EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1665

Bijdrager:

Jaar:

1950

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Kerkstraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Overige Gebedshuizen / Genootschappen

Onderwerp 3.:

Synagoge

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Synagoge.

Beschrijving

Synagoge of sjoel aan de Kerkstraat. Geheel naar Eindhovense traditie ausradiert. Wat had Eindhoven mooi kunnen zijn.


Geplaatst op

18-10-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 18-10-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Weet je hoe dat komt? Door arbeiders aan te trekken van buiten de stad, kreeg je mensen in de gemeenteraad die geen enkele binding hadden met Eindhoven. Dus afbreken die hap! En zo is het gekomen. De Heer Timmers heeft toentertijd zich ermet hand en tand tegen verzet, maar dat was vechten tegen de bierkaai.


Datum: 19-10-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Er was vroeger nog een Synagoge en wel op de Hoogstraat. Ik heb in oude foto's op internet gezocht maar er niets over kunnen vinden. Misschien kan jij Hans er iets over vertellen? Hij, de synagoge, is later verbouwd in een garage en bevond zich vanaf het centrum links van de weg. Het was een gebouw met een van boven ronde poort. Een nogal hoog gebouw wat in mijn herinnering een pui had die trapsgewijs omhoog liep.


Datum: 19-10-2005
Naam: Anne Troost  
img

Er was vroeger wel ergens in Stratum een huis-synagoge maar niet op de Hoogstraat volgens Het Joods Historisch Museum. Kijk maar op de volgend website Hier staat een beetje de geschiedenis van onze joodse mensen op.


Datum: 19-10-2005
Naam: Redactie  
img

Na 1850 nam het aantal joodse inwoners snel toe. Eindhoven werd de zetel van opperrabbinaat van Noord-Brabant. De synagoge werd al snel wederom te klein, waarop in 1866 een nieuwe synagoge gebouwd werd op de plek naast de oude. In het opgeknapte oude gebouw werd twee jaar later de joodse school gevestigd. Het bovenstaande gebouw dateerde dus uit 1866.
Bron, de website van het Joods Historisch Museum, www.jhc.nl


Datum: 06-01-2006
Naam: Anne Troost  
img

Nadat ik een straatnamenboekje uit 1974 in handen kreeg kwam ik er achter dat er in de Hendrik Casimirstraat 23 ook een synagoge heeft gezeten. Dit is door het Joods Historisch Museum zowel op hun site als per email bevestigd. Verder is er niet veel aan foto's bekend. Weet iemand iets meer of heb je foto's wij houden ons aanbevolen.


Datum: 02-05-2006
Naam: Hans Biermans  
img

De sjoel in de H. Casimirstraat is volgens mij in gebruik genomen na de sloop van de grote synagoge aan de Kerkstraat. Zie de info bij foto 1912.