EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

20915

Bijdrager:

Jaar:

1938

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

722 Blaarthem

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Wagenpark ijsventers

Beschrijving

Presentatie van het "wagenpark" met verkopers van banketbakkersijs. De fabriek en kantoren waren gevestigd in de Willemstraat waar later de Technische Unie werd gevestigd. Foto omstreeks 1938 genomen, nadat de tramrails reeds uit de straat waren verwijderd. Waarom deze foto is genomen op de Hoogstraat tussen de Casellastraat en de Tarbotstraat, gezien richting centrum, is onbekend. Boven een der puntgevels is de spits van de Lambertuskerk zichtbaar.


Geplaatst op

31-07-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 31-07-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Waren dat niet die bakken met de laatjes aan de voorkant? Dan hadden ze langs het spoor hun thuisbasis en dat is daar dicht bij.


Datum: 31-07-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Wil, jij bedoelt MICO van de Spoorstraat 39a, zie 11897 die hadden die laatjes in en de naam MICO op de kar. Deze zijn van IJSCO van de Willemstraat 53 zie het onderschrift.


Datum: 01-08-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Ik geloof je meteen Hans maar...Hoe komt het ijsje dan uit deze bak? Aan de reclameplaat zit aan de voorkant een gong waar de venter mee en dan een klap tegen gaf. Dit is een groot bedrijf zo je kunt zien, dus kan het Mico zijn dat was immers ook banketbakkersijs en was vroeger op de Willemstraat. Kan het wel verkeerd hebben maar het was een ijsje met aanweerskanten een lekker koekje, eerst krokant en daarna zacht zodat je het ijsje met regelmaat moest draaien wilde niet een gedeelte op je vestje komen. Ik krijg er zin in en ga nu zo'n ijsje uit de ijskast halen.


Datum: 01-08-2009
Naam: Ad Pluijm  
img

Het huis met de hoogste puntgevel is café Oud Gestel, de fotograaf staat op het kruispunt Hoogstraat / Reinkenstraat. Prachtige foto.


Datum: 01-08-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Wie van ons heeft verstand van ijs wat gebruikt werd voor de koeling in deze karretjes? Het was altijd blauw van kleur en er ging pekel bij als ik mij goed herinner. Hoe het precies in zijn werk ging weet ik niet maar onder ons zijn zeker mensen die het weten. Misschien de Heer Ad bij zijn rondgang langs Gods wegen?


Datum: 01-08-2009
Naam: Ad Pluijm  
img

Voor zover als ik het weet Wil werden er 's-morgens grote blokken diepgevroren ijsblokken ingeschoven om het smeerijs koud te houden. Je ziet die blokken nog wel eens in de zomer op braderien en dergelijke voor de drankjes koel te houden.


Datum: 01-08-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Ad als er zo'n staaf in gaat hou je geen plaats over voor het ijsje volgens mij. Ik bedoel van dat gekneusd ijs met een blauwe kleur. Verder weet ik het ook niet. Of waren ze vroeger bang dat het stukje ijs weggegeven werd voor consumptie? Het werd meer toegepast zelfs bij alcohol. Dan was de alcohol zo zwart als inkt en niet meer te drinken. op straf van overlijden. Philips medewerkers zijn daar ongetwijfeld van op de hoogte.


Datum: 11-10-2010
Naam: Hans van Melis  
img

Ook bij foto 20877 wordt naar de plaats van de ijsfabriek aan de Willemstraat (22861) verwezen.


Datum: 11-09-2011
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Zoals Ad schrijft is de foto genomen op de kruising Reinkenstraat/ Hoogstraat. De zijstraat die verderop te zien is niet de Tarbotstraat (die ligt verder) maar de Poortstraat, een klein verbindingsstraatje dat daar destijds tussen Hoogstraat en Laagstraat lag. Na de oorlog is de Poortstraat verdwenen en zijn daar huizen gebouwd (nrs 390-398).