EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

198

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Gedrukte en Geschreven Media

Onderwerp 2.:

Affiches / Posters / Stickers

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De rol van moeder (in die tijd).

Beschrijving

Deze poster van de Katholieke Arbeiders Beweging toont hoezeer de tijden zijn veranderd. In dat plaatje paste ook de Philips Huishoudschool en de door Philips gegeven naailessen. Daarbij moeten we dan in ogenschouw nemen dat Philips voor het lichte productiewerk maar al te graag gebruik maakte van de meisjes uit al die grote gezinnen. Het jaartal weten we helaas niet.
(RHCe 0148849)


Geplaatst op

03-05-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 30-12-2005
Naam: Frans Gommers  

Als je zo'n 40 - 50 jaar geleden voornemens was in het huwelijksbootje te stappen ging je naar een verloofdencursus. Georganiseerd door katholieken en protestants-christelijken. Met daarin aandacht voor materiële en immateriële zaken. Over de toen nog heersende woningnood. Met tips van een architect hoe de woning of bovenkamer gezellig in te richten. Bijna alle docenten richtten zich tot de vrouw, die immers het huishoudelijke leven zou gaan bestieren. Ook immateriële zaken kwamen aan bod doordat geestelijken spreekbeurten verzorgen over het Sacrament van het Huwelijk, over liefde en trouw. Met waarschuwingen over de dreigingen die uitgingen van vrije tijd, vakantie en sleur. Ook die zaken waar men niet zo maar over sprak konden worden voorgelegd.
Bron: RHCe


Datum: 30-12-2005
Naam: Diny Nagel-Grave  

Mijn ouders kwamen uit Groningen en Arnhem om met de hele familie bij Philips te gaan werken. Alleen grote gezinnen waren welkom en dan vooral de meisjes, zij gingen allemaal de fabriek in.


Datum: 31-12-2005
Naam: Rini Talens  
img

Op dit moment is er voor de jeugd weer woningnood. Oude tijden herleven.


Datum: 31-12-2005
Naam: Diny Nagel-Grave  

Ja Rini, oude tijden herleven. Er worden steeds meer betaalbare woningen afgebroken, waar dure(koop)woningen voor terugkomen. Ook de bedeling is weer terug, in de vorm van voedselbanken. Terug naar de goeie ouwe tijd.


Datum: 26-04-2007
Naam: Will van Oers  
img

Hier staan maar 5 kinderen afgebeeld, bij Snoeijen in de Poeijersstraat hadden ze er 21!


Datum: 28-06-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Wij hadden er thuis ook 12 stuks rondlopen. En wat ik me van vroeger nog kan herinneren, dan was het zo dat als een werkend meisje ging trouwen dan moest ze ontslag nemen, ook bij Philips.


Datum: 04-06-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Rini, we zijn weer 15 jaar later en is de woningnood al opgeheven? We hebben onlangs 75 jaar bevrijding gevierd, we hadden dat mooi kunnen combineren met 75 jaar woningnood. Misschien een idee voor over 25 jaar, kunnen we beide eeuwfeesten tegelijk vieren.