EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

26067

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Woensel

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Kadasterkaartje van Woensel

Beschrijving

Dit is een uitsnede van een kaart van Oost Brabant waar de voornaamste wegen op staan en waarop ik cijfers gezet heb. Het jaartal is helaas niet genoemd, maar ik veronderstel dat het omstreeks 1946 is, ervan uitgaand dat E-wegen na de oorlog benoemd zijn.
1. Dit was toen ook nog de Oude Bossche Baan met aan de oostkant het kerkhof.
2. De zessprong die bij foto 26066 genoemd is, met het stipje van de door mij bedoelde boerderij.
3. Hier stond de boerderij van Van Vroenhoven (of Van Vroonhoven).
4. Boerderij van Fried de Keijzer.
5. Dit was het zwarte pad (bij enkele foto's van Eindhoveninbeeld genoemd). Vanaf de Barrierweg begon het naast nummer 189? (verhuisbedrijf Pothuijzen, later Eisenkolb), nu de Vennecoolstraat. Die weg maakte na een paar honderd meter een bocht naar rechts en toen naar links en kwam op de Frankrijkstraat uit bij de Robbenstraat.
6. Daar was de Marterstraat (een zandpad), van de Boschdijk (bij een beeld van een kerkhof?) tot aan de Oude Bossche Baan.


Geplaatst op

07-11-2010

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 09-11-2010
Naam: Toon Franse  
img

Ik mis de Vlokhovense kerk. Wel is er een plan voor de Pastoor van Arsparochie en die is rond 1930 ontstaan. Eisenkolb had op de hoek Keldermansstraat/Willem van Noortlaan een winkel en is in 1959 naar de Emmasingel verhuisd.


Datum: 11-03-2011
Naam: Toon Franse  
img

Nummer 5 (verhuisbedrijf Pothuijzen, later Eisenkolb) moet zijn: verhuisbedrijf Pothuijzen, later Van Doremalen (naaimachines) die nadien verhuisde naar de Kruisstraat.


Datum: 05-09-2011
Naam: Kees Kroon  
img

Volgens mij is 1) de Jacob van Campenweg en 2) was de boerderij van Jan Toonders, die aan de Oude Bosschebaan lag. Deze weg loopt schuin naar boven, waar Mensvoort staat. Ga je van 2) recht naar boven dan zie je nog een stipje bij de T-kruising. Hier lag de boerderij van de familie Kroon. Zoek maar eens op boerderij fam. Kroon.


Datum: 08-07-2015
Naam: Mattie Meerhoven  
img

De kaart noemt Europese wegnummers. Deze nummering werd vanaf 1957 ingevoerd. In 1961 werd de Tilburgseweg geopend (als rijksweg 63), deze staat echter niet op deze kaart. Dit kaartje moet dan ook gedateerd worden tussen 1957 en 1961.


Datum: 08-07-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

De hoogspanningslijn op de kaart werd begin 50er jaren aangelegd. De rondweg O.L. Vrouwestraat - Insulindelaan ligt er nog niet, de Piuslaan evenmin. Ik dacht dat de LTS op de Piuslaan in 1955 is geopend, misschien zelfs een jaar eerder. Ik dateer de kaart 1954. Bauke, help!


Datum: 08-07-2015
Naam: Eric Kemperman  
img

Je kunt je sterk afvragen of deze kaartenmaker wel alle recente informatie had. B.v. de Hertogstraat en de verlengde Vestdijk zijn niet te vinden. De aangelegde delen van de rondweg lagen er voor de oorlog al, de gestippelde delen waren toen al gepland. Misschien biedt de hoogspanningsleiding toch het verlossende antwoord.


Datum: 09-07-2015
Naam: Piet de Bakker  
img

N.a.v. de reactie van Mattie v. Meerhoven: de kaart kwam als wandkaart van de toenmalige gemeentelijke stedebouwkundige dienst. Het is een kopie van de officiële kaart, die misschien nog in het gemeentearchief zit. Mogelijk is wat informatie, zoals de E-nummers, aan de oorspronkelijke kaart toegevoegd.


Datum: 14-07-2015
Naam: Mattie Meerhoven  
img

Wat ik mij eigenlijk ook nog afvroeg, zijn er ook mensen die nog krantenknipsels uit die tijd bewaard hebben over deze gigantische stadsvernieuwing? Hoe werd er door de pers over geschreven? Hoe was de publieke opinie? Wat vonden de bewoners die het betrof er zelf van? Is er openbaar protest geweest? Dat de gemeente Eindhoven niet veel met deze oude woonkernen op had blijkt wel uit een boekje uitgegeven in opdracht van henzelf in 1966 waar in het hoofdstuk "wonen" wordt gesproken over "kwalijke bebouwing uit het verleden waarmee moet worden afgerekend".


Datum: 15-07-2015
Naam: Eric Kemperman  
img

"Kwalijke bebouwing uit het verleden waarmee moet worden afgerekend". Bedoelden ze daar zo'n beetje heel Eindhoven mee? Wat zouden ze graag, à la Rotterdam, de hele stad plat willen bulldozeren en in blokkendoosstijl "wederopbouwen". Is nog bijna gebeurd ook....


Datum: 19-09-2016
Naam: Mathi Prygoda  
img

De Sonse Loop is op deze kaart goed zichtbaar. Die loopt van de vijver van het Henri Dunantpark, onder de Philipswijk kruist de Vlokhovenseweg, en Sonseweg/Heerenweg (Son) en mondt dan uit in de Dommel.