EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

15292

Bijdrager:

Jaar:

1920

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Tongelresestraat

Onderwerp 1.:

Personen

Onderwerp 2.:

Overige Personen

Onderwerp 3.:

Tongelre

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Bruiloft Jacobs Naaijkens

Beschrijving

Hier een foto van de 50-jarige bruiloft van mijn overgrootouders. Op de achtergrond bierbrouwerij De Valk op de Tongelresestraat.


Geplaatst op

17-03-2008

Reacties:

Datum: 18-03-2008
Naam: Fanny van Ree Bovers  
img

Hieronder plaats ik wat in de krant heeft gestaan. De krant zelf is te veel poreus geworden en moeilijk in te scannen.
Uit het EINDHOVENSCH DAGBLAD, 12 Oktober 1920, Negende jaargang No. 230

Gouden Bruiloft.
Gisteren vierde het echtpaar P. Jacobs-Naaijkens in de Parochie Villapark onder een overgroote belangstelling hun 50-jarig huwelijksfeest te midden van hunne dankbare kinderen, kleinkinderen, familieleden en genoodigden. Geruimen tijd waren de bewoners van den Tongelreschen weg onder de bekwame leiding van de feestcommissie, bestaande uit de heeren J. de Kanter, Suring, v.d. Worff, Brekelmans en J. van Thuil in de weer geweest het gouden paar een dag te verschaffen, die zal getuigen van de groote toegenegenheid, welke men voor het geachte en alom gekende paar heeft. Vanaf de eerste Kanaalbrug tot aan de grens der voormalige gemeente Tongelre was een versiering aangebracht, die - men mag het gerust zeggen - zelden of nooit bij zulke gelegenheden is gezien. Behalve de prachtige eerepoorten op verschillende punten opgebouwd, was de geheele lengte ongeveer 500 meter aan weerszijden van den straatweg op korten afstand van elkaar beplant met mooie jonge dennen, welke allen van bloemen en strikjes waren voorzien. In de eerepoorten prijkten prachtige opschriften met de jaartallen 1870—1920. Voor het huis van het gouden paar bood de versiering met levende planten en bloemen een waren lusthof. Op de eerepoort voor de woning prijkte het volgende opschrift.
Vijftig jaren van wel en wee
Mocht Gij in den echt beleven.
Smeeken wij den goeden God
U er nog méér te geven;
Dus viert thans feest.
Aan dit groot geluk gewijd,
Te midden van Uw kroost,
Met ’t hart vol dankbaarheid.
De rijk versierde en met honderdtallen vlaggen bestoken straatweg baadde in een zee van electrisch licht. Des morgens om ongeveer 9.15 uur arriveerde het gouden paar aan de Kanaalbrug per landauer, bespannen met 2 paarden, vooraf gegaan door 3 rijtuigen, waarin gezeten waren een 20-tal bruidjes en gevolgd door een 7-tal rijtuigen waarin hadden plaats genomen, hunne dankbare kinderen met hunne familie en de feestcommissie, Onder een daverend hoera van vrienden en bekenden zetten de paarden den eersten stap onder de prachtige eerepoort, den weg volgende tot aan de parochiekerk Villapark, waar zich een groote menigte nieuwsgierigen had opgesteld. Voorafgegaan door een 20-tal lieve bruidjes die bloemen strooiden, trok het gouden paar het prachtige versierde monumentale kerkgebouw binnen, waar om 9.30 uur een plechtige gezonden H.Mis werd opgedragen door den Zeer Eerw. Heer C.C. van Oerle, pastoor der parochie, geassisteerd door de Wel. Eerw. Heeren kapelaans A. Panis en H. Verhoeven, resp. van de parochie Villapark en van de parochie H. Martinus te Tongelre. Na het eindigen deze indrukwekkende plechtigheid waaronder het gouden paar tot de H. Tafel naderde, reed de stoet over Tongelre naar huis. Wederom had zich overal langs den weg een groote menigte nieuwsgierigen opgesteld. Des avonds bracht de Harmonie Volksgenoegen en Stratumsche Muziekkorps een serenade, hartelijke gelukwenschen werden gewisseld en prachtige nummers ten gehooren gebracht. Enorm groot was de menschenmassa die zich voor het huis verdrong. Tot laat in den avond heerschte er een gezellige drukte. De bewoners van den Tongelreschen weg bestaande meestal uit arbeiders, met hunne feestcommissie als leiding, hebben eer van hun werk. Nog nooit is deze weg in zoo’n planten- en bloemenzee gehuld geweest en hebben zich zooveel menschen bij elkaar verzameld. Talrijke blijken van belangstelling mocht het gouden paar ondervinden, als o.a. van de Eerw. Geestelijkheid der parochie en van eenige Paters Augustijnen. Ook wij bieden het gouden paar onze gelukwenschen aan en hopen dat de gouden kroon door een diamanten mag verwisseld worden en na volbrachten levenswandel den Gever van alle goed hunne hoofden met een kroon van onvergangkelijke parelen zal sieren.