Fotonummer:

6705  

Jaar:

1958

Bijdrager:

Marijke de Groot-Thijssen
E-mail bijdrager

Andere gerelateerde foto's:

Locatie:

Vergroot kaart

Groep 1: Scholen / Onderwijs | Lagere Scholen / Basisonderwijs | Tongelre, St Josephschool

Locatie 1Tongelre - 321 Doornakkers-West - Paul Krugerlaan

Deel deze pagina
Foto omschrijving

R.K. Meisjesschool Paul Krugerlaan, 3e klas

Hoofd van de school was zuster Bernardus, klein en rond, streng maar rechtvaardig en ook erg lief. Als eerste klas-leerling was ik weg van zr. Marianne. Een knapper nonnetje heb ik nog nooit gezien. Twee jaren doorgebracht bij juffr. Van Tongeren (hier op de foto). Een geweldige onderwijzeres. Verder les gehad van juffr. Smulders, juffr. V.d. Kerkhof en juffr. Domensino. Handwerken van zr. Francisca. Was een echte katholieke school met godsdienstonderwijs van kapelaan Rooijmans en elke ochtend naar de kindermis om half acht in de St. Jozefkerk. Aan een kant de jongens en aan de andere kant de meisjes. We waren altijd druk met prentjes ruilen, echter veel kans kregen we niet want pastoor Hermens liep de hele mis in het middenpad alles in de gaten te houden. Alles bij elkaar een fijne regelmatige schooltijd, waar we echt wel wat leerden. Namen bij de klassefoto: achteraan staande van links naar rechts: juffrouw van Tongeren, Sonja de Nes, Anja van Vijfeijken, Toos Lijten, Leny Rovers, Henny Kuiten, Marian Kuyten, Ans Houben, Diny van de Moosdijk (overleden), Rita van Veghel, Rieke Verbroeken, Annelies v.d. Licht, Maria Tielemans, Carla Langeslag. Dan daaronder op bankje van links naar rechts: Ingrid Wijlaars, Coby Verheijen, Jaquelien Pepels, Franka Lucassen, Jeanette van Vroonhoven, ??, Anneke de Wert, Hanneke Spit, Diny Spijkerboer, ??, ??, Mario Willekens, Sjanneke Potters. Onder zittend van links naar rechts: Sjaantje Meijer, Elly van Tuyl, Jaantje van Veen, Ineke van Och, Elly Raaymakers, Marianneke Seijkens, Betsy Soers, Mientje Wagemakers, Annemieke Wijlaars, Ansje Temmen en Bertie Mesman. Voorste zittende rij van links naar rechts: Thea Plaum (pas overleden), Ria Smulders, Marijke Thijssen, Mientje Wittebol.

Deze foto is geplaatst op: 19 oktober 2006Uw reacties

Het blonde meisje zittend op de bank, rechts van het midden met het lichte jurkje met grote kraag is dat Thea van de Ven?

Toegevoegd door: Henny van Melis op 20 oktober 2006

Mientje Wittebol heet tegenwoordig Kitty, zij woont in Strijp.

Toegevoegd door: Jeannette Wassink op 20 oktober 2006

Nee Henny, dat meisje met die grote kraag is Anneke de Wert.

Toegevoegd door: Marijke de Groot-Thijssen op 24 oktober 2006

Marijke ik bedoel het blonde meisje twee plaatsen verderop, niet het donkerharig meisje. Ze lijkt erg op mijn nichtje Thea.

Toegevoegd door: Henny van Melis op 25 oktober 2006

Dat is Diny Spijkerboer. Ik zie nu dat na de voor mij twee niet meer herkenbare kinderen ik er eentje ben vergeten. Beppie Tegelaars, en dan komt Marjo Willekens pas en als laatste in dat rijtje Sjanny Potters. Ene Thea van de Ven heeft nooit bij mij in de klas gezeten. Dit zijn zo ongeveer de kinderen waarmee ik mijn hele lagere schoolperiode heb doorgebracht. Waar woonde Thea trouwens, want dan kun je het misschien wel nagaan of ze wel op die school heeft gezeten in Tongelre.

Toegevoegd door: Marijke de Groot-Thijssen op 25 oktober 2006

Beste Marijke. De familie Spijkerboer woonde lange tijd in de Koestraat 35, ze hadden 4 kinderen, waarvan 1 dochter: Diny (21-10-1950). Zij trouwde op 28 december 1972 met J.M.T.M. Vugts.

Toegevoegd door: Theo van den Dungen op 25 oktober 2006

Vreemd, van 1950 tot zomer 1962 in de Koestraat gewoond op nr. 36 (ja, ik weet dat is aan de overkant), maar ik heb nooit van een Diny Spijkerboer gehoord. Ik heb ook niet op deze school gezeten, wij moesten naar het Villapark.

Toegevoegd door: Maria Hack op 01 november 2006

Zal toch wel waar zijn dat Diny daar heeft gewoond. Misschien zijn ze verhuisd op enig moment. Verder was het natuurlijk aan de andere kant van de straat, de straat was heel breed en als kind kun je dat ook allemaal niet overzien. Ben je er ook al achter waarom jij naar een andere school moest? Je hoorde toch gewoon bij de St. Jozefparochie. Villapark was natuurlijk wel veel deftiger. Had je verder wel contacten met andere kinderen in de buurt?

Toegevoegd door: Marijke de Groot-Thijssen op 08 november 2006

Weet trouwens iemand of juffrouw Van Tongeren nog leeft? Zal wel niet, maar wanneer is ze dan gestorven? Misschien dat dat iemand weet. En juffrouw Van de Kerkhof, jufrrouw Smulders en juffrouw van Tienen. Waar zijn ze allemaal gebleven?

Toegevoegd door: Marijke de Groot-Thijssen op 08 november 2006

De nonnen met de bruine pij woonden nog geruime tijd in een groot huis in de Achterstraat. Nu Jan Tooropstraat. Aldus Johanna van der Heijden uit de Poeiersstraat (ons Jopie).

Toegevoegd door: Wil van Hout op 08 november 2006

Juf Van Tongeren was geen non. Mischien wel vrijgezel. En wij hadden geen bruine-pij nonnen maar gewone zwart-witten, die volgens mij in het klooster zaten aan de Poeijersstraat, hoek kerkplein St. Jozefkerk.

Toegevoegd door: Marijke de Groot-Thijssen op 08 november 2006

Waar mijn vrouw over praat is de tijd dat er zelfs geen klooster stond!

Toegevoegd door: Wil van Hout op 09 november 2006

Het meisje dat naast Diny Spijkerboer zit, is Henny Vandersteen. Ze woonde toen in de Johannesburgstraat.

Toegevoegd door: Mien Heijmans-Wagemakers op 23 november 2006

Beste Maria Hack. Koestraat 35 zit a.h.w. in mijn geheugen gegrift, maar ja... Als je de Koestraat binnenreed vanaf de Groenstraat was het aan de rechterkant, iets voorbij het midden. Je kreeg daar op een gegeven moment een lange gang, die naar de achtertuinen voerde. Het waren smalle, langgerekte tuinen.
Diny was het jongste kind en enige dochter. Haar broers heten: Piet (getrouwd in 1961 met Loes Pak), Theo (getrouwd in 1966 met A. van den Berk) en Toon Spijkerboer (getrouwd in 1972 met J.C. Drost). Haar vader was Hendrik Spijkerboer, werknemer bij Philips. Komt het nu iets bekender voor?

Toegevoegd door: Theo van den Dungen op 23 november 2006

Maria, kijk ook eens op foto 11574. Naast ons woonde fam. De Groot (Titsia en Pierke) en de fam. Van de Laak, zij was altijd een boze vrouw, mochten nooit op haar stoep spelen, laat staan britsen maken. Verder ken ik nog Van Sebille, Te Vaarwerk, Rooyakkers, Stroeken en nog wel meer maar die schieten me nu even niet te binnen. Dus Marijke, we hadden zeer zeker wel contacten in de buurt, verstoppertje spelen kon uren duren, landje veroveren, britsen en in de winter meterslange supergladde slibberbanen maken, dat kon toen nog. En waarom we naar het Villapark moesten: daar was een Montessori-kleuterschool, vond pa beter voor ons en dan ga je automatisch door naar de lagere school aldaar. Het was wel een heel eind lopen en mijn oudste zus baalde dat ze de verantwoordelijkheid over mij en mijn tweelingzus had. Ik zag ook de naam van Diny van de Moosdijk. Zij woonde later in Woensel tegenover ons en we hebben nog vaak met elkaar gespeeld.
Theo, ik heb daar gewoond van 1950-1962, Diny Spijkerboer is even oud, maar er gaat geen enkele bel rinkelen...

Toegevoegd door: Maria Hack op 02 november 2007

Het meisje achteraan rechts met witte strik is wel Carla Langeslag.

Toegevoegd door: Carla Vervoort-Langeslag op 15 november 2007

Maria, Diny van de Moosdijk heeft haar hele leven in de Stellenboschstraat gewoond, is van daaruit getrouwd en ook gestorven inmiddels. En Carla, bedankt voor de bevestiging dat ik het nog wist.

Toegevoegd door: Marijke de Groot-Thijssen op 15 november 2007

Via mijn broer, die nog in Eindhoven woont, kreeg ik de link naar deze pagina. Tot mijn stomme verbazing zie ik mezelf op een foto die ikzelf helemaal niet heb en komen er namen tevoorschijn die in mijn geheugen de nodige belletjes doen rinkelen! Ik woon nu in Wagenberg, vlak bij Breda.
Wat moet dat een werk geweest zijn om al die namen op te snorren! Is bij iemand zijn geheugen nou zo beregoed, of is het mijne zo slecht?
Hoe dan ook, ik vind het vreselijk leuk, dat al dat werk gedaan is. En.... het was Jannettie destijds, en geen Jeanette.
Wie ik moet bedanken weet ik niet: maar dit tripje naar het verleden: erg leuk, dank je!

Toegevoegd door: Janneke van Vroonhoven op 04 mei 2009

Ben in mei 61 uit Eindhoven vertrokken en ik heb jammer genoeg maar weinig herinnering aan die periode. Ans,Margriet en Francine H. die heb ik altijd bij mij. Zij waren m'n overbuurtjes waar ik ging spelen en die ik als kind van 10 achterliet. Mijn spulletjes ben ik na meer dan 25 keer verhuizen langzaamaan kwijtgeraakt. Heel emotioneel om dit opeens te zien. Er gaan bij mij geen belletjes rinkelen, wel zal ik de komende tijd veel naar de foto blijven kijken hopend op die belletjes. Op een van de andere foto's dacht ik een lerares te herkennen, althans van gezicht. De naam erbij was Domensino, weet niet of dat kan.

Toegevoegd door: Sonja de Nes op 04 september 2009

Janneke, het was helemaal geen moeite hoor om al die namen op te sporen. Ik wist ze gewoon nog allemaal, bijna allemaal tenminste. En dat ze hier en daar misschien niet helemaal goed waren moet je me maar niet kwalijk nemen. Als ik mij niet vergis woonde jij in de Jan van Riebeecklaan en verbaas ik me er nu nog over dat jij in de Paul Krugerlaan op school zat en niet op de Franciscusschool aan de Jan van Riebeecklaan. Misschien had dit wel te maken met de schoolkeuze door je ouders? Fijn dat je het leuk vond om dit terug te zien.

Toegevoegd door: Marijke de Groot-Thijssen op 04 september 2009

Dat is nou heel erg leuk, een reactie van iemand waarvan het nooit had verwacht. Sonja de Nes, in 1961 vertrokken, vertrokken uit Nederland als ik me nog herinner. Ik dacht naar Zuid-Afrika, klopt dat? Wel dacht ik dat het eerder was dan 1961 maar jij zult dat zelf wel het beste weten.
Juffrouw Domensino klopt, heb je goed gezien. Dat was de juf die we kregen in de 4e klas na deze juf (juffrouw Van Tongeren, 2e en 3e klas). Van de 4e klas heb ik zelf helaas geen foto's.
En Sonja, mocht er nog iets aan herinneringen gaan leven, laat dat dan graag even horen of, met foto's, zien.

Toegevoegd door: Marijke de Groot-Thijssen op 04 september 2009

Op de middelste rij op het bankje, zesde van links, zie ik mezelf zitten. Wilma Verhagen.

Toegevoegd door: Wilma Verhagen op 31 december 2009

Dat is mooi Wilma, dat jij jezelf hierin herkent. Je naam ken ik nog heel goed alleen had ik een ander beeld van je voor ogen. Lang, met halflang blond haar. Daarom kon ik even niet op je naam komen. Misschien weet jij de namen van de andere vraagtekens?
En dan op deze laatste dag van het jaar 2009 (zo ongeveer 51 jaar geleden is bovenstaande foto gemaakt) een goed en vooral gezond 2010 gewenst.

Toegevoegd door: Marijke de Groot-Thijssen op 31 december 2009

Marijke, ik herken je als mijn zus de vijfde van links met je handen voor je mond.

Toegevoegd door: Henny van de Goor op 21 maart 2010

Dat zie je toch echt verkeerd Henny. Vijfde van links bovenaan is Leny Rovers uit de Jan Tooropsstraat. Meisje ernaast, ook met handen in gezicht, is Toos Leijten. Jouw zus heette ook Marijke? Nee Henny, ik kende haar dus wel, maar die heeft nooit bij mij in de klas gezeten.

Toegevoegd door: Marijke de Groot-Thijssen op 21 maart 2010

Henny van de Goor, kijk eens op foto 18218, volgens mij staat daar een zusje van jou op.

Toegevoegd door: Marijke de Groot-Thijssen op 21 maart 2010

Mevrouw de Groot-Thijssen even een vraagje, woonde U in de jaren 50/60 in de Jan van de Capellelaan? Zo ja, dan waren onze ouders hele goede bekenden van elkaar en ben ik als kind heel regelmatig bij jullie op bezoek geweest.

Toegevoegd door: Anton van Kemenade. op 22 maart 2010

Marijke de Groot-Thijssen je hebt het helemaal mis, mijn zusje was op foto 18218 toen net 2 jaar en iedereen op deze foto is bijna 10 jaar ouder!

Toegevoegd door: Henny van de Goor op 22 maart 2010

Nee Anton, daar heb ik nooit gewoond. Wel ging ik daar als tiener naar de instuif De Krans. Er kwam volgens mij ook nooit een Anton van Kemenade bij ons.

Toegevoegd door: Marijke de Groot-Thijssen op 22 maart 2010

Goh Henny, zou zomaar kunnen natuurlijk, dat dat niet je zus is op die foto uit 1953. Maar ik wist niet hoe oud jouw zus is. Even oud/jong als ik dus. Een ding weet ik zeker, ze heeft nooit bij mij in de klas gezeten en ze staat echt niet op deze foto, dat meisje is echt Leny Rovers. Die staat naast haar overbuurmeisje uit de Jan Tooropstraat, Henny Kuiten. En ik hoop dat iemand anders op de site dit kan bevestigen. Jouw zus bijvoorbeeld. Op deze site heeft je zus nog niet gereageerd volgens mij. Ik hoor of zie het wel. Leuk hè, die snoeten van vroeger.

Toegevoegd door: Marijke de Groot-Thijssen op 22 maart 2010

Ik zat 2 jaar achter elkaar bij juffrouw Van Tongeren. Om eens na te gaan vanaf de eerste klas: 1. zuster Marianne, 2. juffr. Van Tongeren, 3. juffr. Van Tongeren, 4. juffr. Domensino, 5. juffr. Smulders en 6. juffr. V.d. Kerkhof.

Toegevoegd door: Marijke de Groot-Thijssen op 25 maart 2010

Ik zat dus blijkbaar maar 1 jaar bij jou in de klas Marijke. 1. juffr. Van Tuyl, 2. juffr. Van Tongeren 3. juffrouw Domensino, 4. juffr. Smulders. In 1961 zijn wij verhuisd naar Woensel.

Toegevoegd door: Carla Vervoort-Langeslag op 26 maart 2010

Daar had ik dus echt geen idee van dat wij slechts één jaar bij elkaar in de klas zaten. Jullie familie hoort voor mij van voor tot achter bij met name die periode. In een veel later stadium leerde ik je zus Ans kennen als collega, die helaas veel te jong is overleden. Carla, weet jij dan ook nog dat toen juffr. Van Tuyl trouwde, dat wij als klassen op de speelplaats allemaal voordrachtjes deden? Dat moet zijn geweest toen wij in de klas bij juf Van Tongeren zaten. Wij deden een voordrachtje over "De wasvrouwtjes". We zongen een liedje (waarvan de melodie nog in mijn hoofd zit) en deden zogenaamd de was, zoals in die tijd nog veel mensen wasten, met teil en wasbord. Of wij die attributen ter beschikking hadden, weet ik niet meer, maar we maakten wel die wasbewegingen. Weet jij of er nog iemand fotomateriaal hiervan heeft?

Toegevoegd door: Marijke de Groot-Thijssen op 27 maart 2010

Ik kan me het huwelijk van juffrouw Van Tuyl helemaal niet herinneren en ook de eventuele voordracht niet. Helaas ook geen foto's.

Toegevoegd door: Carla Vervoort-Langeslag op 28 maart 2010

Hoe is het mogelijk, drie van de 4 meisjes helemaal vooraan zijn inmiddels overleden. Thea Plaum, Ria Smulders en het meest rechtse meisje, Mientje Wittebol.

Toegevoegd door: Marijke de Groot-Thijssen op 16 januari 2011

Wat leuk om namen te zien uit de Koestraat. Ik woonde op nr 51 naast Jan en Tinie Sybillen en Wilhelmien Swinkels. Wij zijn in 1961 of 62 naar Woensel verhuisd. Maria Hack kan ik me nog herinneren.

Toegevoegd door: Ans Kruithof - Boes op 20 februari 2011

Ik moet haast wel erbij staan, want juffrouw Van Tongeren is ook twee jaar mijn juf geweest. Ik was erg bang van haar. Voor mijn gevoel was ze heel streng. Ik herken mij niet echt op deze foto. Jammer, misschien dat iemand mij wel herkent.

Toegevoegd door: Joyce Maas op 13 mei 2011

Ja, Joyce, ik kan me je wel vaag herinneren, maar volgens mij sta jij echt niet op deze foto. MIsschien dan in de tweede klas? Daar heb ik helaas niets van. Het zou leuk zijn als een van de andere klasgenootjes misschien nog wel iets heeft van de tweede klas en dat dan ook zou willen doorsturen naar EiB. In mijn gedachten was jij een vrij groot meisje met middelblond, kort haar en pony. Heb ik dan de juiste voor? En mocht iemand nog een klassenfoto hebben uit de eerste klas van deze groep, bij zr. Marianne, dan zou dat helemaal te gek zijn.

Toegevoegd door: Marijke.de Groot-Thijssen op 13 mei 2011

In een van de reacties staat dat ik ben overleden. Goed nieuws: dat is niet zo. Ik ben nog springlevend en woon al ruim 40 jaar in Best.
Groetjes aan iedereen die zich mij nog herinnert.

Toegevoegd door: R.Langeslag-Smulders op 20 december 2011

Met excuses Ria, voortaan zal ik zorgvuldiger omgaan met informatie die ik van derden doorkrijg. In ieder geval ben ik blij dat jij dit teken van leven geeft en hoef ik niet bang te zijn, zoals mij al is gezegd, dat ik mogelijk de volgende ben ik dat rijtje van vier, helemaal vooraan. Gewoon toeval Thea en Mientje.
Ik herinner me jou nog heel erg goed, lang en mooi meisje.

Toegevoegd door: Marijke de Groot-Thijssen op 21 december 2011

Ik heb ook op die school gezeten en er erg goed onderwijs gehad. Van 1944 tot 1950. Zr. Bernardis was het hoofd, een nog jonge religieuze van de zusters van Heythuizen. Een moderne onderwijzeres. In de tweede klas was ook een zuster. Verder herinner ik me juffrouw Tonnaer en een juf Moerenburg. In de zesde klas kon je Franse les krijgen, als voorbereiding op de mulo. We kregen gym op het overdekte stukje van de speelplaats, waar we ook speelden als het regende. In mijn tijd was er eerst pastoor Schoenmakers die ons godsdienstles gaf. Een goede school, denk ik. Namen uit mijn klas zijn Truusje v.d. Leest, Toke Weggeman, Dientje v.d, Gevel, ... Kersten, Mimy Konings.
Ik woon al meer dan 50 jaar in Stadskanaal, in Groningen. Ik ben er een van de Nibbel.

Toegevoegd door: Biny Oosterman- Nibbelke op 12 juni 2012

Thea van de Ven woonde bij ons in de straat maar zat niet op deze school, met zekerheid niet in onze klas. Zij was veel jonger en veel later in onze straat komen wonen (Tafelbergstraat). Ik weet natuurlijk niet of je hetzelfde meisje bedoelt. Ik heb zelf bij zuster Marianne in de 1e, en bij juffrouw Van Tuyl in de 2e gezeten. Juffrouw Van Tuyl ging trouwen, toen heb ik voor stempeltje gespeeld en moest haar een grote doos met stempels cadeau geven. Was erg leuk in de derde klas, waar deze foto van is, bij juffrouw Van Tongeren, daarna nog een derde klas bij juffrouw Van Gompel, in de vierde bij juffrouw Van Tienen, in de vijfde en de 6de bij zuster Bernardes.

Toegevoegd door: Ans Temme op 11 maart 2018

 
Reactie toevoegen