Fotonummer:

368  

Jaar:

1930

Bijdrager:

Michel Janssen
E-mail bijdrager

Andere gerelateerde foto's:

Groep 1: Scholen / Onderwijs | Lagere Scholen / Basisonderwijs | Stratum, Mariaschool Gasthuisstraat

Locatie 1Stratum - 214 Tuindorp - Gasthuisstraat

Deel deze pagina
Foto omschrijving

Meisjes klassenfoto rond 1930

Op de foto ziet u een klas in de meisjesschool aan de Gasthuisstraat. Op de foto ziet u mijn moeder Sjaan de Groot (gemarkeerd met een wit kruisje). De school heeft naast het klooster gestaan waar de vader van Sjaan de Groot (dus mijn opa) van begin jaren zestig tot aan zijn dood op 31 juli 1971 heeft gewoond. Helaas is het klooster midden jaren zeventig afgebroken en vervangen door het verzorgingstehuis Wilgenhof. Ik zelf heb in dit klooster als kind tussen 1966 en 1971 vaak gewandeld. Mocht iemand nog foto's over dit klooster hebben of herkent iemand zich nog op de bovenstaande foto, laat het dan even per e-mail aan me weten.

Deze foto is geplaatst op: 31 mei 2005Uw reacties

Ik heb ook in de Gasthuisstraat op school gezeten en daarna op de Mulo in de Schalmstraat. Dat was in de jaren '50 begin '60.

Toegevoegd door: Elly v.d. Berg Smulders op 03 februari 2006

In de jaren 50 zat ik ook op deze school. Kan iemand zich nog zuster Crucifixia herinneren? Of juffrouw Pot?

Toegevoegd door: Maria Willems op 20 augustus 2006

Die twee namen zeggen mij niets, maar zr Martein, juf Kerkhofs, juf V.d. Heijden, zr Lidwien, zr Bernardis en juf Noor zijn namen die ik me nog kan herinneren. Misschien weet mijn zus Hanneke nog wel een paar namen.

Toegevoegd door: Elly v d Berg Smulders op 20 augustus 2006

Hallo, ik ben de dochter van Joke Geelings. Volgens mij heeft zij ook op deze school gezeten. Ook haar zus Tonnie Geelings. Ik kwam bij toeval op deze site en misschien zijn er nog mensen die mijn moeder of haar zus nog kennen. Beiden leven nog.

Toegevoegd door: Wendy van lierop op 09 maart 2007

Toen ik daar op school zat was zr. Woutera de onderwijzeres van de eerste klas, een lieve non! Verdere namen: juffrouw V.d. Biggelaar, J. Jaspers, J. Verkuyl, zr. Wilhelminia, en het hoofd van de school was zr Laurentia. Genoemde namen op deze site zijn mij niet bekend. De klassefoto komt me wel bekend voor. Mogelijk zit ik er ook bij! Mijn zusjes Annie en Lies (beiden overleden) zaten ook op de Mariaschool.

Toegevoegd door: Corrie Wigleven Kruip, 2281 GB 69 op 20 juni 2007

Zuster Woutera kan ik me ook nog herinneren! Er stond een gipsen beeld van het kindje Jezus achter in de klas. Op een kwade dag is het kapotgevallen. De scherven ervan waren goed te gebruiken als krijt. We tekenden er hinkelperken mee.

Toegevoegd door: Maria Willems op 01 juli 2007

Volgens mijn moeder, die ook in de Gasthuisstraat op school zat, is het beeld van het kindje Jezus door haar moeder (mijn oma) aan de school geschonken. Mijn oma was Riek Maus, gehuwd met Jan van den Berg uit de Schalmstraat. Mijn moeder is Dien van den Berg, gehuwd met Lou Hugers. Ze hebben tot 1972 in het ouderlijk huis in de Schalmstraat gewoond en ik dus ook samen met mijn zussen Hennie Hugers, Margo Hugers en Wil Hugers. Ook wij gingen in de Gasthuisstraat naar school. Namen die ik me herinner zijn zuster Woutera, Henriët, Martin en de dames Noor, De Wette, Kerkhofs en Loekie van der Heijden.

Toegevoegd door: Hanneke Deen-Hugers op 03 juli 2007

Ook waren er nog juffr. Clement en De Groof.

Toegevoegd door: Hanneke Deen-Hugers op 03 juli 2007

Hanneke, je vergeet zuster Willemien, die Frans gaf in de vijfde klas.

Toegevoegd door: Fanny van Ree Bovers op 03 juli 2007

Het klopt allemaal wat jullie schrijven maar hoe heette de handwerkzuster ook al weer? Zo'n klein nonneke, maar een felle. Ik heb wel een leuke tijd op school gehad en ik heb ook nog wat schoolfoto's van de Mulo in de Schalmstraat die er later bijgebouwd is.
Elly wil je die foto's insturen? En die handwerkzuster heette die Norbertine? (Tini)

Toegevoegd door: Elly v d Berg op 04 juli 2007

De enige handwerkzuster die ik heb gehad was Henriet. Zij deed ook het huishoudelijk werk op school. Zij was de enige non die in het wit was. Zij droeg een lange witte schort.

Toegevoegd door: Hanneke Deen op 05 juli 2007

Zou het kunnen dat er rond de jaren '30 een handwerkjuf was die zuster Knisia heette? Ik ben nog steeds voor mijn moeder aan het speuren en ze vertelde over deze naam. De hoofdzuster heette in haar tijd zuster Adelbertha.

Toegevoegd door: Wendy van Lierop (Geelings) op 23 juli 2007

De handwerkzuster (de kleine felle) heette zr. Bernardus. Zij heeft destijds in mijn poëziealbum geschreven. Ook bekend en berucht was juffrouw Verkuyl. Een pinnig mens, dat Stuyvesant-sigaretten rookte en de meisjes uit de zogenaamde eliteklasse altijd voortrok.

Toegevoegd door: E.Post-Martens op 24 november 2007

Dat klopt helemaal wat mevr. Post-Martens schrijft. De kinderen uit Den Elzent zaten ook altijd bij haar in de klas, of ze konden leren of niet. Ik heb wel een klassefoto met juffr. V.d. Heijden erop, maar ik weet nog niet hoe ik die moet scannen en opsturen. Dat zal ik wel eens proberen.
<<< en anders neem je contact met mij op (Peter: pvermeulen@upcmail.nl) >>>

Toegevoegd door: Elly van den Berg op 25 november 2007

Inderdaad. Mevr. Verkuylen vond zichzelf een hele dame, maar geef mij Loeki van der Heijden maar, dat vond ik echt een schat. Ze zag er ook altijd heel mooi uit met van die prachtige gebreide pakjes in allerlei kleuren. Ook ik heb nog wat foto's ook met juffr. V.d. Heijden, zuster Martin en zuster ??, een kleine zuster die de eerste klas had. Volgens mij liep ze een beetje mank, maar ik kan nu even niet op haar naam komen. Maar ook ik ben niet zo handig in het scannen van die foto's.
<<< je kent mijn e-mailadres (Peter) >>>

Toegevoegd door: Hanneke Deen - Hugers op 25 november 2007

Zuster Woutera bedoel je waarschijnlijk?

Toegevoegd door: E.Post-Martens op 25 november 2007

Ja, inderdaad zuster Woutera die altijd de 1e klas deed volgens mij. Zelf heb ik de beste herinneringen aan zuster Martin die ik in de 6e klas had. Een schat van een mens, nog jong toen.

Toegevoegd door: Hanneke Hugers op 12 juli 2008

Heette dat klein nonneke zr. Bernadet?

Toegevoegd door: Joke v Bentum -Muskens op 14 juni 2009

Ik heb op de bewaarschool en op de lagere school gezeten van 1946 tot 1955 en ben toen naar Amsterdam gegaan. Mijn oma heeft ook in het klooster gewoond en is in '57 gestorven. Mijn broer heeft ook op de bewaarschool gezeten. Mijn oma had een snoepwinkel.

Toegevoegd door: Joke Herps op 27 juni 2013

Ik heb op de Mariaschool gezeten van 1949 t/m 1957. Ik herinner me ook nog een zuster van de kleuterschool, zuster Wiberta. Ik woonde toen Gasthuisstraat 31.

Toegevoegd door: Loes Roovers-Gruijters op 15 augustus 2013

In de dertiger jaren waren er naast de meisjesschool twee bewaarscholen: R.K. Bewaarschool 1 en R.K. Bewaarschool 2. De ene was voor de kleuters van Den Elzent en de andere was voor de rest. Die mochten niet gemengd worden. Zelfs op de speelplaats was een witte lijn, die niet overgestoken mocht worden.
Ik herinner me de namen zr. Nabbertine (Norbertina?), het hoofd van de bewaarschool en zr. Bernadette, een lief jong zustertje die ons kleutertjes begeleidde.
Dat Jezusbeeldje dat stukviel en waarvan met de stukken krijt hinkelperkjes getekend werden: dat zullen de zusters niet geweten hebben. Kapotte heiligenbeelden moesten ingeleverd naar de pastorie, waar ze in het heilig putje begraven werden.

Toegevoegd door: Bernard.v.d.Moosdijk op 29 december 2015

Hanneke, gisteren Mary gezien in Strijp en ik heb haar leren kennen via jou. Mijn naam is Marjan Verberne en ik woonde in de St. Odulphusstraat. Ben een aantal jaren met je bevriend geweest en leuk om zo via Mary, waar ze een café hadden op de hoek v.d. Heezerweg, iets over je te horen. Mijn bericht heeft niets met de foto te maken maar heb er wel gebruik van gemaakt. Mijn ouders hebben als laatste nog in de Pastoor Sickingstraat gewoond, voordat ze de verzorging in gingen. Woon zelf in Veldhoven. Leuk iets te horen en of je mij evt. nog kent. 
<< Marjan, jullie kunnen elkaar persoonlijk mailen door op de blauwe naam te klikken. (Red.) >>

Toegevoegd door: Marjan Bazelmans-Verberne op 09 oktober 2017

 
Reactie toevoegen