Fotonummer:

93  

Jaar:

1961

Bijdrager:

Onbekend

Andere gerelateerde foto's:

Locatie:

Vergroot kaart

Groep 1: Bedrijven / Industrie | Zuivelinrichtingen | St Joseph

Locatie 1Centrum - 112 De Bergen - Paradijslaan

Deel deze pagina
Foto omschrijving

Melkfabriek St. Joseph.

Deze foto werd toegestuurd met de vermelding "Melkfabriek St. Joseph te Eindhoven". De fabriek heeft gestaan aan de Paradijslaan en is later overgenomen door Campina.

Deze foto is geplaatst op: 17 april 2005Uw reacties

Deze melkfabriek stond langs de Dommel aan de Paradijslaan. Tegenover woonde later de muzikale familie Franssen. Nu staat er het nieuwe woonblok. Volgens mij heet dat Groot Paradijs.

Toegevoegd door: M. Gosgerbo op 14 augustus 2005

Leuk om deze foto te zien! Ik ben een van die Franssens die daar woonde.

Toegevoegd door: Bea Franssen op 23 oktober 2005

Tijdens de gehele oorlogsjaren kon men hier ijsjes halen. Ik bedoel een pak, want de ijsjes waren zo groot als een pakje boter. Grote blokken...heerlijk!

Toegevoegd door: Wil van Hout op 24 oktober 2005

De melkfabriek stond er al in 1935. De opstand vooraan op de foto is voor de boeren die hun melkbussen zo van de kar op die opstand konden zetten. Aan de andere kant woonde de tandarts Bosch. En mijn nichtje van 6 jaar is in 1949 door een melkkar die uit de oprit kwam overreden, ze was meteen dood. De fabriek ligt in het centrum en niet in Gestel.

Toegevoegd door: Annie van Hout Mandigers op 06 januari 2006

Ja, waar nu de appartementen van Groot Paradijs staan, lag ooit dit melkfabriekje. De directeur was dhr. Bannenberg. Ik weet nog hoe ik bijna elke dag meeliftte met een melkwagen uit Nuenen (fam. Geevers). Een kar met paard ervoor, volgeladen met bussen melk. Die bussen werden op het perron weggezet. Geen vrachtbrieven, geen bewijs van ontvangst. De nummers op de melkbussen identificeerden de eigenaar/boer. Prachtige herinneringen die weer bovenkomen dankzij deze foto.

Toegevoegd door: Henk Simmer op 18 januari 2006

Willy Bannenberg en ik waren op de lagere school (1946-1952) klasgenoten. Spelen bij hem thuis (ze woonden tegenover de fabriek) was extra aantrekkelijk vanwege de ijsjes. Maar ik heb er ook mijn eerste sigaretten gerookt.

Toegevoegd door: Ren Teunissen op 12 januari 2007

Een zestal huizen werd naast de fabriek en de Dommel in 1938 gebouwd. Hiervan bestaan er nog twee, nl. vlak voor de Dommelbrug. In enkele van de afgebroken huizen zetelde tijdens de oorlog de gevreesde Duitse Sicherheitsdienst, de SD.

Toegevoegd door: Jan Van Der Meulen op 22 mei 2007

Even verderop aan deze kant van de Paradijslaan woonden in de vijftiger jaren de familie Metz, de familie Verdijk (met twee beeldschone dochters) en de al genoemde tandarts Bosch. De behandelstoel in zijn praktijkruimte op de verdieping keek uit op de Dommel, maar daar zag je tijdens de behandeling natuurlijk niet veel van. Tegenover de ingang van de melkfabriek was jarenlang het architectenbureau van De Bever gevestigd. Begin vijftiger jaren kwam de melkboer nog langs de huizen: een kar waarop een grote melktank en een klein paard ervoor.

Toegevoegd door: Frank Zuylen op 10 juni 2007

Tandarts Bosch? Enige relatie met tandarts Zacharias Bosch in Stratum?

Toegevoegd door: Ren Teunissen op 12 juni 2007

Tandarts Van den Bosch, ook onze tandarts, had in de vijftiger jaren een zwembad in de achtertuin en ertegenover woonde de vrouwenarts Falke, die vele Eindhovenaartjes op de wereld heeft geholpen, zo ook mij.

Toegevoegd door: Theo Welp op 13 juni 2007

Plaats : Eindhoven / Centrum / Paradijslaan
Omschrijving : Melkfabriek St. Joseph, Paradijslaan 13b
Datering : 1955 - 1955
Auteur(s) : niet vermeld
Object : foto
Atlantisnummer : 0007095

Toegevoegd door: Hans van Melis op 23 juni 2007

Ik herinner me dit beeld ook nog zeer goed. Ook de families komen me zeer bekend voor. Bosch was ook onze tandarts. Aan de achterkant stroomde de Dommel met altijd een witte sliert melk van het reinigen van de melkbussen en de apparatuur. Al gauw was zwemmen in de Dommel niet meer verantwoord. Op die plek lag ook een gezonken boot in het water en het verhaal ging, dat hier een echtpaar was verdronken. Als kind vond ik dat indrukwekkend, maar nu twijfel ik hier sterk aan, omdat de Dommel hier nog geen meter diep was. De heer ir. Bannenberg ben ik later bij DMV-Campina in Veghel tegengekomen en hij moet dus de zoon van deze zuiveldirecteur zijn geweest. Liggen hier in Eindhoven de roots van de op handen zijnde formatie van 's-werelds grootste zuivelcoöperatie Friesland-Campina?

Toegevoegd door: Carool van der Sommen op 31 januari 2008

Je had vroeger twee melkfabrieken in Eindhoven, St. Joseph en St. Petrus. St. Joseph lag inderdaad tussen de Paradijslaan en de Wal. St. Petrus lag waar nu de doorgang is naar het Lodewijk Napoleonplein tegenover de St. Antoniusstraat met de Steentjeskerk, nu museum Kempenland. Befaamd waren de hondenkarren van de melkboeren van beide bedrijven, handkarren waaronder een trekhond liep.

Toegevoegd door: Ties van den Berge op 16 juli 2009

Mijn vader zaliger heeft vroeger bij St. Joseph melkfabrieken als botermaker gewerkt. Toen een van mijn broers verkering kreeg met een meisje uit Veldhoven, bleek de opa van haar mijn vader nog te kennen.

Toegevoegd door: Frans van Zuiden op 21 februari 2016

Op de kleuterschool, 1944-46, had ik een klasgenootje Franz Mooz, hij woonde in een van de huizen tussen melkfabriek St Joseph en de houten brug over de Dommel. Al heel gauw verhuisde hij met zijn ouders naar Duitsland. Als ik dan hier lees dat de SD er tijdens de oorlog had gezeten, vraag ik mij af of die fam. Mooz er iets mee te maken had. De fam. Metz herinner ik mij ook, ze hadden twee grote Airedale terriërs. Dat vond ik als klein ventje zeer indrukwekkende dieren. De familie woonde in het eerste huis naast de toerit van de melkfabriek.

Toegevoegd door: Paul van der Cingel op 29 oktober 2016

Ja, dat is erg leuk om deze locatie te zien. Oma woonde op de Grote Berg 33. En op woensdagmiddag ging ik regelmatig melkpoeder, die uit de zakken gelekt was, ritselen. Dat was lekker, maar mocht niet. Dan kreeg je de bewaker achter je aan. Spannend.

Toegevoegd door: Marianne de Natris op 03 augustus 2017

En niemand zegt iets over de ijsjes van St Joseph. De eerste na de oorlog, in een mooi papiertje met rode opdruk, je kreeg er twee koekjes bij!

Toegevoegd door: Mat Vaes op 09 januari 2018

 
Reactie toevoegen