Fotonummer:

30443  

Jaar:

1974

Bijdrager:

Ton Brouwer

Andere gerelateerde foto's:

Locatie 1Centrum - 112 De Bergen - Bergstraat

Deel deze pagina
Foto omschrijving

HuKaBuHu Bergstraat

Het jeugdonderkomen HuKaBuHu (Huiskamers Buitenshuis).
Uit het jaarverslag van de Technische Diensten van de gemeente Eindhoven 1974.

Deze foto is geplaatst op: 03 februari 2012Uw reacties

Hier ging ik wel eens op bezoek in de jaren 60-70. Heel gezellige stichting met altijd wel mooie gevarieerde avondprogramma´s. Het C.O.C. had er een tijd lang zijn onderkomen.

Toegevoegd door: Wim Roxs op 04 februari 2012

Uitgerekend in die jaren heb ik in de Bergstraat gewoond en heb nog nooit van HuKaBuHu gehoord. Zal wel te druk hebben gehad met mijn carrière en mijn huishouden.

Toegevoegd door: Ad Pluijm op 04 februari 2012

Hukabuhu was een bovenzaaltje, één hoog, dat een gezellige sfeer ademde, met leuke hoekjes, een bar en zitjes. En gezellige muziek uit die tijd! Kortom, een echte soos.

Toegevoegd door: Wim Roxs op 04 februari 2012

Hier heel veel geweest en ben nu op zoek naar mijn stapmaatje van toen, Drevus van Dijk.

Toegevoegd door: Hans (Pim) van Dorp op 26 juli 2013

Was dit niet een achterom van een winkel die matrassen verkocht en maakte aan de Kleine Berg? De naam schiet me niet te binnen.

Toegevoegd door: Annelies Koopman van Winkel op 28 februari 2014

De toegang was inderdaad aan de Kleine Berg, maar de matrassenzaak kan ik me niet voor de geest halen.

Toegevoegd door: Wim Roxs op 01 maart 2014

Er was een opslagplaats beneden voor kapok en andere materialen. Wij als kind speelden er vaak, wat natuurlijk niet mocht. De zaak heette Rust Roest.

Toegevoegd door: Annelies Koopman van Winkel op 01 maart 2014

Voor alle duidelijkheid Wim, de toegang van Hukabuhu was in de Bergstraat.

Toegevoegd door: Giovanni van Helvoirt op 02 maart 2014

Ja hoor, Giovanni, daar zat ik later ook aan te denken, het was inderdaad in de Bergstraat. Lang geleden is het, maar je hebt gelijk, ik herinner het me nu.

Toegevoegd door: Wim Roxs op 02 maart 2014

Nu las ik bij een andere foto van Huka Buhu aan de Bergstraat, dat ene Rob van Gijsel dit opgericht zou hebben. Wordt daarmee de huidige burgemeester bedoeld, al schrijf je zijn naam met een 'z' . Het zou zomaar kunnen met PVDA als zijn favoriete partij, al zou je het niet zeggen.

Toegevoegd door: Giovanni van Helvoirt op 02 maart 2014

HuKaBu is ontstaan vanuit een jongerenvereniging van de gereformeerde kerk en COC Eindhoven volgens mij. COC Eindhoven is ermee gestart en de club van de Petrakerk is toen in een later stadium meegegaan. We hadden toen thema-avonden op de zondagavond (b.v. het herfstbal) en op de zaterdagavonden gewoon gezellige avonden met soms een bandje (Free Time Volunteersband). De vrijdagavond was gereserveerd voor het COC en misschien de woensdagavond, maar dat weet ik niet meer precies. Ik draaide op die avonden wel eens plaatjes.

Toegevoegd door: Hans (Pim) van Dorp op 03 maart 2014

Ik kan me nog herinneren dat Nico van de Biggelaar destijds als jongeman het zaaltje Hukabuhu boven leidde. Hij is later ook in de horeca blijven hangen trouwens.

Toegevoegd door: Wim Roxs op 04 maart 2014

Over de geschiedenis van "Onzen HUUK" knip ik het volgende uit "Niet weggooien...", een kleine kroniek uit protestants Eindhoven. Die tekst staat bij een schets die mogelijk komt van foto 5662 van deze site.
"Het is geen Japanse naam voor een mooie bloem, maar een tot jongerensoos omgetoverde zolder en dat moet men letterlijk zo opvatten, aan de Bergstraat. Op 4 november 1967 werd deze HUis-KAmer-BUitens-HUis geopend. Het initiatief was genomen door Daan Verbaan en ds. De Vries in het verlengde van het X-werk, jeugddiensten voor scholieren uitgaande van de gereformeerde jeugdraad. De Hukabuhu heeft aan hooggespannen verwachtingen voldaan en was echt een interkerkelijk ontmoetings- en gesprekscentrum. Het tienjarig bestaan is nog met verve gevierd, maar het afbreken van de rij huizen (deel ervan rechts op de foto, red) maakte ook aan de Hukabuhu een einde" (einde citaat).
De soos was van begin af op zaterdag en zondag open. Later kwam daar ook nog de donderdagavond bij. Het COC huurde de faciliteit voor haar leden op de vrijdagavond. Er waren veel vrijwilligers nodig om die zaak draaiende te houden in fora als bestuur, barkeepergroep en DJ's. De barman die echt goed was in moppentappen was Jan Wegewijs.

Toegevoegd door: Simon Zijp op 05 maart 2014

De Hukabuhu was inderdaad een jongerensoos. Ik was streng protestants opgevoed en mocht er van mijn ouders met mijn zus Yolanda bij de gratie Gods naartoe, omdat het van kerkelijke oorsprong was. Ook een aantal van onze Zajebo-vrienden (Zang, Jeugd en Combo, kerkelijk jeugdkoor, ook weer zo'n samengevoegde naam uit die tijd) en van het EPL gingen er naartoe. Wat een geluk, je kon er zelfs alcohol drinken! Dat was feest voor ons! Op de brommer er naartoe en parkeren onder de Huuk door, achter op de binnenplaats.
Die steile trap op, waar je ook weer langs naar buiten moest, dus niet te veel drinken anders was je in een keer beneden. Drankjes (en tosti's van Tosti-Bas) kon je betalen met een gele afstreepkaart. Pater Verhagen gehoord met zijn moderne ideeën, gedanst op de planken boven het gangetje en overdag lesgegeven aan Marokkaanse gastarbeiders. Achter de tap gestaan samen met Theo Ouborg, die nu nog steeds mijn man is. In de evenementenorganisatie gezeten samen met Rob van Gijzel en Anton Vanderplas en nog een paar anderen, zij voor de organisatie, ik voor de posters.
De reünie was ons laatste bezoek, daarna was alles voorbij door de (ver)bouwplannen van de buurt.

Toegevoegd door: Helma de Jonge op 31 juli 2014

Bijgaand een correctie op mijn mail van gisteren: Anton Vanderplas moet zijn: Anton OpdenBuijs. In de evenementencommissie zat ook Klaas Kopinga.
Nog extra namen van vrijwilligers achter de bar: Jos Starrenburg, Livonne Kopinga, Klaas Kopinga, Marian Starrenburg, Onno Yska en Pieternel Das.

Toegevoegd door: Helma de Jonge op 01 augustus 2014

Grappig om de namen van mijn broer (Jos Starrenburg), zus (Marian Starrenburg) en zwager (Dreves van Dijk) tegen te komen. Ik mocht als jongen van 14 altijd met hen mee naar de huuk. Ook ik heb goede herinneringen aan die tijd

Toegevoegd door: Leo Starrenburg op 02 december 2014

Leuk al die oude namen. Voor alle ZAJEBO-fans: er komt een reünie aan: begin 2015. Op Facebook staat al een hele pagina voor deze reünie.

Toegevoegd door: Helma de Jonge op 03 december 2014

PS: voor wie geen FB heeft - het emailadres voor de reünie is zajebo.reunie@gmail.com

Toegevoegd door: Helma de Jonge op 04 december 2014

Rond 1968 zat daar de soos van de Gereformeerde Petra Kerk, althans, er kwamen veel meisjes en jongens van deze kerk. Ik maakte deel uit van een groepje jongeren van deze kerk en van de Anna Henriëtte School. Het was er gezellig, je kon er rustig praten, bijzonder prettig. Na 1969 nooit meer geweest en ging toen veel naar de Poort van Kleef. HuKaBuHu had maar één op-en afgang, erg gevaarlijk bij brand, er was als het ware geen vluchtgang aanwezig. Mijn vader heeft samen met een collega ervoor gezorgd dat de gemeente er een tweede op- en afgang maakte en nog een nooduitgang.

Toegevoegd door: Lisette van der Krogt-Zwart op 27 november 2016

Helaas is op 29 juli 2017 mijn vrouw en vroegere bezoekster en bardame Marian Starrenburg mij na een kort ziekbed ontvallen

Toegevoegd door: Dreves van Dijk op 08 augustus 2017

 
Reactie toevoegen