EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

13119

Bijdrager:

Jaar:

1904

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Markt

Onderwerp 1.:

Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen

Onderwerp 2.:

Koninklijk Bezoek

Onderwerp 3.:

Koningin Wilhelmina 1904

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Versiering Markt

Beschrijving

Ik denk niet dat een van onze bezoekers dit heeft meegemaakt maar ook historie hoort op onze site thuis.


Geplaatst op

25-08-2007

Reacties:

Datum: 25-08-2007
Naam: Arthur van Gansewinkel  
img

Er is zelfs bijna niets meer herkenbaar op deze foto, dat nog aan die tijd herinnert. Toch een angstige gedachte.


Datum: 26-08-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Effe een leuke anekdote: het is wellicht moeilijk voor te stellen, maar honderd jaar geleden was Helmond als stad zeker zo belangrijk als Eindhoven! En waar Helmond zich tegenwoordig wel eens achtergesteld voelt bij de grote broer, bijvoorbeeld toen Willem-Alexander en Máxima bij hun kennismakingsronde wel naar Eindhoven gingen en niet naar Helmond, is dat ook weleens andersom geweest. Zoals in 1904, toen koningin Wilhelmina wél een bezoek wilde brengen aan Helmond, maar niet aan Eindhoven. Op 20 augustus wilde het koninklijk paar naar Helmond komen, om kennis te maken met het dertienduizend inwoners tellende stadje, met een voorname textiel- en metaalindustrie. Toen Eindhoven daar lucht van kreeg, schreef de burgemeester van dat stadje een brief aan de Commissaris der Koningin. Hij baalde ervan dat aan een bezoek aan Eindhoven ‘niet scheen te zijn gedacht’. Kon de Commissaris niet zijn best doen om ‘Eindhoven te laten delen in de eer van het koninklijk bezoek'? Commissaris Van Voorst tot Voorst had compassie met het gepasseerde Eindhoven. Hij stuurde een brief naar het koninklijk huis. „Ik waag het hier een goed woord te doen voor beide gemeenten. Wanneer Hare Majesteit slechts in één van deze sterk rivaliserende gemeenten zou komen, dan is het wel heel zeker dat de ander zich erg tekort gedaan voelt.” Hij voegde er nog aan toe dat de koninklijke trein naar Helmond ‘twee keer voorbij Eindhoven stoomde’. „Dat zou bitter hard zijn.” Om de lieve vrede te bewaren, besloot Wilhelmina uiteindelijk eerst maar Eindhoven aan te doen. ‘s Middags nam het gezelschap de trein naar Helmond.
Dit is een van die leuke dingen die je aan de weet komt bij een bezoek aan de expositie Koninklijk Bezoek, in het Helmondse kasteel. Het driedaagse verblijf van Wilhelmina en haar man prins Hendrik in 1904 in Oost-Brabant staat centraal.


Datum: 13-01-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

Ik zie de Catharinakerk helemaal links op de foto, maar wat is dan de toren aan de rechterkant van de foto? Vanuit fotoperspectief ergens aan de Hoogstraat. De Lambertuskerk dateert van later (1910).


Datum: 13-01-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

Al gevonden, het oude stadhuis. Zie foto 684.