EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

20860

Bijdrager:

Jaar:

1948

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

113 De Witte Dame

Straat:

Willemstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Overige Bedrijven / Industrie

Onderwerp 3.:

Amsterdamse Kininefabriek

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Amsterdamsche Chininefabriek

Beschrijving

De Amsterdamsche Chininefabriek (ACF) aan de Willemstraat, gelegen naast de vroegere Philips Apotheek o.l.v. dhr Lingmont. Middelste rij: 2e van rechts Francien (Zusje) Saas.


Geplaatst op

27-07-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 27-07-2009
Naam: J.Joosten  
img

Ik ben maar een leek in de chemie, maar weet iemand wat chinine is? Een medicijn?


Datum: 27-07-2009
Naam: Tini van Rooij  
img

Kinine, of chinine, C20H24N2O2, is een alkaloïde uit de chinolinegroep, aanwezig in de schors van cinchonasoorten (bast van de kinaboom uit Zuid-Amerika). Het is een base, slecht oplosbaar in water, rechtsdraaiend en zeer bitter van smaak. Kinine komt ook voor in het hart van de ananas. Kinine werd voor het eerst in 1820 geïsoleerd door Pierre Joseph Pelletier en Joseph Caventou. Het is het eerste middel tegen malaria.
Bron: Wikipedia.


Datum: 29-07-2009
Naam: Frans van Beers  
img

En het zit ook in Tonic.


Datum: 29-07-2009
Naam: Ad Pluijm  
img

Als we in de jaren dat ik gevaren heb in de tropen kwamen, moesten we altijd kininepillen slikken tegen malaria, maar ons ketelbinkie was eigenwijs en sloeg het over. Toen we drie weken later in Venetië kwamen, moest hij met grote spoed naar het ziekenhuis vanwege malaria. Ik heb hem verder nooit meer gezien omdat wij verder moesten.


Datum: 29-07-2009
Naam: Ger van der Palen  
img

De ACF heeft ook op de Dommelstraat gezeten in een groot wit pand. Mijn oudste broer heeft er toen nog gewerkt. (begin jaren 60 geloof ik). Op sommige foto's meende ik al het pand te herkennen, maar ik weet het niet zeker.


Datum: 30-07-2009
Naam: Toon Geevers  
img

De Amsterdamsche Chininefabriek heeft gezeten op de hoek van de Dommelstraat en de Vestdijk in een destijs kapitale villa. Op die plaats staat nu een soort groene toren van beton en glas.


Datum: 30-07-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Gist Brocades Farmaceutische industrie heeft inderdaad in het voormalig pand gezeten van Hotel Royal in de Dommelstraat. De geheel rechtse persoon boven Is Harrie Borghouts die ik daar regelmatig zag en sprak. Daarom denk ik dat ze in 1948 ofwel in twee panden zaten of reeds verhuisd waren. Het was namelijk in die tijd dat ik er een bezoek bracht. Harrie was een buurjongen van mij uit de Van Kinsbergenstraat.


Datum: 19-03-2011
Naam: Monica de Haan  
img

De ACF zat inderdaad hoek Dommelstraat/Vestdijk. Ik kwam daar wel eens met mijn vader, die in de Philips Apotheek werkte. Dat speelde zich wel af in de tijd dat de apotheek nog de oude Philips Apotheek was. De apotheker was mejuffrouw Meijer, haar naam is misschien fout gespeld. Daarna kwam de heer Bogaard en na verloop van tijd kwam de heer Benoit erbij. De buren waren toen geloof ik kunsthandel Van der Schoot en daarnaast zat een slagerij waarvan ik nu de naam even niet meer weet. Toen de apotheek verhuisde naar de overkant, dus tussen de Philips Medische Dienst en Philips Personeelszaken, kwam er een drogisterij in het pand.


Datum: 29-04-2016
Naam: M.Voorrips  
img

MIjn vader kocht er vroeger bij deze fabriek een grondstof genaamd Phenolum crijstallisatum. Ik ben op zoek naar deze grondstof. Kan iemand mij helpen? Het is belangrijk.