Fotonummer:

722  

Jaar:

1908

Bijdrager:

Bauke Husken
E-mail bijdrager

Andere gerelateerde foto's:

Groep 1: Plattegronden / Topografie | Eindhoven vr 1920

Locatie 1: Geen locatie beschikbaar.

Deel deze pagina
Klik hier voor grote versie
Foto omschrijving

Prentbriefkaart met plattegrond

Helaas zonder datum .... 1908 is geschat.

Deze foto is geplaatst op: 08 juli 2005Uw reacties

Dit kaartje is gedrukt tussen 1907 (toen villa De Laak van Philips aan de Parklaan gereed kwam) en 1909 (toen het Post- en Telegraafkantoor van de achterzijde van het stadhuis in de Rechtestraat naar een nieuw pand aan de Keizersgracht verhuisde).

Toegevoegd door: Bauke Hsken op 26 februari 2006

Bauke, ik zou dus na 1909 hebben gezegd omdat op het kaartje het postkantoor aan de Keizersgracht al is getekend, of heb jij andere argumenten om het voor 1909 te dateren?

Toegevoegd door: Peter Vermeulen op 26 februari 2006

Je hebt gelijk Peter. Ik zit net te kijken en inderdaad nummertje 6 staat bij het hoekpand Vrijstraat-Keizersgracht en het pand is inderdaad al ingetekend. Betekent dus dat de foto van 1909 of later is. Ik ga nog wel eens verder speuren op dit kaartje om een preciezere datum te verkrijgen.

Toegevoegd door: Bauke Hsken op 23 december 2006

Grappig detail over deze plattegrond is dat ik 'm heb en dat 'ie gestempeld is op 17 juli 1908! Men was op dat moment bezig met het bouwen van het nieuwe postkantoor, maar heeft dit gebouw al als volwaardig op de plattegrond geplaatst!

Toegevoegd door: Bauke Hsken op 30 maart 2008

Deze kaart uit 1908 is niet op een bepaalde windrichting gerienteerd. Dat het oosten ongeveer boven ligt is een gevolg van het feit dat geprobeerd is om op een liggende kaart zoveel mogelijk belangrijke plekken te laten zien. Eikenburg, de watertoren en De Burgh.

Toegevoegd door: Hans van Melis op 06 april 2008

Ik heb de indruk dat er meer met de kaart aan de hand is dan dat alleen het Noorden niet 'boven' ligt.
Het is geen echte cartograaf of landmeter die het tekende. Ook de afstanden lijken niet consequent geschaald. Het centrum lijkt relatief wat groter, de verderweggelegen delen lijken wat kleiner te zijn ingetekend.
Ter controle: op de ansicht is de afstand (hemelsbreed!) van kruispunt Vrijstraat-Rechtestraat-Demer tot aan het punt halverwege de twee bruggetjes op Stratumseind even groot als de afstand van de splitsing Leenderweg-Aalsterweg en de splitsing Roostenlaan-Leenderweg. Terwijl de eerste afstand in het echt zo'n 555 meter is en de tweede 670.
Maar het blijft natuurlijk een hele fraaie kaart waar veel van de bebouwing zeer informatief is, al zal daar misschien een enkele keer ook wat artistieke vrijheid genomen zijn.

Toegevoegd door: Kees van der Hoeven op 13 augustus 2008

 
Reactie toevoegen