EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

29219

Bijdrager:

Jaar:

1948

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

312 Lakerlopen

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Kanalen / Rivieren / Beken

Onderwerp 3.:

Laak

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De Laak

Beschrijving

Foto genomen door WL van Beers, mei 1948: "de Lakerloop vormde de grens tussen Tongelre en Stratum voor 1920. Hier ligt nu de Vincent van Goghstraat. Op de achtergrond zien we de achterkant van de Terwestenstraat. Rechts daarvan ligt de Poeijerse brug. Vooraan op de foto gaat de Lakerloop over in een duiker. De foto is genomen vanaf Kempensebaan 109"
Zo te zien en volgens de verhalen van mijn vader was dit een speelterrein van de Tongelrese jeugd!
Zie onder meer 19658


Geplaatst op

09-09-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 09-09-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

Het hoogteverschil tussen de nieuwe straten en de oude weilanden is opmerkelijk. Er moet destijds een behoorlijk oppervlak tussen kanaal en Kempensebaan zijn opgehoogd. Aan de zuidkant van het Eindhovens kanaal is het hoogteverschil nog goed te zien, veel straten (o.a. Tongelresestraat, Stuiverstraat) lopen omlaag vanaf het kanaal


Datum: 09-09-2011
Naam: Tini van Rooij  
img

Voor zover ik weet werd die duiker onder het kanaal wegbezuinigd. In plaats daarvan werd de kanaalsloot gegraven die het water van de Laak bij de Bleekstraat in de Dommel loosde. De Laak ten noorden van het kanaal kreeg geen watertoevoer meer waardoor deze verloederde. Deze sloot werd al gauw de Strontsloot genoemd. Bijkomend probleem was dat de grachten in het Villapark droog kwamen staan. Dit werd opgelost door een buis te leggen vanaf het kanaal via het terrein van de gasfabriek naar de grachten in het Villapark. Die situatie bestaat nog steeds. Wat er met de Strontsloot is gebeurd? Zand er over vermoed ik.