EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

11882

Bijdrager:

Jaar:

1952

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Kanaalstraat

Onderwerp 1.:

Muziek & Zang

Onderwerp 2.:

Koren / Zangverenigingen

Onderwerp 3.:

Schola Cantorum, Uyt die Haghe (Paterskerk)

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Die Sanghertjes Uyt die Haghe met pater Oddens.

Beschrijving

Die Sanghertjes uyt die Haghe, destijds bekend onder de naam "het Paterskoor" stond onder leiding van de zeer charismatische pater Oddens (staat ook op de foto). Het Tivolikoor en het Paterskoor waren "de" koren van Eindhoven. Ik sta op de voorste rij eerste links, daarnaast Berrie Dirks, ? Fransen, ??, Boudewijn Smits, Rolf Houperichs. De 2e rij: ??, ??, Frank Adriaans, ? v.d. Ven, ??, ??. Op de 3e rij: ??, ??, Frank van Dijk, ??, ??, ??. De 4e rij: ? Prinsen (mooie bas!). Verder herinner ik me geen namen. Ik denk met zeer veel plezier aan mijn tijd als koorknaap (1951-1956) terug. Je werd ondergedompeld in de sacrale sfeer van kerkmuziek: Palestrina / Orlando di Lasso. Toen ik na 20 jaar bij Philips in de automatisering een switch maakte naar de muziek (opleiding Staats Examen Piano Docent) en ik een 3-stemmig Motet in Palestrinastijl (vocaal contrapunt) moest schrijven zei mijn docent dat hij kon horen dat ik veel in die stijl gezongen moet hebben. Met plezier denk ik aan de vele repetities (bijna elke dag van de week), de zomerkampen en de grote Romereis in 1954; ook kwamen wij als een van de eerste koren op de televisie (Nederlandse Televisie Stichting, NTS). Ik zal separaat daarvan een foto toevoegen.


Geplaatst op

26-05-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 31-05-2007
Naam: Rob Oddens  
img

Ik ben blij deze site gevonden te hebben met toch nog een foto van pater Oddens, een familielid.


Datum: 04-06-2007
Naam: Peter Pilgram  
img

Hier heb ik tussen 1950 en 1952 tussen gestaan en gezongen als sopraan. Berry Dirks woonde op de Tongelresestraat en was een echte dondersteen. Hij kon bij Oddens geen kwaad doen. Met Rold Houperichs diende ik regelmatig de vroege mis bij de Franse zusters op de Geldropseweg en niet nadat ik had voorgezongen in het grote huis van dr. Smits op de Parklaan, ten overstaan van mevr. Smits, mocht ik lid worden van het koor. De heer Prinsen was volgens mij leraar aardrijkskunde aan het Catharinalyceum. Ik denk dat deze foto na augustus 1952 gemaakt is, omdat wij toen verhuisd zijn naar Arnhem. In 1955 ben ik nog even teruggekeerd voor ongeveer een jaar. Inderdaad Cor, een muzikaal leerzame en vormende tijd.


Datum: 14-08-2007
Naam: Cor Lammers  
img

Inderdaad Peter, de foto is van na augustus 1952; bij het opruimen van de zolder vond ik de officiële oorkonde waarop vermeld staat dat de Federation internationale des petits chanteurs a la croix de bois Cor Lammers aanvaardt als lid; de oorkonde is gedateerd: 18 october 1952 (oktober werd nog met een c geschreven).


Datum: 19-10-2007
Naam: Hans Gommers  
img

Eerst een gedeeltelijke aanvulling op de namen:
1e rij: Cor Lammers, Berrie Dirks, Theo Fransen, Jacques van de Goor, Boudewijn Smits, Rolf Houperichs;
2e rij: Raming, ??, Frank Adriaans, Kees v d Ven, ??, Hans Gommers;
3e rij: ??, ??, Frank van Dijk, ??, Kroes, Eliens;
4e rij: Michel Prinsen, ??, ??, Baijens, van der Linden (voorzitter)
Dit was de tweede lichting die geïnstalleerd werd als zanger en als er solo gezongen moest worden, werd dat door Krank Adriaans gedaan. Het optreden voor de NTS was op Goede Vrijdag samen met pater Leopold Verhagen. De 'goeie' bas Michel Prinsen (leraar Grieks en Latijn op Cathrien) ben ik per toeval vijf jaar geleden tegengekomen en wij hebben toen nog een jaar samen gezongen bij het Limburgs Mannenkoor in Neerpelt. Zijn stem was nog steeds overdonderend.


Datum: 14-11-2007
Naam: Paul Peters  
img

Ik vermoed dat ik op de 3e rij sta helemaal links. Het zangkoortje voetbalde 1 à 2 keer per jaar tegen de misdienaars van pater Broek? We voelden ons superieur op dit gebied zonder dat daar enige aanleiding toe was. Tijdens de wedstrijd leverde ik kritiek op de scheidsrechter, die nota bene de pater was van de misdienaars. Tot mijn verbijstering kwam hij kwaad ná de wedstrijd op mij afhollen.


Datum: 06-08-2008
Naam: Cor Lammers  
img

Ik denk inderdaad (ik weet het eigenlijk wel zeker) dat je broer Bert op de 3e rij 2e van links staat. Ik kon niet uit eigen beweging op de naam komen, maar toen ik voluit Bert van Valkenburg zag staan wist ik dat die naam nog ergens op mijn "geheugenschijf" voorkwam. Ook ik heb regelmatig de mis gediend in de Paterskerk (ik was eigenlijk misdienaar van de Antoniusparochie Villapark). Ik vond het inderdaad altijd zeer fascinerend met al die altaren; soms waren er wel vijf missen tegelijk bezig. We hebben nog net de laatste dagen van het Rijke Roomse Leven meegemaakt!


Datum: 30-01-2017
Naam: Hans Gommers  
img

Op 8 april 2017 wordt er een reünie gehouden. Stuur mij een e-mail.