Fotonummer:

37813  

Jaar:

2017

Bijdrager:

Ad Thijssen
E-mail bijdrager

Andere gerelateerde foto's:

Locatie:

Vergroot kaart

Groep 1: Religie | Katholieke Kerken | Stratum, St Gerardus Majella
Groep 2: Religie | Katholieke Kerken | Centrum, St Catharina

Locatie 1Centrum - 111 Binnenstad - Catharinaplein

Deel deze pagina
Foto omschrijving

Voormalig orgel uit de St. Gerardus Majellakerk

Het voormalig orgel uit de St. Gerarduskerk staat nu in de Catharinakerk. Het was aan een grondige opknapbeurt toe, waar men nu mee bezig is. Het is overgedaan aan de gemeente Eindhoven.
Klik hier voor een krantenartikel uit 2008 over dit orgel en de organist die het destijds bespeelde.

Deze foto is geplaatst op: 09 oktober 2017Uw reacties

In 1667 werd voor een kerk in de Belgische plaats Gits een nieuw orgel gebouwd. In de 18de en 19de eeuw werd hier regelmatig aan gewerkt. in 1873 bouwde Fr. Uzeel een volledig nieuw instrument in de oude kas, maar met gebruikmaking van delen van het oude pijpwerk. Demaziere vernieuwde het pedaal in 1880. De parochie van Gits kocht in1895 een nieuw orgel, waarna het oude instrument verhuisde naar het Antoniusklooster te Kortrijk. Hier stond het niet te lang, want al in 1923 kocht men een nieuw orgel. Het oude kwam nu in handen van de heer G. Alexis uit Luik, directeur van de kanonnengieterij te Ougree. Hij liet het verbouwen tot salonorgel, uitgebreid met een zwelwerk en een vrij pedaal. Weer later werd het verkocht aan de heer A. Perier. Deze man verhuisde in 1952 naar Nice en verkocht het orgel aan de firma Verschueren in Tongeren (België). Deze firma verkocht het daar aan de firma Verschueren in Heythuysen. Na een grondige restauratie plaatste deze firma het in 1954 in de Don Boscokerk. Adviseur was Huub Houet. In juni 1954 werd het in gebruik genomen.
Eind mei 2007 werd aangevangen met het overplaatsen van het orgel naar de Gerardus Majellakerk, i.v.m. sluiting van de Don Boscokerk.

Toegevoegd door: M.L.Heesakkers op 09 oktober 2017

Dit orgel is niet overgegaan naar de gemeente Eindhoven zoals vermeld, maar blijft eigendom van de St. Jorisparochie.

Toegevoegd door: Laurens Mulkens op 10 oktober 2017

 
Reactie toevoegen