Fotonummer:

4847  

Jaar:

1953

Bijdrager:

Arthur van Gansewinkel

Andere gerelateerde foto's:

Groep 1: Sport | Voetbal | EVV Eindhoven
Groep 2: Gedrukte en Geschreven Media

Locatie 1: Geen locatie beschikbaar.

Deel deze pagina
Klik hier voor grote versie
Foto omschrijving

Frans Tebak, KNVB uitnodiging.

Deze scan is gemaakt van een kopiebrief gestuurd door de KNVB aan een zeer memorabele voetballer uit het Eindhovense, Frans Tebak. Frans heeft lange tijd voor EVV Eindhoven gespeeld en heeft zoals men kan lezen ook gespeeld in het Nederlands elftal. Reeds vóór het kampioenschap van Eindhoven in 1954 speelde hij voor ons land. De heer Blom die in de brief genoemd wordt, was destijds de voorzitter van Eindhoven. Frans voetbalde destijds met o.a. Jan Louwers, Dick Snoek, Noud van Melis, Willy Schmidt, de uitvinder van de schaarbeweging. Het was een echt sterrenelftal.

Deze foto is geplaatst op: 30 juni 2006Uw reacties

Ik wil de dochter van Frans Tebak hartelijk bedanken voor het mogen gebruiken van dit fantastische document. Op het gebied van sport voegt het voor Eindhoven veel toe.

Toegevoegd door: Arthur van Gansewinkel op 30 juni 2006

Wat mij opvalt in de tekst van de brief is dat er geen sprake is van voorbereiding, training met de ploeg of iets dergelijks. Gewoon je melden, aantreden en voetballen!
Overigens heeft Tebak in deze wedstrijd wel gespeeld maar werd na 70 minuten vervangen. De uitslag: 4-0 voor Noorwegen. De keeper was Lieuwe Steiger.

Toegevoegd door: Tini van Rooij op 06 juli 2006

Toch was er wel degelijk voorbereiding met tactische bespreking. De resultaten van zo'n bespreking werden per speler in een brief vastgelegd. Zelfs tips voor het eten en slapen werden daarbij niet vergeten. Een mooi voorbeeld daarvan zie je in de brief op de grote versie die Arthur van Gansewinkel (met dank aan de dochter van Frans Tebak) naar ons stuurde.

Toegevoegd door: Peter Vermeulen op 06 mei 2007

Ik weet me nog te herinneren dat de heer Blom tegenstander was van betaald voetbal. Hij was niet de enige, er waren meer clubbestuurders die hun twijfels hadden. Maar mensen met principes worden zelden gehoord. Spelers uit andere delen van Nederland werden nauwelijks uitgenodigd voor het Nederlands elftal. De keuzecommissie koos nog liever voor spelers die niet eens in de eerste klasse (toen de hoogste klasse) speelden, dan spelers "uit de provincie".

Toegevoegd door: Paul van der Cingel op 12 augustus 2017

 
Reactie toevoegen