EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

1182

Bijdrager:

Jaar:

1929

Stadsdeel:

Buiten Eindhoven

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

ETOS

Onderwerp 3.:

ETOS Kruidenier / Supermarkt

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Philips Coöperatie, afdeling Kruidenierswaren, winkel in Waalre.

Beschrijving

In de beginjaren van de NV Philips, toen de eerste woningcomplexen in het Philipsdorp en in Drents Dorp gereed kwamen, werd door Philips een winkelketen opgericht. Aanvankelijk heette deze de Philips coöperatie. Zoals ook op de foto zichtbaar is. Later werd de naam gewijzigd in ETOS. Dat staat dan voor Eendracht-Toewijding-Overleg-Samenwerking en ik denk dat weinig Eindhovenaren dat nog weten.
In de jaren rond 1960 kwam er door concurrentie van de grootwinkelbedrijven de klad in. Dat betekende het einde voor ETOS, die volledig werd opgeslokt door Albert Heijn. Alleen de drogisterijpoot draagt nog immer de naam ETOS.


Geplaatst op

28-08-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 29-08-2005
Naam: Rini Talens  
img

Het lijkt wel midden Tijgerstraat, Tivoli?
Het is juist het gebrek aan concurrentie geweest, of zeg maar rustig kartelvorming in Eindhoven, dat Anton Philips heeft doen besluiten om een door hem gecontroleerde winkelketen op te zetten. Gaf Philips nl. een loonsverhoging van 5%, dan werden binnen een week alle prijzen van goederen binnen de regio Eindhoven met 5% verhoogd. 'Ja maar daar heb ik het niet voor gedaan.' (of zoiets) schijnt Anton toen gezegd te hebben.
De winkels waren aanvankelijk alleen voor Philips-werknemers, later voor iedereen.
Ons moeder spaarde altijd de ETOS-kassabonnen, want bij inlevering daarvan kreeg je dan tegen het eind van het jaar een percentage van het totaal bestede bedrag terug. Het was me toch altijd een getel en stapels bonnetjes in de huiskamer, de inktafdruk was niet altijd even helder en duidelijk interpreteerbaar, maar zo werd vroeger wel voor menig Eindhovens kind het sinterklaascadeautje gefinancierd.


Datum: 03-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Deze winkel stond in de Frederik Hendrikstraat in Aalst. Mijn hele familie woonde in deze straat. Een zus van mij woonde er naast als eerste bewoonster. Het doet me genoegen deze foto te zien. Uiteraard zal ik deze foto aan mijn zus gaan brengen, want ze is nu op een paar weken na 93 jaar.


Datum: 03-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik kan nog een verhaal vertellen na een bezoek aan mijn zus. Het pand aan de andere kant van de tunnel was in eerste instantie een winkel van Philips vergelijkbaar met de Blokker, maar deze liep niet en het pand werd dan ook gauw gebruikt als kleuterschool. Omdat er nogal veel jonge gezinnen woonden was het zeer welkom. Dus een Philips-kleuterschool en een Etos-winkel!


Datum: 03-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Wat mijn schoonzus wist te vertellen, dat in de oorlog de bonnen 1 dag eerder geldig waren in de dorpen. Zij woonde in de buurt van de Roostenlaan en ging dan via de Engelse tuin naar deze winkel boodschappen doen. Ook leuk toch. Zou zij op deze manier mijn broer hebben leren kennen?


Datum: 03-01-2006
Naam: Rini Talens  
img

De stichting 'Eindhovense Woningbouw Thuis Best', waar Anton Philips zelf voorzitter was, kocht in het voorjaar van 1928 gronden op aan de rand van Eindhoven in Geldrop en Veldhoven (en misschien ook in Aalst, of had Philips dat daar toen zelf al?) om wijken op te bouwen, omdat Anton Philips in Eindhoven de gemeentelijke eisen m.b.t. riolering en straataanleg te kostenopdrijvend vond. Wellicht gebruikte hij om die reden ook steeds dezelfde architect, die dus ook maar weinig van het ontwikkelde basisplan afweek?


Datum: 03-01-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Kooken was de architect van de eerste Woningwetwoningen in Woensel. Het stratenplan van het Philipsdorp was van de schoonvader van Anton, directeur De Jongh van de gemeentewerken in Rotterdam. De Eindhovense gemeentearchitect Kools, de opvolger van Kooken, ging heel erg ver in het treiteren van de woningbouwvereniging(en). Maar ook van het traineren van woningbouwprojecten. Hij probeerde ook de vlucht naar de randgemeenten tegen te houden. In Veldhoven lukte dat.


Datum: 13-05-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Het percentage dat men terugkreeg op het totaalbedrag van de bonnen was acht procent, en volgens mij kreeg je bij de Gruyter tien procent op een of andere manier terug.


Datum: 13-05-2006
Naam: Rini Talens  
img

De Gruyter had het snoepje van de week!


Datum: 13-05-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Het snoepje van de week was toch iets anders dan de 10 procent korting? Of had het een met het ander te maken, korting + snoepje van de week? Bij ons thuis kwamen ze alleen bij de Etos, bij de Gruyter kwamen ze niet.


Datum: 13-05-2006
Naam: Anne Troost  
img

Bij een bepaald bedrag aan boodschappen kon je het snoepje van week voor 10 cent (echte centen) kopen. Wat de waarde van de zakje snoep in werkelijkheid was weet ik niet.


Datum: 14-05-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Het snoepje van de week was in mijn jeugd een knap meisje waar je je weekend mee doorbracht. Geen nacht, dat mocht nog niet! Was algemeen onder de jeugd in de jaren na de oorlog.


Datum: 06-01-2008
Naam: Riny van Kuik-Vogels  
img

Ik woonde als kind in de Plaggenstraat in Strijp waar ook een winkel van De Gruyter was gevestigd. Ik meen me te herinneren dat mijn moeder de gekregen kassabonnen bewaarde en als ze er dan een stapeltje bij elkaar had ze werden ingeleverd bij De Gruyter en over het bedrag werd 10% uitbetaald.
Volgens mij bestond destijds de slagzin: En betere waar, én 10%, alleen De Gruyter.


Datum: 17-06-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Het snoepje van de week kon je altijd kopen voor een dubbeltje, ongeacht het bedrag dat je besteede. En Rini van Kuik heeft gelijk, je moest de kassabonnen bewaren en daar kreeg je 10% korting op.


Datum: 06-10-2008
Naam: Rini Talens  
img

Mij staat nog zoiets bij dat je bij de ETOS 8% kreeg, maar wie weet nog hoeveel dat precies was?


Datum: 06-10-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Zonder meer was de uitkering 10%. De volgende tekst spreekt boekdelen. "Én betere waar. Én 10 procent. Alleen de Gruijter"


Datum: 15-06-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Mijn moeder kocht vooral bij de gewone middenstand, de kruidenier, de slager, de bakker op de Kleine Berg. Melk werd aan huis gebracht met de hondenkar. Mij lukte het nog wel eens mijn moeder over te halen ook bij de Gruyter op de hoek van de Hoogstraat wat te kopen. Het snoepje van de week bestond uit een zakje waar niet alleen wat snoep in zat maar ook een of ander klein prulletje. Ik ontfermde me over de oranje kassabonnen en was de koning te rijk als ik voor een tientje aan bonnen had. Die ging ik dan inleveren, zonder iets te kopen, en genoot van de gulden die ik kreeg voor de bonnen. Dat was gelijk aan tien weken zakgeld.