EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

12205

Bijdrager:

Jaar:

1971

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Nieuwstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Nieuwstraat (5)

Beschrijving

De hoek met de Vestdijk. Het hoekpand is blijkbaar nog niet helemaal afgebroken. Let op de moderne straatverlichting. Helemaal links kijken we tegen de zijgevel van het nieuwe ABN-AMRO bankgebouw. Wie zaten er allemaal in die panden aan de Nieuwstraat?


Geplaatst op

24-06-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 24-06-2007
Naam: Kees van Kemenade  
img

Volgens mij moet in het tweede of derde pand in de Nieuwstraat fotograaf Van Beurden gezeten hebben. Mijn vader had daarboven zijn advocatenkantoor: van Kemenade-van der Grinten.
=== Als ik naar foto 2246 kijk moet dat het 3e pand zijn. (Tini) ===


Datum: 25-06-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Zo te zien zijn de eerste twee huizen al afgebroken (nr. 1, V.d. Meerakker en 3, Retera later Hurkmans-Retera sigarenwinkel) en is het eerste huis op de foto nr. 5. Daar zat Hotel Garni City en ook (eerder of later, dat weet ik niet) de modewinkel van Verberne. Daarboven op nr. 5a zaten de advocaten Van Kemenade en Van der Grinten. Fotograaf Van Beurden woonde in 1920 op nr. 3 maar vanaf op z'n minst 1926 zit die op nr. 7 en is daar gebleven. Dat is het 3e (grote) huis. Er was ook nog 7a, 7b, 7c, 7d. Dus gróót! De panden zijn in 1971 gesloopt.


Datum: 27-06-2007
Naam: Louis van Lierde  
img

Even wat recht zetten: op de hoek is de facade nog te zien van de voormalige noodwinkels (daar stond vroeger het mooie pand van Van de Meerakker). Daarnaast het voormalige sigarenwinkeltje van Retera en dan het pand waar de hoffotograaf Van Beurden in heeft gezeten. Daarboven zat o.a. in de jaren 60-70 een soort psychologisch centrum. Daarvoor zat o.a. ten kantore de vader van Kees met zijn compaan Van der Grinten. En Kees, die kan het weten! En daarnaast weer (dat grote hoge pand), dat ben ik even kwijt en daarnaast weer HCR 'De Bus'.


Datum: 27-06-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Ik heb me vergist in de nummers. 1e huis nr. 3 (Retera), dan nr. 5 (tehuis voor meisjes en Hotel Garni City (daarboven mr. Van Kemenade), dan (grootste huis) nr. 7 (v. Beurden) en die 3 zijn afgebroken. Nr. 9 (Marks) is blijven staan (het rechtse huis).


Datum: 27-06-2007
Naam: Ben Dankers  

Helemaal op de hoek heeft de vishandel Van Tecklenburg in de noodwinkels gezeten.


Datum: 07-07-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

In dit rijtje heeft ook een reisbureau, hotel en bijouterie-souvenierszaak van de fam. Van Oosterom gezeten, ook eigenaar van de Cito-garage uit de Mecklenburgstraat. Ik dacht naast fotograaf Van Beurden.


Datum: 05-02-2008
Naam: Corrie van de Bor  
img

De zaak van fam. Van Oosterom (ook reisbureau) zat tussen Retera en Van Beurden. Later kwam daarin Verberne modezaak.


Datum: 05-02-2008
Naam: Leo de Wit  
img

En waar ook al weer zat hotel restaurant "De Bus"? Ik heb daar voor de firma Lodewijks verschillende keren vloerbedekking gelegd.


Datum: 05-02-2008
Naam: Marjo Spierings  
img

Café-rest. "de Bus" zat op nr. 7c.


Datum: 26-03-2008
Naam: Cees van Lier  
img

In de Nieuwstraat zaten indertijd o.m. aan de linkerkant: Retera, de sigarenzaak, Van Beurden de fotograaf, de Bus café-restaurant, Snep Tubé, de groentezaak, later slagerij en automatiek Marks, Van Hout de fotograaf, Liberty bruidskleding, Tony Steynen muziek, later Wielinga vakkleding etc. Aan de andere kant zaten o.m. tot 1957 Hotel Brabant, Derpen de kapper, Ed Coppen banketbakker, Spoorenberg café, Hunkemöller, Guus van Lier banketbakkerij/automatiek en ten slotte de Cito met het taxi- en touringcarbedrijf.


Datum: 22-04-2008
Naam: Henny Saelman  
img

In de Nieuwstraat nr. 2 moet Hotel Koster gezeten hebben. Dit was van de opa van mijn moeder. Misschien kan iemand mij er wat meer over vertellen.
<<< zie foto 4340 (Peter)>>>


Datum: 29-04-2014
Naam: Rinus Dost  
img

Het 2e witte pand is van 65-70 gehuurd geweest door mijn vader en moeder die daar hotel Garni City huurden. Mijn vader was voordien nachtportier bij het Tsilveren Seepaerd en mijn moeder werkte daar ook in de huishouding. Onder zat Verberne mode.


Datum: 15-09-2016
Naam: Paul van der Cingel  
img

Het valt mij op dat er maar één vermelding is van de vishandel Tecklenburg op de hoek. Op deze hoek en die aan de overkant was tijdens de oorlog zware schade aangericht door een bom. Op de andere hoek zat voor de oorlog een automatiek. Die hoek is heel lang niet herbouwd, maar Tecklenburg herinner ik mij van kort na de oorlog toen er overal noodwinkels kwamen op plekken waar bommen waren gevallen. Het moest allemaal snel en goedkoop, een verdieping ontbrak dan ook vaak. Ik heb vaak met mijn neus tegen de winkelruit van de visboer gestaan om te kijken naar de aquaria met levende vis.


Datum: 16-09-2016
Naam: Ben Brekelmans  
img

Paul, kijk eens naar en onder foto 2508, daar kom je zelfs reacties tegen van de familie Tecklenburg.