EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

25247

Bijdrager:

Jaar:

1953

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

218 Elzent-Zuid

Straat:

Alberdingk Thijmlaan

Onderwerp 1.:

Overige Groepen

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Zicht op Gestel

Beschrijving

Zo op het eerste oog een nietszeggend terrein, het vroegere paardenveld van Melkfabriek St Joseph, het latere Campina. Tot je weet wat er allemaal te zien is.
De foto is genomen vanaf de sterrenwacht aan de Alberdingk Thijmlaan. Rechts achter de bomen zien we het zojuist opgeleverde Catharina Lyceum, het latere Van Maerlant, aan de Van Maerlantlaan. Links daarvan de achterzijde van huishoudschool Anna Henriëtte die ook aan de Van Maerlantlaan grenst. Tegenwoordig heet deze school pleincollege Aloysius/De Roosten, een VMBO school. Weer links daarvan de huizen van de Gestelsestraat. De lage begroeiing in het midden van de foto geeft de loop aan van de Tongelreep, die even verder bij de hogere bomen op het rechterdeel, in de Dommel stroomt. Links tussen de drie hoger uitstekende bomen zien we de torenspits van de Gestelse Lambertuskerk. Het afgebakende veld met de stapels stenen is een raadsel. Het kan niet voor de bouw van Verzorgingstehuis Den Elzent zijn want dat werd pas tweede helft jaren '60 gebouwd. Of misschien klinkers voor de (her)bestrating van de Alberdingk Thijmlaan? Wie het weet mag het zeggen.


Geplaatst op

04-09-2010

Reacties:

Datum: 04-09-2010
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Tussen de Sterrenwacht en het Van Maerlant ligt de Coornhertlaan. Die is jaren 50 aangelegd. De stenen zijn mogelijk de klinkers voor de Coornhert en Karel van Woestijnelaan, die toen daar waarschijnlijk aangelegd werden.


Datum: 05-09-2010
Naam: Ben Dankers  

Gezien de tweede stapel stenen die verder achterin op de foto staat, lijkt het mij de aanleg van de ventwegen voor de latere Boutenslaan.


Datum: 05-09-2010
Naam: Leo Koenen  
img

Ongeveer waar die werkkeet staat lagen in de jaren 1940-50 ook nog volkstuinen.


Datum: 05-09-2010
Naam: Leo Koenen  
img

Ik kan het niet nalaten om toch nog wat te vertellen over deze aparte foto. Hij is inderdaad genomen vanaf de sterrenwacht in ongeveer noordwestelijke richting (kijk op de plattegrond van Eindhoven). De Alberdingk Thijmlaan hield, vanaf de sterrenwacht, na 100 meter op te bestaan. De vijver van het Stadswandelpark was ook het einde van het park, je kon er niet omheen wandelen. Direct achter deze vijver en de Alberdingk Thijmlaan lag de St. Josephwei met de genoemde paarden waar de heer van Engelen het over had. Rechts van deze wei op de plaats waar het verzorgingshuis Den Elzent stond (kan men nu zeggen) was een hockeyveld dat ten opzichte van de rest met zeker anderhalve meter verhoogd was vanwege het nogal natte gebied als de Tongelreep buiten zijn oevers trad toentertijd. Van welke sportvereniging dat hockeyveld was dat zou ik nog graag willen weten.


Datum: 06-09-2010
Naam: WHJM van Engelen  
img

De stapel stenen op de foto zijn bestemd voor de woning aan de Karel .v.Woestijnenlaan No 2.


Datum: 29-09-2011
Naam: Kees van der Hoeven  
img

De huizenrij, links van de Anna Henriëtteschool, lijkt me niet de Gestelsestraat, maar de twee rijtjes Willem Klooslaan 2-58 die toen net gebouwd werden.