beroemde judoka-tweeling Jan en Peter Snijders. Heel wat avonden daar doorgebracht en me nooit een cent verveeld. De avond toen die buurt daar werd afgebroken hebben we ons vol droefenis uit protest (uiteraard!) in een alcoholroes laten wegzakken (na ons de bulldozers). De Boschdijk is er nooit meer van hersteld.

Toegevoegd door: Rini Talens op 20 maart 2007

Rini, heette de uitbater niet Ad Snijders (kunstschilder), getrouwd met Nel, die ook regelmatig achter de toog stond?

Toegevoegd door: Yvonne Levens op 11 oktober 2007

Dat klopt, de Riche bar was vroeger van opa Denkers en daarna van zijn zoon Henk Denkers en zijn vrouw Annie Denkers-Zwerts. Dat was de zus van mijn moeder Corry Zwerts, daarna Van Kleef.

Toegevoegd door: Marga van Kleef op 21 oktober 2007

Ja Yvonne dat was Ad. Ad maakte ook sculpturen, schilderijen die half uit de muur naar je toe kwamen a.h.w. In Café De Volksbond had hij er een paar van aan de muur hangen.

Toegevoegd door: Rini Talens op 21 oktober 2007

Ja Yvonne, het was het "Proeflokaal voor de werkende stand".

Toegevoegd door: Harold de Wit Sr. op 29 augustus 2008

Harold, bedoel je de Volksbond? Toen ik daar kwam (1969) had ik toch sterk het idee dat ik een van de weinigen was met een baan maar dat idee kan misschien ook wel aan mijn brein ontsproten zijn na het nuttigen van een paar overheerlijke "spatjes" aldaar!

Toegevoegd door: Yvonne Levens op 31 augustus 2008

Ja, ik denk dat je het inderdaad niet al te letterlijk moest nemen. Maar de tekst stond (als ondertitel) geschilderd op het raam. "Werken" moest je breder opvatten dan het in loondienst ergens voor een baas werken, maar wel ging "de sympathie" misschien wel op plagerige wijze, uit naar de arme zwoegers die in een blauwe overal in het zweet des aanschijns onder gezag van een "baas" als gevolg van het kapitalistisch systeem, hun armzalige loontje bij elkaar moesten schrapen.

Toegevoegd door: Harold de Wit Sr. op 31 augustus 2008

Tussen 1940 en 1944 stroomde het in deze zaal over van de Duitse soldaten. Elke avond muziek tot in de kleinste uren. Zaterdag en zondag een orkest met volop laarzengekletter. Men sprak toen nog niet van een weekend!

Toegevoegd door: Wil van Hout op 31 augustus 2008

Mijn reactie "volledig mee eens" geldt voor de reactie van Harold, die ik met een glimlach gelezen heb.

Toegevoegd door: Yvonne Levens op 31 augustus 2008

Yvonne, ik denk dat veel Eindhovenaren die zijn zaak bezochten, zich niet bewust waren van het gegeven dat Ad Snijders een gedisciplieerd werkende kunstenaar was. Tenminste, ik ben wel eens bij hem thuis geweest en Ad vertelde toen dat hij gewoon de hele werkdag tijdens de "normale werkuren" aan het werk was. Want zei hij, als je dat niet doet als kunstenaar, loop je de kans je tijd te gaan verzwansen en presteer je niets meer. Hij kwam alleen "voor de schaft" naar beneden.
Dus het kan toch best zijn dat Ad die ondertitel meer op zichzelf van toepassing achtte, dan op een deel van de mensen aan de toog die meer over kunst praatten dan presteerden.

Toegevoegd door: Harold de Wit Sr. op 31 augustus 2008

Harold, wederom mee eens!!

Toegevoegd door: Yvonne Levens op 01 september 2008

Het was altijd aardig toeven in De Volksbond (Het café van de werkende stand). Er werd ook menig jointje gerookt. Ad zag dat eigenlijk niet zo zitten, maar verbood het ook weer niet, hij vond wel dat als je ermee stopte, dat het dan je eigen bewuste keuze moest zijn en stuurde daar op aan. Er kwamen mensen van allerlei pluimage in dat café, ook van de Rode Jeugd. Dat leek soms net een soort geloof, zet wat communisten bij elkaar en je had meteen een schisma met een keuze uit Leninisten, Marxisten, Stalinisten en Maoïsten. Felle discussies dat dat altijd gaf en dat vond Ad weer wel leuk. Dit is ook een episode uit het Eindhoven van toen, met Lucien van Hoensel enz. De twee jongere broers van Ad (Peter en Jan een tweeling) hebben vroeger nog eens olympische medailles gewonnen met judo. De Volksbond heeft een typische Eindhovense dood gekregen, gesloopt omdat het in Woensel stond, maar zolang Nel nog achter de tap stond, had je daar geen last van!

Toegevoegd door: Rini Talens op 01 september 2008

Rini, de achternaam van de in 2000 overleden Lucien was Van Hoesel maar misschien was 't een typefoutje van je.

Toegevoegd door: Yvonne Levens op 01 september 2008

Van Hoesel inderdaad. Heeft er misschien nog iemand een foto van het café De Volksbond, om hier te plaatsen?

Toegevoegd door: Rini Talens op 02 september 2008

Lucien is jong gestorven. Hij speelde nog ooit in zijn jonge jaren een hoofdrol bij gijzeling in de inrichting waar hij verbleef.

Toegevoegd door: Johan Vervest op 02 september 2008

Ik heb heel internet afgestruind naar de naam Johnny Denkers, maar niets gevonden. Ik wil mijn kinderen graag over hun tante Puck vertellen die in de jaren 70 een relatie met hem had. Wellicht zijn er nog leuke anekdotes.

Toegevoegd door: Heidje Cl op 06 januari 2018

 
Reactie toevoegen