Fotonummer:

4665  

Jaar:

1961

Bijdrager:

Peter Vermeulen

Andere gerelateerde foto's:

Locatie:

Vergroot kaart

Groep 1: Scholen / Onderwijs | Lagere Scholen / Basisonderwijs | Tongelre, St Franciscusschool / BoschAkker

Locatie 1Tongelre - 321 Doornakkers-West - Jan van Riebeecklaan

Deel deze pagina
Foto omschrijving

St Franciscusschool

De St Franciscus Meisjesschool van de Zrs Franciscanessen in de Jan van Riebeecklaan.

Deze foto is geplaatst op: 18 juni 2006Uw reacties

Basisschool Sint Franciscus ziet Abraham. Deze basisschool aan de Jan van Riebeecklaan in de Tongelrese wijk Doornakkers vierde in de week van 16 mei 2006 de vijftigste verjaardag. Onder het motto Sint Franciscus ziet Abraham vonden tal van feestelijkheden plaats, van sportdag en schoolreisje tot een bezoek aan de bioscoop.
Adjunct-directeur Sjaak Mestrum werkt met veel plezier op de Franciscusschool. Al 32 jaar. Mestrum: "De school ligt midden in een volksbuurt en is daar een afspiegeling van. De ouders zijn veel meer betrokken en mondiger dan toen ik begon. Na zoveel jaar ken ik elke tegel van het schoolplein. Nee, echte beroemdheden of helden heeft de school nooit voortgebracht. Of het moet de voetballer Eric Viscaal zijn."
De Sint Franciscusschool is opgericht als meisjesschool door de zusters van het klooster in het Limburgse Heythuyzen. In 1966 trokken de zusters zich terug en ouders uit de wijk formeerden een eigen schoolbestuur. In 1968 werd de school een gemengde school. De basisschool werd in 1985 gevormd uit de kleuter- en de lagere school. Van 1966 tot 2002 werd de school geleid door directeur Guy van der Horst. Hij heeft een grote stempel op de geschiedenis van de school gedrukt. Pas in 2000 trad de Franciscusschool toe tot de Stichting Katholiek Protestant Onderwijs (SKPO). Daarvoor was het de enige basisschool in Eindhoven met een eigen bestuur, en dus een vreemde eend in de bijt.
De huidige directeur, Miriam van der Smissen, vertelt dat de school dan wel vijftig jaar bestaat, maar heel toekomstgericht is. Haar school fuseert in 2008 met basisschool De Tongelaar, die elders in de wijk staat. Dat wordt dan de nieuwe school die deel gaat uitmaken van het spilcentrum dat in de nog te bouwen woonwijk Tongelresche Akkers komt.
Als alles via plan verloopt wordt in augustus 2008 het nieuwe schoolgebouw betrokken.
Bron: ED 16 mei 2006.

Toegevoegd door: Redactie op 18 juni 2006

Prachtige foto Wil; een stuk nostalgie in de wijk Doornakkers (zie bovenstaande tekst), die in de beginjaren '50 is opgetrokken door de RK Woningbouwvereniging St. Joseph.
De eerste woning werd in gebruik genomen op 14 april 1955 tijdens de offciële opening door de toenmalige Minister van Wederopbouw en Volkshuisvesting ir. H.B.J Witte.

Toegevoegd door: Theo van den Dungen op 18 juni 2006

Ik heb deze school nog gebouwd zien worden.Wij woonden toen in de Jan Cellierslaan in de Oostenrijkse huizen. Als je onder het poortje, rechts op de foto, doorliep, kwam je in onze straat uit. Aan de rechter kant was een scheidsmuur op de speelplaats die de lagere school scheidde van de kleuterschool. Ik heb er vele uren doorgebracht om mijn traptechniek te verbeteren.

Toegevoegd door: Peter Pilgram op 22 december 2006

Ik heb de verhuizing meegemaakt van de St. Josephschool naar de St. Franciscusschool. Op de St. Josephschool waren de klassen al ingedeeld: wie bleef en wie verhuisde. Volgens mij zijn we eind mijn 4e klas verhuisd. Dat moet dan 1955 zijn geweest. De 5e en 6e klas heb ik bij zr. Victima en zr. Francesca in dit gebouw gevolgd.
Toen ik later op de kweekschool zat, heb ik me pas gerealiseerd hoe vooruitstrevend het onderwijs op deze school toen al was.

Toegevoegd door: Nettie Brouwer van Lierop op 08 januari 2012

Ik heb vanaf 1975 op deze school gezeten. Ook op de kleuterschool ernaast heb ik gezeten. Heb er héél veel herinneringen aan. Als je van de kleuterschool naar de “grote school” ging, werd je met de huifkar gebracht. Geweldig was dat.
Mijn leraren waren juffrouw Kusters of Custers (een hele onaardige invalster), meneer Stroeks en mevrouw Van der Horst (de echtgenote van het hoofd der school toentertijd).

Toegevoegd door: Gerard Kielenstijn op 19 maart 2017

 
Reactie toevoegen