Fotonummer:

313  

Jaar:

1963

Bijdrager:

Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
E-mail bijdrager

Andere gerelateerde foto's:

Locatie:

Vergroot kaart

Groep 1: Scholen / Onderwijs | MAVO / (M)ULO / VMBO | St Ignatius ULO

Locatie 1Tongelre - 312 Lakerlopen - Tongelresestraat

Deel deze pagina
Foto omschrijving

De Tongelrese St. Ignatius ULO.

Een prachtige foto uit maar 1963 van de St. Ignatius-ULO, klas IIa, aan de Tongelresestraat 148. Een deel van deze (inmiddels) vijftigers zal beslist nog in Eindhoven wonen.
(RHCe 0004732)

Deze foto is geplaatst op: 23 mei 2005Uw reacties

De St. Ignatius werd opgericht in 1960, als volledige nieuwe onderwijsinstelling. De eerste jaren had deze school onderdak op de zolder van de St. Stanislausschool aan de Tongelresestraat 150. Toen de beschikbare lokalen daar te krap werden, verhuisde een deel van de school naar Strijp, naar de Struyckenstraat. Later werd een nieuw schoolgebouw gebouwd aan de Ruysdaelbaan (bestaat nog steeds). Hoofd der school was mijnheer Berndsen. Andere namen die ik me herinner van leerkrachten: Rutten, Minten, Stabel, Mennen.

Toegevoegd door: Henk Simmer op 18 januari 2006

Beste Henk, is deze foto niet gemaakt in de dependance aan de Koudenhovenseweg? We kennen die school als de Mariaschool ook wel "witte school" genoemd (nu De Boog).

Toegevoegd door: Theo van den Dungen op 21 maart 2006

Zou kunnen Theo. Ik zelf heb alleen op de zolder van de St. Stanislaus gezeten (1e lesjaar), daarna Struyckenstraat (lesjaar 3 en 4) en toen in de nieuwe school aan de Ruysdaelbaan (lesjaar 4).

Toegevoegd door: Henk Simmer op 21 maart 2006

Ik heb gezeten op de Ignatius ULO en ging toen automatisch naar de Ignatius MAVO. Dezelfde leerkrachten. Opvallend was deze overgang, waar de leerkrachten zelf ook aan moesten wennen. Eerst waren het onderwijzers en ineens werden het, door de MAVO, leraren. Mogelijk ook een ander salaris?
Sommige leerkrachten herinner ik me nog. Van dhr. Stabel kregen we bedrijfsrekenen, waarbij het in de les meerdere malen door de klas en ongetwijfeld door de school galmde: Openen zoals op de balans! Hij sprak je meestal aan met: Zeg knaap, ik stond al voor de klas voor jij je eerste luier om kreeg.
Verder was daar nog docent van Heeschwijk (Heeswijk?) die het vak Engels gaf. Hij had een bepaalde manier van humor waar ik van hield. Al ver op de gang hoorde je al zeggen: waarom heb jij je boek nog niet voor je?
Dhr. Berndsen gaf volgens mij ook nog een tijdje Nederlands. Hij begon regelmatig met: heeft iemand zijn huiswerk verloren, verkocht of niet gemaakt? Volgens mij vertelde hij ook wel eens dat hij bokser was geweest.
Verder dhr. Jacobs, die net als dhr. Stabel uit Best kwam. Ik zat toen bij zijn zoon in de klas.
Van dhr. Van Kuyk kregen we op een geweldige manier Nederlands.
Dhr. Van Agt gaf wiskunde, net als zijn collega dhr. Diederik.
Dhr. Rutten herinner ik me ook nog, al heb ik daar niet zoveel les van gehad.
Op een gegeven moment kwam er ook een mevrouw les geven, waar ik de naam van kwijt ben. Gymnastiek kregen we van Peter Kemper, die ook bij PSV speelde. Leuke docent.

Toegevoegd door: Paul Meuwese op 14 oktober 2006

Een van deze jongens herken ik direct. Op het eerste bankje voor de leraar, de linkse jongen met bril: Eric Hernaus. Hij kon vroeger heel goed tekenen en heeft voor mij ooit een mooie potloodtekening gemaakt van Boudewijn de Groot.

Toegevoegd door: Marijke de Groot-Thijssen op 14 oktober 2006

De naam van de mevrouw op de Ignatius MAVO was mevr. Keuten.

Toegevoegd door: Paul Meuwese op 16 oktober 2006

Er was nog een lerares op de Mavo die jullie je dan ook vast wel herinneren: juffrouw Doornbos, die Engels gaf. Ik was daar nogal goed in (Engelse vader) maar anderen hadden dat geluk niet en dat moesten ze dan horen ook. Was minder leuk, dat snap je wel. Mevrouw Keuten gaf Frans en Nederlands.

Toegevoegd door: Yvonne Henderson op 12 januari 2007

In "mijn" tijd heette deze school IME, inderdaad de afkorting van Ignatius Mavo Eindhoven. Wij maakten er altijd van: Internationale Moordkuil Eindhoven. Juf. Keuten hadden we voor Frans, ontzettend lief mens, maar Van Kuyk, die van Nederlands, ik heb er nog nachtmerries van. Verder wel een hele leuke tijd gehad daar!

Toegevoegd door: Colinda Denkers-van der Ven op 23 januari 2007

Die eerste "mevrouw" op de Ignatius-Mavo was IK, Juffrouw Keuten, inmiddels Gera van Remmen-Keuten. Waar blijft de tijd? Ik ben al in mijn zeventigste levensjaar nu en jullie al papa's en mama's van pubers die zélf de brugklas al voorbij zijn.
Als jullie net zo'n goede herinneringen aan mij hebben als ik aan jullie, dan voel ik me geslaagd in het leven. Ik heb geweldige jaren gehad in de tijd van Berndsen, ik had een betaalde 'hobby' vond ik i.p.v. een baan aan een school waar ik trots op was. Tot "de Knip" directeur werd, toen was het voor mij alleen nog afzien, behalve het contact met de leerlingen, dat bleef een feest!
Zo'n mail doet deugd. Paul en Yvonne, jullie zijn uit mijn tijd, ik herinner me jullie als de dag van gisteren. Kennen jullie Anke v.d. Vorst? Die was voornemens een reünie te organiseren, waar ik echter niets meer over hoor.
Toen de Mavo ging fuseren met de LTS en de huishoudschool werd ik letterlijk ziek en heb ik met vervroegd pensioen mijn geliefde werk achter me moeten laten. Jammer, ik was nog veel te jong en het heeft vele jaren geduurd eer ik dat kon accepteren. Niet dat ik een kniesoor geworden ben, o nee, ik bruis nog altijd van enthousiasme, tot computeren toe! Leuk van jullie gelezen te hebben. Mijn broer Jan Keuten van de oude Mulo, zond me deze mail. Goed, joh, ik kijk met belangstelling uit naar het vervolg. Lieve groeten van "juf. Keuten".

Toegevoegd door: Gera van Remmen-Keuten op 24 januari 2007

De namen:
Staand van links naar rechts: Peter (of Tom) van de Ven, ?, Joop Vugts, Ad van Antwerpen, Jan Teunissen, Frank van Leunen, Michel Halin, Ton op den Buijs, Paul Lambrechts, Theo Weijers, Rob Smit, Ad of Leo van Antwerpen, Tiny van de Zanden Sjaak Verbeek, Johan de Groot, Wim van Litsenburg, ? Meijers(?).
Bovenste rij banken zittend (v.l.n.r.): Hans van de Moosdijk, Gerard Dirnen, Gerard Kouwenberg, Chrit van de Weiden, Erik Hernaus, Bennie Piels, kapelaan ?.
Onderste rij banken zittend (v.l.n.r.): Frans Smulders, ? van Liempt, Ad Verkooijen, Peter Damen, Ad van Gool, ?, ? van Kessel.

Toegevoegd door: Joop Vugts op 02 maart 2007

Herstel, Ad (of Leo) van Antwerpen moet zijn Van Turnhout.

Toegevoegd door: Joop Vugts op 03 maart 2007

Aanvullingen: op de foto staan Tom van de Ven (tweelingbroer van Peter), Theo Bouman ? verderop Willy Meijers, Erik van Liempt, Benny van Einthoven en Jan van Kessel (van de schoenmaker van de Fuutlaan)

Toegevoegd door: Jacques Verbeek op 09 juni 2007

De naam van de kapelaan is kapelaan Van der Heijden. Hij heeft in Veldhoven gewoond. Ik trof hem daar op zijn oude dag bij een cursus geheugentraining. Hij is jaren geleden overleden.

Toegevoegd door: Gera van Remmen-Keuten op 09 juni 2007

Leuk om die namen van die leraren en leraressen weer te zien. Een feestje van herkenning. Mijn naam is Hans van Gerwen, ik zat in de tijd van juffr. Keuten ook op het St. Ignatius. Van 1972 tot 1976. "Juf. Keuten" dat van die reünie heb ik ook gehoord van Hans Scholten, zoals Anke van der Vorst een van mijn jaargenoten. Ik heb een geweldige tijd gehad op deze school. "Zwaar aan het puberen en alles moest nog ontdekt worden". Juf. Keuten, dat "Frans" lag me niet zo goed, werk nu voor een Franse multinational, kunt u nagaan wat die voor een last van me hebben. Ik heb nog een foto van de examengroep 76 en kan hem toezenden aan degene die interesse heeft! We hadden toentertijd ook een godsdienstleraar, De Kort, aardige vent, leraar Duits Meijs, De Wouw wiskunde, Van Hest natuurkunde, Van der Putten? leraar Engels. Van Heeswijk noemden wij toch "de Pil". Zijn er eventueel jaargenoten die nog foto's van onze trip naar Londen hebben?

Toegevoegd door: Hans van Gerwen op 07 september 2007

Deze foto heb ik zelf ook nog. Hij is, meen ik, gemaakt in het oude schoolgebouw aan de Tongelresestraat, net om de hoek bij de Rubensstraat. Er was ook een dependance aan de Hofstraat. Ikzelf heb van 1960 tot 1965 op de Ignatius Mulo (Ignatius van Loyola) gezeten en sta inderdaad ook op deze foto. Veel gezichten ken ik nog, maar niet meer alle namen. Examen in 23 vakken! Menigeen die nu van het vwo komt, zou er jaloers op zijn.

Toegevoegd door: Ton op den Buijs op 16 mei 2008

Wat is het leuk om een historisch relaas aan schoolbelevingen over een periode van 45 jaar aan je voorbij te zien trekken.
Wat betreft reünieplannen: van Anke van der Vorst is niets meer vernomen, maar twee zeer enthousiaste meiden, Monique van Dinther (nu Monique Schrurs) en Edith Moonen (examenjaar 1983) zijn serieus een reünie aan het voorbereiden die gepland is op 27 december in het atelier van Edith (www.atelierleslandes.nl). Het e-mailadres van Monique: mschrurs@hotmail.com. Mogelijk ontmoet ik een aantal enthousiastelingen. Ik heb het in elk geval in mijn agenda genoteerd.
Tot ziens en een liefdevolle groet van "juf Keuten".

Toegevoegd door: Gera van Remmen- Keuten op 17 mei 2008

Nog enkele weetjes: bovenstaande foto is gemaakt door de Nederlandse Stichting v/h gebrekkige kind, te Amsterdam, die gezinspaviljoens wilde bouwen voor o.a. poliopatiëntjes. Deze foto kostte toen f. 1,20! Verder weet ik nog dat meneer Grimbergen (een grijze, slanke man) boekhouden en bedrijfsrekenen gaf, dat de heer Rutten (Frans) in de Gen. Bothastraat woonde en later naar de Gentiaan in Son is verhuisd en dat we op woensdagavond van (ik meen) 6 uur tot een uur of 9 mechanicales kregen voor het ULO-B-diploma. We gingen dan eerst altijd even een frietje kopen bij de frietzaak in de Rubensstraat. Ik weet niet meer de naam van die leraar. De heer Berndsen rookte sigaren zover op dat hij ooit zijn vingers brandde. Hij heeft een keer een brandende peuk weggegooid in mijn boekentas. De neef van Berndsen is nog collega van me geweest op lagere school De Vijverberg in Son. Verder herinner ik me nog dat de heer Minten ooit een fikse dreun heeft gehad van een klasgenoot van me. Die leerling heb ik later nooit meer gezien.

Toegevoegd door: Ton op den Buijs op 17 mei 2008

Een grote vergissing omtrent de op handen zijnde reünie, waarover ik sprak, wil ik even rechtzetten. Deze is gepland op 27 september 2008 en niet zoals eerder vermeld. Sorry.

Toegevoegd door: Gere Remmen-Keuten op 17 mei 2008

Wat leuk om te lezen dat er toch veel mensen 'n goede herinnering hebben aan de IME. Ik zelf ook, ik zat er van 1984 t/m 1988, het laatste jaar niet meer in ons gebouw maar in gebouw van LHNO. Voordeel was dat ik nog maar 1 minuutje hoefde te lopen naar school. Ik herinner me de volgende leraren nog, Mevr. Maassen voor Engels, dhr. Van Elewout voor Gym, dhr. Sijbers voor geschiedenis, dhr. Van Kuyk voor biologie, dhr. Bastiaans voor aardrijkskunde, dhr. De Wert voor wiskunde, dhr. V.d. Berge voor Duits en uiteraard mevr. Keuten voor Frans. En er was een hele aardige conciërge, zijn naam ben ik even kwijt.

Toegevoegd door: Jessica Swinkels op 19 maart 2009

De reünie door Edith en Monique is al gepasseerd, was een succes, alleen hadden er veeeeeel meer oudleerlingen van moeten horen. Er is ook al een vervolg-ontmoeting geweest, die ik moest missen. Met weemoed neem ik weer afscheid van jullie die mijn leven ooit deelden. ADIEU zegt jullie "Juf Keuten".

Toegevoegd door: Gera van Remmen - KEUTEN op 19 maart 2009

Leuk om weer eens een aantal namen te lezen en herinneringen op te laten komen. Heb in de periode 1970-1975 een heel leuke tijd gehad op de St Ignatius MAVO. Overigens roept de geur van niveau ook bij mij de herinnering aan juf Doornbos op, ze wreef altijd over mijn neus, dus de geur bleef hangen. De leukste tijd waren de twee jaren dat we met een hele klas moesten blijven zitten en het jaar opnieuw doen. Veel fuiven werden georganiseerd en onvergetelijke herinneringen. Namen die naar boven komen Fons Linders, Theo Bekx, Gerrie Rovers, Anja Vos. Maar ook juf Keuten die me uiteindelijk heeft overgehaald om terug naar school te komen.

Toegevoegd door: Rik Dijkhoff op 29 april 2011

Hallo 50 (?) jarige leerlingen van het IME. Ik heb geen recente foto van wiskunde leraar Jack Dierick, die 10 jaar geleden is overleden. Ik weet o.a dat Johan Aben op de begrafenis was. Toen Jack en ik op 11 hoog op de torenflat woonden kwamen jullie graag bij ons thee drinken. Zullen we dat weer eens doen? Ik laat me verrassen of jullie net zo grijs zijn als ik, nou ik 70 en jullie 45plus zijn. Ik ben benieuwd en hoop jullie binnenkort te ontmoeten.
Tot ziens? Dinie
<<< Adressen en telefoonnummers worden niet geplaatst. Belangstellenden kunnen Dinie een persoonlijke e-mail sturen. Klik hiervoor op haar naam (in het blauw). Red. >>>

Toegevoegd door: Dinie Dierick van der Kooi op 25 januari 2013

Weet iemand die hier een reactie gegeven heeft of juffrouw Keuten nog leeft? Het was zo'n leuke lieve juf die meerdere malen de kant van haar leerlingen koos en absoluut niet tegen onrecht kon. Wat een heerlijke tijd was dat. Misschien dat u dit ook leest.
Mvg Mark Frenken (de witte krullenbol).

Toegevoegd door: Mark Frenken op 08 april 2017

Als oud-leerling, in de jaren zestig, van deze school denk ook ik zeker met veel plezier terug aan die tijd. Het is daar en toen, dat ik heb mogen ontdekken dat drummen zo leuk is.
Het gebouw staat er nog en binnenkort stel ik mijn trommels weer eens op dezelfde plek op. Nu 50 jaar later. Zal mei/juni 2018 worden. De bedoeling is een paar minuten te gaan trommelen, en daar wordt een film van geschoten. Zou bijzonder leuk zijn wanneer er misschien nog tijdgenoten van toen aanwezig zouden kunnen/willen zijn....
Wie weet wie dit leest, en welke mooie (her)ontmoeting zou kunnen plaatsvinden.

Toegevoegd door: Johan Aben op 08 maart 2018

 
Reactie toevoegen