EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

30886

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

326 Karpen

Straat:

Sumatralaan

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Villa's

Onderwerp 3.:

Overige Villa's

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Sumatralaan 1

Beschrijving

De voormalige villa van ingenieur Th. P. Tromp. Tromp zelf was de opdrachtgever tot de bouw die in 1953 begon en in 1956 afgerond werd. Later werd er door de jongere generatie nog verbouwd. Tegenwoordig is hier Jebam Consultancy BV gevestigd.


Geplaatst op

31-03-2012

Reacties:

Datum: 11-01-2015
Naam: Joris Cammelbeeck  
img

Aardig is te vermelden dat de villa aan de Karpendonkse plas ligt, waar als de winterse omstandigheden het toelieten enthousiast door de omwonenden werd geschaatst. De villa in kloeke jaren 50 stijl, had 100.000 gulden gekost. Althans dat is mij destijds verteld.


Datum: 11-01-2015
Naam: Hans Vervoort  
img

Een klein detail van dit huis. Dit huis was voorzien van koperen dakgoten en koperen regenpijpen. Voor die tijd was dat uniek en onbetaalbaar voor een doorsnee huis.


Datum: 10-08-2018
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

De commentaren zijn een beetje verwarrend, maar volgens mij is Haile Selassie door wurging om het leven gekomen.


Datum: 10-08-2018
Naam: paul van der Cingel  
img

Ik kan me de bezoeken van die 2 doorluchtige heren nog goed herinneren. Het verhaal ging dat in Eindhoven geen representatieve eetzaal was te vinden. Daarom zou zijn besloten zijn de villa van Tromp maar te gebruiken. Beide keren kwam de stoet van hoogwaardigheidsbekleders door de Parklaan langs onze school, het Lorentz Lyceum. Ik geloof dat koningin Juliana ook van de partij was. Haile Selassie werd in een open auto vervoerd. Hij was zo klein dat zijn hoofd nauwelijks uitstak boven de rand van de deur. Ik kan mij niet voorstellen dat die bezoeken niet iets te maken zouden kunnen hebben gehad met het bevorderen van onze handelsbetrekkingen met Iran en Ethiopië, toen was er nog geen sprake van ayatollahs en Am. presidenten die roet in het commerciële eten konden gooien.


Datum: 11-08-2018
Naam: A.van Overbruggen  
img

Bij zijn bezoek aan de Philipsfabrieken in Eindhoven, in de jaren vijftig van de vorige eeuw, gebruikte keizer Haile Selassie van Ethiopië in deze villa de lunch. Naast deze villa bouwde later een collega van ing. Tromp, ing. Spies, ook een villa. Die hadden twee honden waarvan een hond maar drie poten had. De vierde poot was door een operatie in het ziekenhuis in Utrecht verwijderd.
Keizer Haile Selassie, de Leeuw van Juda, is later door de junta van Mengista Haile Mariam afgezet en op 26 augustus 1975, in zijn paleis, in bed door wurging om het leven gebracht.


Datum: 11-08-2018
Naam: Joris Cammelbeeck  
img

Inderdaad, met een andere geziene gast bij Philips in die tijd, de sjah (keizer) van Perzie, liep het ook slecht af. Nadat hij in 1979 van zijn pauwentroon was verjaagd, stierf hij in 1980 in zijn ballingsoord Egypte aan kanker. Beiden werden bij hun bezoek(en) aan Eindhoven vergezeld door prins Bernhard. Hij mocht na het aannemen van 1,1 miljoen dollar aan steekpenningen van vliegtuigbouwer Lockheed (rapport Donner, 1976) niet meer in het openbaar in uniform verschijnen en hij werd ontheven van zijn functie als inspecteur-generaal van de krijgsmacht. Je kunt ook niemand meer ontvangen!


Datum: 11-08-2018
Naam: paul van der Cingel  
img

Giovanni, over het einde van Haile Selassi is niets met zekerheid te zeggen, dat hij gewurgd zou zijn wordt inderdaad wel beweerd, maar we weten het niet. Hij is 83 of 84 geworden, dus een natuurlijke dood is ook heel goed mogelijk. Hij was na de oorlog populair in het westen, maar datzelfde westen, de VN, had hem in de jaren 30 behoorlijk in de steek gelaten nadat Mussolini Ethiopië was binnengevallen. In de politiek heb je soms vrienden, maar geen vrienden voor het leven.