Fotonummer:

3539  

Jaar:

2006

Bijdrager:

Dick Bonekamp
E-mail bijdrager

Andere gerelateerde foto's:

Groep 1: Woonpanden en boerderijen | Boerderijen-Centrum | Smalle Haven

Locatie 1Centrum - 111 Binnenstad - Smalle Haven

Deel deze pagina
Foto omschrijving

Oude boerderij aan de Smalle Haven?

Begin maart op de foto gezet, en vandaag (18 maart) in de krant. Ik had het eerder moeten opsturen. Is kennelijk een oude boerderij. En bijzonder in Eindhoven, het is een blijvertje! Er zijn gelukkig meer van zulke kleine plekjes oud Eindhoven.

Deze foto is geplaatst op: 18 maart 2006Uw reacties

Het artikel van 18 maart 2006 vindt u onderstaand. Dit om te voorkomen dat het straks mogelijk niet meer op internet staat.
'Onbekende' boerderij Stratumseind opgeknapt.
Door onze correspondent Lucas Nuchelmans
Eind maart begint de verbouwing van een voormalige boerderij aan het Stratumseind in Eindhoven. Hoewel veel Eindhovenaren dat niet weten, staat halverwege de uitgaansstraat, aan de achterzijde van de horecabedrijven, een eeuwenoude bouwval die in vroeger tijden hoogstwaarschijnlijk als boerderij in gebruik was.
Later is het pand ook gebruikt voor kamerbewoning en als opslagruimte. Sinds vorig jaar is het in slechte staat verkerende pand ingeklemd tussen de cafés aan het Stratumseind en de nieuwbouw aan de Smalle Haven. Het al langere tijd niet gebruikte gemeentelijke monument is alleen te bereiken via een onderdoorgang in de nieuwbouw aan de Smalle Haven.
Bedoeling
De voormalige boerderij is sinds 2005 eigendom van Marco Aartsen van Aartsen Architecten in Eindhoven, die het pand gaat verbouwen met behoud van zo veel mogelijk oorspronkelijke details. De bedoeling is dat het na de verbouwing een commerciële functie krijgt die past bij de uitstraling. Ik heb het pand aangekocht om te voorkomen dat het alsnog gesloopt zou worden, zegt Aartsen. De gemeente is tientallen jaren erg nonchalant omgegaan met het culturele erfgoed in de stad, waardoor veel karakteristieke gebouwen verdwenen zijn. Om in ieder geval dit gebouw (waarschijnlijk uit de negentiende eeuw) te behouden, heb ik het aangekocht. Om het op te knappen en een nieuwe functie te geven.
Vanwege de slechte staat van het al tientallen jaren niet meer onderhouden gebouw van circa tien bij zes meter en met twee verdiepingen, moet er bij de verbouwing veel aan gebeuren. Door zo veel mogelijk authentieke elementen te behouden, moet het pand zijn oorspronkelijke uitstraling houden, aldus Aartsen. Voor een architect vormt zoiets een extra uitdaging.
Een van de weinige echte aanpassingen aan de buitenkant is de bouw van een nieuwe entree waardoor binnen meer ruimte ontstaat. De entree bestaat grotendeels uit glas.
Na de verbouwing krijgt het pand een commerciële functie. Er is behoorlijk wat interesse voor. We zijn in gesprek met diverse belangstellenden, aldus de Eindhovense architect. Hoewel het pand eigendom is van Aartsen, komt het beheer in handen van Wooninc.
--Einde bericht ED--

Toegevoegd door: Redactie EiB op 10 juli 2006

November 2007. Het pandje staat nog steeds leeg, met dichtgetimmerde ramen. Volgens mijn informatie heeft de heer Aartsen het weer verkocht. Het zal wel weer om geld draaien.

Toegevoegd door: Wim Dorr op 14 november 2007

Wat kan er in twee jaar veel veranderen. Inmiddels is de Smalle Haven, waar dit boerderijtje staat, een strak designstraatje geworden. De ingang hiervan bevindt zich tussen Dynamo en het Catharinahuis. Design is het thema van dit straatje. Het boederijtje staat tegen de achterkant van café Thuis aan het Stratumseind. Begin mei opent er in het straatje restaurant Lex aan de overkant van het boerderijtje. De exploitant hiervan, Didier Deleuil, wil het boerderijtje er wel bij hebben. Een horecabestemming krijgt het pandje in ieder geval. Zodat het een vreemd, maar gezellig eendje in de design-bijt wordt. Bron: Eindhovens Dagblad.

Toegevoegd door: Thrse Sauter-Roijers op 30 maart 2008

Zie voor de situatie in juni 2008 foto 16251.

Toegevoegd door: Tini van Rooij op 03 juli 2008

Laatste bericht omtrent dit oude boerderijtje: het is gekraakt! Jammer dat niemand zich het lot van dit soort oude waardevolle gebouwen aantrekt.

Toegevoegd door: Ans Hulshoff-van Oers op 25 augustus 2008

Er zit een restaurantje in, "BeeBlossem". Ik zal de foto zo toesturen.
<< Zie foto 37833. (Red.) >>

Toegevoegd door: Pia Hendriks op 12 oktober 2017

 
Reactie toevoegen