EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

13922

Bijdrager:

Jaar:

1912

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stratumsedijk/Dijk*

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Stratumsedijk (13)

Beschrijving

De toren van de St. Joriskerk is in 1911 gebouwd, dus ouder kan de foto niet zijn. Rechtsachter het pand van Floris de Moel, maar voor de bomenpartij begint de Jan Smitzlaan.


Geplaatst op

22-10-2007

Reacties:

Datum: 24-10-2007
Naam: Mieke Van Baalen-van Der Linden  
img

Deze foto ken ik niet en ik ben er blij mee. Dan moet rechts vooraan de Bilderdijklaan beginnen. Is het huis met de horizontale planken het laatste huis? Mijn moeder, Anneke van Bree, later getrouwd met Sjaak van der Linden, woonde in het een na laatste huis voor de hoek van de Bilderdijklaan. Mijn opa, Piet van Bree, was kuiper en zette op marktdag de kuipen aan de straat en daar werden ze dan verkocht. Mijn oma, Marian van Bree-van Velthoven, had een snoepwinkel met ook heerlijke bonbons. Of ze die winkel altijd gehad heeft weet ik niet. Nu weet ik niet in welk pand die winkel gevestigd was. Het huis aan de Stratumse Dijk is ooit afgebrand, maar ik weet niet in welk jaar en daarna weer herbouwd. Ik zal het vanavond aan mijn moeder vragen, die is in 1914 geboren. Misschien weet zij ongeveer wanneer die brand is geweest. Op de hoek van de Bilderdijklaan was een sigarenwinkel. De naam van de eigenaar weet ik niet, maar zal ik ook vragen. Mijn moeder moest altijd door een groene poort op de Bilderdijklaan (ik geloof dat die er nog steeds is) via de plaats van de sigarenzaak naar hun eigen keuken (dit was dus de achterom). Ik zal eens nazoeken wanneer mijn oma is overleden en of zij altijd, dus tot aan haar dood, die snoepwinkel heeft gehad. Iedereen zal begrijpen dat wij kinderen het leuk vonden als oma snoepwinkel op bezoek kwam, want ze kwam nooit met lege handen.


Datum: 24-10-2007
Naam: Theo Welp  
img

Het pand links vooraan staat er nog steeds en wel op de hoek van de Stratumsedijk en de Korte Geldropseweg. Er heeft nog een oogarts gezeten. Op de hoek van de Bilderdijklaan zat een slijterij en een tabakszaak. Hier is later het zeer welbekende café 't Pumpke van Adje Jansen gekomen, nu staat het weer te huur.


Datum: 24-10-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Er waren wel artsen zoals Sala, Van Gils en Jordan, maar of daar een oogarts bij zat? Misschien Jordan? Op de andere hoek op nr. 8 zat slijterij De Drie Fleschjes van wed. Cor Jolie tot ong. 1950, maar van een tabakszaak staat er niets bij. Kan dat de fam. Van Herk zijn, die er daarna heeft gewoond tot 1970? Op nr. 10 zat de fa. Van Bree-van Velthoven, chocolade en suikerwerken, later een bontzaak (A. Schade). De fam. P.C.J. van Bree heeft daar gewoond tot 1954 (woonde er al in 1920) en is toen verhuisd naar St. Theresiaplein 2.


Datum: 24-10-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Dokter Jordans woonde op de Stratumsedijk, ik denk t.h.v. het tweede (kleine) huis. Hij was internist in het St. Josephziekenhuis. Op foto 4944 kun je dat zien.


Datum: 24-10-2007
Naam: Mieke Van Baalen-van Der Linden  
img

Leuk dat er al zo snel aanvullingen komen bij deze foto. P.C.J. van Bree was mijn opa (22.3.1882-6.5.1966). Oma was Maria Anna van Bree-van Velthoven (31.8.1884- 11.2.1952). Leuk nu te lezen hoe die winkel vermeld staat. Opa heeft daar inderdaad gewoond tot 1954, is daarna naar een verzorgingshuis gegaan op St. Theresiaplein 2 en is daarna teruggekomen naar Stratum, in het verzorgingshuis in de Gasthuisstraat. Dat was toen nog bij de nonnen.
Mijn moeder vertelde vanavond dat naast hen een slijterij/tabakszaak zat. Inderdaad zat aan de overkant dokter Van Gils (of dat een oogarts was weet ik niet) en tandarts Gooskens (broer van dokter Gooskens uit de Elzent, dat denk ik tenminste, maar in ieder geval wel familie van hem) woonde ook aan die kant.
Naast Floor de Moel was het oude gemeentehuis van Stratum met de trapjes ervoor. Het staat er nog steeds. Zij meende dat ook de burgemeester daar ergens woonde, maar weet niet meer waar. Ik weet ook niet wanneer het gemeentehuis daar is gebouwd.
Achter het huis van mijn opa kwam eerst een plaats en dan nog een klein huisje. Daar zat onderin de werkplaats van opa en daarboven waren twee slaapkamers.
Mijn moeder had twee broers en een zus. De oudste was Jan, die banketbakker is geworden, dan kwam Riek (onderwijzeres), dan mijn moeder Anneke (heeft lang bij de Etos op kantoor gewerkt) en dan Wil (leraar Frans op het Van Maerlant).


Datum: 24-10-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Op nr. 17 woonde in de 20er jaren dokter Sala, in de 30er jaren komt schoolarts dokter Van Gils en verhuist in 1961 naar 17a. Op 19 was dokter Jordans.


Datum: 25-10-2007
Naam: Theo Welp  
img

Was misschien dokter Aukes de oogarts? Ook de Unie B.L.H.P. heeft er nog gezeten.


Datum: 25-10-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Aukes heeft praktijk gehad op de Vestdijk 19a en daarna Dommelstraat 17 en woonde in de Elzentlaan. Misschien vergis je je in de straat Theo?


Datum: 29-10-2007
Naam: Arnold Gruijthuijsen  
img

Begin vijftiger jaren zat aan het andere einde bij de P.C. Hooftlaan, in de voorlaatste villa rechts, de oogarts Notting.


Datum: 03-11-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Aan de oogarts dr Aukes heb ik herinneringen. Hij woonde in het begin van de Elzentlaan, op nummer 4. De nummers 2 en 6 bestonden niet. Op 8 woonde de fam. Claassen, hij was sigarenfabrikant zijn fabriek stond in Hapert. Wij woonden op no.10. Mw Claassen was bijzonder aardig. Ze hadden voor hun leeftijd nog een jong kindje, Marie-Louise, kortweg Marlewiesje. Via een klein gaatje in de schutting maakte mijn zusje vaak een praatje met haar. Ik kwam 's zaterdags wel eens bij Aukes op bezoek, Aukes zelf was dan in zijn praktijk en zijn vrouw was er ook niet. Maar wel een dienstmeisje/kindermeisje en een klein meisje. Dat dienstmeisje moest elke zaterdag een grote pan soep maken en ik hielp haar bij het draaien van de balletjes, ik geloof niet dat ik daarvoor mijn handen waste, maar zover ik weet heeft dat nooit tot onaangename gevolgen geleid.