EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

14624

Bijdrager:

Jaar:

1953

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Genderstraatje

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Kleuter- / Fröbelscholen

Onderwerp 3.:

Centrum, Montessori Ks

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Montessorischool Centrum

Beschrijving

De foto is genomen tussen 1952 en 1954. Ik herinner me nog dat ik via de Vestdijk naar binnen ging. Er was een smal gangetje dat toegang gaf tot de school of het Genderstraatje. Dit gangetje was vlak bij het huis van Jan van der Meulen. Bekende gezichten zijn er voor mij nog maar weinig. Links voor zit René de Wind. Samen met zijn zusje? In het midden Han Broeks? Rechts zie ik nog Bijke Geenen en Peter Klein. Soms werd er op de piano gespeeld en dan moesten wij dansen over de zwarte lijnen in het parket. Ziet er iemand nog meer bekende gezichten?


Geplaatst op

30-12-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 30-12-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Eindelijk iemand die óók via de Vestdijk binnen ging. Alleen ik zat in 1952 net op de Lagere School in de Jan van Lieshoutstraat, dus hier ken ik niemand van.


Datum: 14-01-2008
Naam: Louis van Lierde  
img

Helaas herken ik geen gezichten, want zij zijn van na mijn tijd! Ik was er 1945-1946, maar herken wel weer zuster Clementio! Naar mijn herinnering was juffrouw Biemans er kleuterjuf. Zij was de oudste dochter van Jan Biemans (Schimmelpenninck, Stationsplein). En ik heb er over de gele streep gedanst onder pianomuziek van zuster Clementio. Die gele streep liep langs de muren van het lokaal. Je had twee lokalen links en rechts van de hoofdingang. Wat het verschil van die twee lokalen was, kan ik mij niet herinneren. Achter het gebouw was een grote tuin, grenzend aan de Vestdijk met veel buxusstruiken, de 'hofleverancier' van de palmtakjes voor Pasen van onze parochiestadskerk St. Catharina. Die later dan weer werden verbrand en vermengd met olie om ons op aswoensdag een groot askruis op het voorhoofd te laten geven!


Datum: 16-01-2008
Naam: Marienella Meulensteen  
img

Ik sta ook op deze foto. Mijn mooiste herinnering is van de grote blokkenpuzzels, vooral die ene met een processie erop. Iedereen moest slofjes aan en je werd gestraft voor over de vloer glijden. Mijn ingang was het Genderstraatje.


Datum: 10-12-2009
Naam: Ad Timmers  
img

Mijn zus Han en ik hebben hier in 1946 en 1947 ook opgezeten. Wij moesten tijdens de middagpauze overblijven en kregen dan een beker melk. Voor mij was dit 't vieste drankje en ik wilde het nooit opdrinken. Ik werd dan in het toilet opgesloten. Mijn zus raakte dan in paniek en viel de zuster aan. Ook herinner ik mij dat op Sinterklaasmorgen cadeautjes op de tafeltjes lagen, voor mij een bal van lapjes lakleer!


Datum: 15-02-2012
Naam: Hans van Diemen  

Leuke foto. Ik zat op de Montessorischool van 1948 tot 1950/1951(?). De verhalen kloppen inderdaad. Slofjes aan. En dansen over de zwarte streep in het parket. Maar het was niet zuster Clementio die piano speelde. Eens in de week kwam juffrouw Dilia(h) en zij speelde piano, muzikaal ondersteund door enige triangels en een trommel (mijn eerste en laatste muzikale optreden). De school bestond uit een linkerklaslokaal, de rode klas, en rechts de gele klas. Zuster Clementio gaf leiding aan de rode klas.
Ook ik kwam binnen via het Genderstraatje, over de klinkers, langs de haag met hoge coniferen, althans ze leken toen heel hoog.
=== Hans wil je nog even je emailadres doorgeven? Alvast bedankt. = Red. ===


Datum: 23-12-2012
Naam: Hans van der Weide  
img

Wat fijn om eindelijk de strepen in het parket te zien waar we op slofjes op dansten. Lang dacht ik dat de foto van de kleuterschool Jan van Lieshoutstraat "de" Montessorischool was, omdat er een non op de foto stond die ik voor zr. Clermentio aanzag. Er werd veel met muziek gedaan. Er was een hele installatie, waarin allerlei losse instrumenten een plaats hadden. Verder dan de triangel ben ik niet gekomen. Ik vond het een heerlijke school. Tussen de middag moesten we stil op stoffen matjes zitten langs de wand met gekruiste benen en met de vingers van gevouwen handen op de mond. Ogen dicht misschien ook nog wel. Dat was minder prettig. 1946/1947 was ik daar, terwijl wij in de Nassaustraat woonden, dus een heel eind ervandaan. De laatste maanden voor de lagere school werd ik dan ook overgeheveld naar de parochie-kleuterschool aan de Gagelstraat. Geen fijne herinnering, strenge nonnen, muizetandjes scheuren in stroken papier als iemand dat nog wat zegt. In de hal, waar je binnenkwam bij de Montessori, speelden we in een kring Roodkapje en de Wolf. Spannend!