EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

12182

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Gestelsestraat

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bombardementen / Catastrofen

Onderwerp 3.:

1944 - 19 september

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Gestelsestraat na bombardement

Beschrijving

19-sep-44


Geplaatst op

23-06-2007

Reacties:

Datum: 23-06-2007
Naam: Peer Retera  
img

Peter, ter hoogte van waar is dit in de Gestelsestraat?


Datum: 23-06-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

De bommen zijn in elk geval gevallen, vanaf de Rivierstraat gezien, zo'n 50 meter richting de huidige rondweg. Deze huizen lijken erg veel op die die nu op die hoogte, aan de linkerkant, staan.


Datum: 24-06-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Vergelijk deze foto met foto 12208


Datum: 24-06-2007
Naam: Peer Retera  
img

Kan niet meer missen Giovanni. Goed researchwerk!


Datum: 24-06-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Ja Peer, dit zijn de huizen, maar ik ben er toch nog niet helemaal uit. Linksvoor zie je een muur, die best wel dicht op de weg staat. Waar zou die deel van uitgemaakt hebben? Mijn vader weet het niet, wellicht iemand anders. Nu woont in deze rij huizen nog steeds ene mevrouw Van Bussel, die al de ellende heeft meegemaakt. Daar gaan we ook maar eens langs.


Datum: 24-06-2007
Naam: Peer Retera  
img

Giovanni, het lijkt er sterk op dat het een vrijwel compleet platgebombardeerd huis is. De basis van de muur loopt zo te zien nog door naar rechts. Maar ik zal mijn vader ook eens vragen die van de Gestelsestraat 25f kwam.


Datum: 25-06-2007
Naam: Will van der Linden  
img

Deze panden stonden recht tegenover mijn geboortehuis, Gestelsestraat 84, hierin zat de Gemeentelijke Geneeskundige Dienst. De ambulance, waarvan de chauffeur verongelukte, staat voor de deur. De vooruitstekende muur was van de panden waarin kolenhandel Van Dijk gevestigd was.


Datum: 25-06-2007
Naam: Will van der Linden  
img

Even corrigeren, tussen de G.G.D. en kolenhandel Van Dijk woonden nog meer gezinnen. Het vooruitstekende huis was van schildersbedrijf Rulo, daarnaast weer familie Rulo, fam. Beelen enz.


Datum: 02-07-2007
Naam: Ad Lamers  
img

Dat was inderdaad de geneeskundige dienst. Het is lang braakliggend terrein geweest tot ongeveer 1955. De familie Arends woonde links in het huis dat overbleef tussen de GGD en de Huygenslaan (6 woningen).


Datum: 03-07-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Dan heb ik hierbij het genoegen met Ad Lamers van 'Bakkerij Lamers' aan de overkant?


Datum: 06-07-2007
Naam: Will van der Linden  
img

In december 1937 vestigde de G.G.D.zich in de panden Gestelsestraat 71-73-75 en 77. Na 19 september 1944 zijn deze panden geheel afgebroken en niet herbouwd zoals op foto 12208 gesuggereerd wordt. Nu staat als laatste pand oude situatie nummer 67a nog overeind. Na lang een open plek te zijn geweest, werden hier twee nieuwbouwblokken neergezet. Eerste blok huisnummers 69 en 71, doorgang naar parkeerterrein, dan blok van de drie huisnummers 73-75 en 77. Dan het opgeknapte blok met geglazuurde pannen de nummers 79 en 81 en dan pas het blok met de nummers 83-85-87 en 89.


Datum: 14-07-2007
Naam: Francis Schophuizen-Lamers  
img

De familie Lamers is op het moment van het bombardement naar de buren gegaan. Vader en moeder waren naar een tante aan de Aalsterweg om daar de binnenkomst van de geallieerden mee te maken. Een deel van de familie was in het huis van Thea en Gontje Moonen. Dat huis bleef gelukkig volkomen intact. De fotograaf staat min of meer voor het huis van de familie Lamers. Aldus mijn vader.


Datum: 16-06-2008
Naam: Annemarie Verheyden V. Vliet  
img

Wij woonden indertijd tegenover de gebombardeerde huizen. We hadden ook veel schade. Ik was een baby, maar mij is verteld dat we met zijn allen onder de keukentafel zaten. We zijn toen naar Waalre gegaan, waar de ouders van mijn moeder woonden. Het huis is afgebroken en toen kwam er nieuwbouw met een fietsenwinkel (van Hal?).


Datum: 26-06-2008
Naam: Will van der Linden  
img

Annemarie, wij waren ook nog maar klein, jullie keukentafel bleek erg groot, ons gezin met acht kinderen mocht er met de vier kleinsten ook onder zitten tot het bombardement te erg werd en wij naar de Hagenkampweg zijn vertrokken. Nogmaals bedankt voor dat stevige onderdak.


Datum: 21-01-2010
Naam: Annemiek Langelaar  
img

Ik woon al sinds 1982 op nr. 79. Na het bombardement kwamen op ons huis rode dakpannen in plaats van de oorspronkelijke blauwe pannen. In 1995 hebben wij er samen met de buren weer één geheel van laten maken. Enkele jaren geleden kwam er een dame langs die graag haar ouderlijk huis weer wilde zien. Helaas weet ik haar naam niet (meer). Zij is destijds vanuit dit huis getrouwd. Het gezin woonde eerst aan de overkant(?) en in of meteen na de oorlog woonden ze er met 14 personen. Zij vertelde dat bij de verhuizing in de kamer rechts van de voordeur nog een portret van Hitler aan de muur hing van de vorige bewoners.


Datum: 21-01-2010
Naam: Ad Lamers  
img

Deze dame die op nummer 79 langs kwam om haar ouderlijk huis te zien, moet de naam Arends hebben. Die hebben er gewoond. Vader Arends heette Toon.


Datum: 19-10-2010
Naam: Frank Seegers  
img

Op nummer 71 woont de fam. Van den Bossche met de zoons Maarten en Jeroen. Zij zijn de eerste bewoners van dit huis. Voordat deze twee huizen gebouwd werden, was hier een braakliggend terrein dat voorbestemd was om een doorgang te zijn van de Karel de Grotelaan naar de Dr. Schaepmanlaan. Daarna was er het voorstel om hier een mini winkelcentrum te bouwen. Ook dit ging niet door. Ondertussen speelden mijn vriendjes en ik op dit braakliggend terrein tegenover de Jan van Boendalelaan. Op nummer 83 heb ik gewoond en genoten van de Magirusgeluiden van de haringinleggerij van de fam. Sijmons. Deze woonden op nummer 104. Naast de fam. Van Baar. Op nummer 73 woonde de fam. Prinsen daarna gevolgd door de fam Hoek. Op nummer 79 woonde de fam. Arends gevolgd door de fam. Landeweerd. Daarnaast, op nummer 81, de fam. Ruwers met zoon Lou. Vervolgens woonde er de fam. Van Leeuwen met Bram, Saskia, Remco, Dickie en Michiel. Dick startte er samen met zijn vrouw Riet een antiekzaak met specialisatie kerkelijke kunst, tin en brons. Op nummer 83 de fam. Seegers met Frank, Jeroen, Gonnie, Mieke en Jan. Daarnaast de fam. Aarts met Ton, Hans, Trudy en Annemarie op nummer 85, gevolgd door nummer 87, waar de fam. Smit met dochter Arja woonde. De rij werd gesloten door de fam. V.d. Velde(n?) met de dochters Sonja en Giselaine. Op nummer 91 woonde de fam. Maas met Pieter, Rian, Marjo, Ruud, Gerdinique.


Datum: 25-09-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

Frank, ik herken iets in jouw bijdrage, Loutje Ruwers. Hij zat bij mij in de klas op de lagere school in de Akkerstraat, ik kwam regelmatig bij hem over de vloer. Om in het huis te geraken, moest je achterom. In mijn tijd, 1946-50, was het puin van het bombardement al weg en groeide er gras en andere wilde planten die je op zulke plekken vaak zag in die tijd. De herbouw van de huizen heb ik niet meer meegemaakt. Loutje ben ik uit het oog verloren.


Datum: 26-09-2014
Naam: Frank Seegers  
img

Beste Paul, dan heb jij waarschijnlijk Jo Aarts, bijgenaamd de stalen jezus ook meegemaakt? Dat was mijn buurman in de Gestelsestraat. Hij woonde op nummer 85. Verder waren nog Jo Kortooms en mijn vader Jan Seegers verbonden aan deze jongensschool. Heel interessant is dit linkje: www.ihesm.com/eindhoven1934/gennep/. Kijk hier maar eens op. Hier staan zowat alle namen van de bewoners van de Gestelsestraat op met hun beroep vanaf 1934.


Datum: 27-09-2014
Naam: Annemiek Langelaar  
img

Frank, dank voor de link. Ik vond er info die duidelijk maakt waar dat portret van Hitler vandaan kwam: Gestelsestraat 79, gebouwd in 1921. "Later het woonhuis van een Limburger met ultrarechtse en Duitse sympathieën die zich als informant binnen de communistische partij weet te nestelen; in de huiskamer zit een microfoontje waardoor de Philips-politie de CPN-meetings kan afluisteren". Al wonen wij er al vier jaar niet meer, het blijft interessant om het te lezen.


Datum: 07-12-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

Frank, die stalen jezus heb ik niet meegemaakt. Wel die koperen waaghals boven op de Paterskerk. In die tijd gingen buurjongens van allerlei geloof wel met elkaar om, maar niet met die uit andere buurten. Ik woonde toen op de Kleine Berg en zat op Nutsschool net als Loutje. In de buurt van de Gestelsestraat had ik overigens nog wel wat schoolvriendjes, allemaal uit de schrijversbuurt, o.a. Guido Gezellestraat, Rodenbachlaan, Helmerslaan en die waren allemaal niet katholiek. Dat gespionneer had te maken met Philips' angst dat er binnen het bedrijf communistische cellen zouden ontstaan. Daarom werkte de Philips-politie samen met sympathisanten van het naziregime. Daar moest na de oorlog natuurlijk niet te veel aandacht aan gegeven worden.


Datum: 16-01-2015
Naam: Wim van Hoof  
img

Ik ben de buurman en woon op nummer 77. Tot mijn verbazing kwam ik de foto van ons buurhuis tegen in het boek van Frans Dekkers "Eindhoven 1933-1945", alsmede een foto van de toenmalige bewoner Willy Geelen, door Dekkers omschreven als het grootste Nederlandse spionagetalent sinds Mata Hari.