Fotonummer:

37702  

Jaar:

Jaartal onbekend

Bijdrager:

Hans Michels
E-mail bijdrager

Andere gerelateerde foto's:

Groep 1: Woonpanden en boerderijen | Boerderijen-Gestel

Locatie 1Gestel - -

Deel deze pagina
Foto omschrijving

Gemeentehoeve III in de Gestelse Ontginning

In de vorige eeuw wilde de gemeente woeste gronden ontginnen en een agrarische bestemming geven. Zo ook in de ‘Gestelse Ontginning’, waar nu de wijken Genderbeemd en Hanevoet liggen. De gemeente bouwde op die in cultuur gebrachte gronden een aantal ‘gemeentelijke boerderijen’ en zorgde ervoor dat daar ook werklozen tewerkgesteld werden. In Gestel was Gemeentehoeve III in 1953 de laatste die werd gebouwd. Toch was het nummer III, want de oorspronkelijke boerderij met dat nummer, rond 1924 gebouwd in Strijp, was in de oorlog verloren gegaan. In Gestel waren in de jaren dertig ook de Gemeentehoeven VIII en IX gebouwd. Alle boerderijen in dit gebied zijn rond 1969 afgebroken

Deze foto is geplaatst op: 29 juli 2017Uw reacties

Deze boerderij is niet rond 1969 maar pas in maart 2007 afgebroken vanwege verbreding van de A2 door de aanleg van de N2. De eerste vier bomen van het toegangsweggetje staan er overigens nog. Hier woonde van 1953 tot medio jaren tachtig de familie Kapteijns en later tot aan de sloop in 2007 de familie De Graauw, die er een handel in butaangas etc. dreef. Door de aanleg van de Randweg Eindhoven (A2) kwam de boerderij in de jaren zestig aan de Veldhovense kant te liggen, maar het hoorde oorspronkelijk bij Gestel. Het is het ouderlijk huis van mijn vader. Oma Leen Kapteijns verhuisde in 1953 met negen zonen vanuit een boerderij in de Bennekelstraat, die moest wijken voor de aanleg van de nieuwbouwwijk De Bennekel, naar deze boerderij op de Ontginningsweg. Opa Janus Kapteijns was kort voor de verhuizing in 1952 op 53-jarige leeftijd onverwacht overleden. Als kind ben ik daar nog regelmatig geweest bij mijn ooms en dan gingen we wel eens wandelen, richting de waterplassen en de Dommel aan de andere kant van de snelweg of de Ontginningsweg af richting Onze Lieve Vrouwedijk.

Toegevoegd door: Jeroen Kapteijns op 30 juli 2017

Toen de boerderij op de Bennekelstraat leegstond hebben wij daar een aantal dagen gespeeld in het slooppand, was spannend voor de jeugd. Ik herinner me nog de schoorsteen waar volgens mij worsten en hammen in gehangen konden worden, om te roken. Twee zoons, ooms van Jeroen denk ik, waren misdienaar net als ik.

Toegevoegd door: Toon Geevers op 31 juli 2017

Jeroen, was dit dan aan de Run in Veldhoven? Naast het huidige Run 4222 adres?

Toegevoegd door: Eric Kemperman op 03 augustus 2017

Tegenwoordig is dat inderdaad De Run en valt het onder Veldhoven. De boerderij lag naast het witte bedrijfsgebouw, dat nu de eerste bebouwing aan de linkerkant is, vanaf het viaduct.

Toegevoegd door: Jeroen Kapteijns op 11 augustus 2017

 
Reactie toevoegen