EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

12452

Bijdrager:

Jaar:

1945

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Ranonkelstraat

Onderwerp 1.:

Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen

Onderwerp 2.:

Koninginnedag

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Optocht, hoek Cyclamenstraat/Ranonkelstraat

Beschrijving

Rechts op de foto een vliegtuig met een bord met tekst waarvan alleen "Hulde aan onze...." is te lezen. Wie weet hier meer van? Zie ook foto 9048. Mogelijk dezelfde optocht.


Geplaatst op

15-07-2007

Reacties:

Datum: 15-08-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Dat vliegtuig staat ter hoogte van de garage van Welten in de Ranonkelstraat. De zoon van Welten is na de oorlog vliegenier geworden, samen met mijn broer Frans. Hij is omgekomen bij een ongeluk met een straaljager. Wellicht heeft hij dit vliegtuigje gebouwd ter ere van de bevrijding.


Datum: 15-08-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Netty, weet jullie Frans hier niet meer over? Stephy Welten, een zus van Jan Welten de vliegenier, is getrouwd met een broer van mijn moeder. De broer van mijn moeder was een vriend van Jan Welten en ook vliegenier. Helaas kan ik hen niet meer vragen hoe het precies zat omdat ze niet meer leven. Rinette Welten was nog te jong om hier nog iets van te weten denk ik. Ik heb mijn nichtjes en buurtgenoten ook al gevraagd, maar zij kunnen zich ook geen details meer herinneren.


Datum: 27-08-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Ik heb het mijn familie gevraagd, maar helemaal zeker waren ze niet. Ook nog een oud buurtgenoot gevraagd. Meerdere malen werd gezegd dat het was toen Jan Welten thuis kwam (uit Engeland?). Als ik nu goed kijk, zou er inderdaad Jan kunnen staan, links op de tweede regel op het bord van het vliegtuig. Jan is in 1948 bij zijn laatste vlucht in een straaljager verongelukt (volgens mijn broer Frans).


Datum: 27-08-2007
Naam: Henny Vischer-Stroeken  
img

Zondag 27 augustus 1950 is Jan Welten op 24-jarige leeftijd neergestort in Etten. Bij het uitvergroten van de foto blijkt dat er op het bord geschreven staat Hulde aan onze prinses (misschien prinsesjes?)


Datum: 07-03-2008
Naam: Rinette Welte  
img

Als er hulde aan onze prinses op het bord staat, is dat waarschijnlijk ter gelegenheid van de geboorte van Beatrix. Het jongetje midden/rechts met blond haar en stropdas zou heel goed Jan Welte, mijn broer, kunnen zijn. Ook qua leeftijd zou dat kloppen want Beatrix is van 1937 en Jan van 1926, die zou hier 11 jaar op zijn. Volgens mij klopt dat want zo herinner ik me hem van foto's.


Datum: 09-03-2008
Naam: Lieke Slegers  
img

Henny, ik denk dat Rinette gelijk heeft. Zij heeft het over dat blonde manneke met stropdas, meer naar rechts. Hij heeft dezelfde blonde haren als mijn tante, zijn zus. De enige die het nog zou kunnen weten is Jan-Jaap Honing. Hij woont nog steeds op hetzelfde adres in de Ranonkelstraat.


Datum: 10-03-2008
Naam: Henny Vischer-Stroeken  
img

Nee, Rinette dit moet een vergissing zijn. Midden op de foto staat Gerard Lubbers, vóór hem Jaap Honing met koptelefoon. Zij zijn duidelijk te herkennen op foto 9048


Datum: 10-03-2008
Naam: Henny Vischer-Stroeken  
img

Deze foto (samen met foto 9048) is gemaakt tijdens de kinderoptocht, met versierde bolderkarren, fietsen, kruiwagens enz. ter gelegenheid van Koninginnedag op 31 augustus 1945. Het vliegtuig is hier een onderdeel van, met als onderwerp de terugkeer, op 2 augustus 1945, van de prinsessen Juliana, Beatrix (1938) Irene en Margriet vanuit Ottawa, Canada. Vandaar ook de tekst "Hulde aan onze prinses(sen/jes)".


Datum: 11-03-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Heldere uitleg Henny! Het kon ook al haast niet anders dan dat beide foto's dezelfde optocht weergeven. Enkele details zijn duidelijk hetzelfde, zoals de koptelefoon van Jan-Jaap en het karretje waar hij opstaat. Ik zie trouwens links, rechts van de vlag, ook meneer Bakker, vader van Diny en Helma.


Datum: 01-08-2011
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Rinette, ik denk dat hier iets niet klopt. Het blonde manneke kan naar mijn mening niet Jan zijn. Jan zou in 1945 negentien jaar zijn geweest en dat is dit ventje niet. Uit de nalatenschap van mijn ouders ben ik vandaag in het bezit gekomen van het prentje van Jan Welte.


Datum: 02-08-2011
Naam: Rinette Welte  
img

Je hebt gelijk Lieke, dat kan Jan niet zijn geweest. Ik trok dat destijds niet goed na ,maar die jongen deed mij denken aan foto's van Jan vroeger. Kijk ook eens onder google naar Jan Welte, daar staat een artikel in De Stem van vorig jaar over hem.


Datum: 29-09-2014
Naam: Hanny Verhoeven - van Hoogstraten  
img

Ohhhh wat weten jullie toch allemaal veel! Waar heb ik dan toch al die tijd gezeten? Ik kan me hier totaal niks van herinneren. Ja wel al die namen, ik beleef hier heel mijn jeugd weer. Geweldig!


Datum: 29-09-2014
Naam: Schakenbos Jan  
img

Dit vliegongeval heb ik in 2005 nagetrokken Heb Klu (mijn eerdere werkgever) gevraagd via afd. Mil. Historie welk type vliegtuig dit was. Antwoord: Spitfire, oorzaak ongeval niet duidelijk". Ik woonde eertijds in de Roostenlaan en daar circuleerden vele verhalen.over deze crash.


Datum: 29-09-2014
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Het prentje van Jan Welte is te zien op foto 29002.