EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3184

Bijdrager:

Jaar:

1960

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

622 Het Ven

Straat:

Brandkuilstraat*

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Overige Gebouwen

Onderwerp 3.:

Evoluon

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Brandkuilstraat 10

Beschrijving

Op deze plaats staat nu het Evoluon. Waarschijnlijk heeft iedereen wel een zwak voor zijn geboortehuis. Mijn vader kocht dit "directiekeetje" toen hij in juni 1959 trouwde met mijn moeder. Water werd bij een boerderij verderop gehaald. Butagas en petroleum en geen electriciteit. In april 1961 werd ik er geboren, en in juni moesten mijn ouders vertrekken. Drie hoog op een flatje in de Offenbachlaan ging het verder. Mijn moeder vertelde altijd dat de bliksem er altijd rakelings langs de ramen insloeg. Er zou ijzer in de grond hebben gezeten, het zou ooit vuilnisbelt zijn geweest. Tot wel 20 jaar later liep er een kasseienpaadje van de kruising Zeelsterstraat-Rondweg nog enkele tientalle meters naar het Evoluon. Laatste restant van een verdwenen straatje. Het huisje werd tot schutting verwerkt, die toevallig op enkele honderden meters van de Offenbachlaan (kruising Glinkastraat-Hoogstraat) tot een jaar of 10 geleden heeft gestaan. De hobbywinkelier die er toen zat keek vreemd op toen ik hem vroeg of ik nr 10 uit de schutting mocht zagen. En o wonder; dat mocht! Het heeft een ereplaatsje bij me gekregen. De verf is ouder dan ik en nog prima leesbaar. Mijn ouders leven al een poosje niet meer, alles is vervallen tot wat herinneringen. Wie weet leest de familie van de boerderij het wel!


Geplaatst op

24-02-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 11-03-2006
Naam: Walter Van der Elst  
img

Stonden die huizen op de achtergrond niet aan de Paaltjesweg? In diezelfde omgeving stond in de buurt van de rotonde Tilburgseweg/Rondweg een wit gebouw waar altijd een beetje geheimzinnig over werd gedaan. Het laboratorium. Wie weet hier meer over?
Ik heb nog zeer vage herinneringen aan deze omgeving uit de tijd van voor de rondweg. Er was volgens mijn vroegste herinneringen wel eens een zigeunerkamp, waar vrouwen sigaren rookten en waar de mensen erg vriendelijk waren. Mijn moeder heeft mij daar herhaalde malen weggehaald, helemaal in paniek!
Dit kan echter ook in een andere buurt geweest zijn daar ik nogal avontuurlijk was aangelegd in mijn jongste jaren en mijn geografische kennis toen niet optimaal was.


Datum: 11-08-2006
Naam: Erie Coolen  
img

De boerderij links op de achtergrond was volgens mij van Jantje van Gemert, een vriendelijk manneke van de in Strijp wel bekende familie De Baarden en lag aan de Venstraat. En in het houten huisje heeft zijn dochter Dymphina volgen mij nog gewoond. Zij was getrouwd met Teun de Wit. Ze zijn later naar de Doelenstraat verhuisd. Het was nl. mijn opa en ik heb daar als klein manneke veel plezier beleefd.


Datum: 15-08-2006
Naam: Erie Coolen  
img

De zus van Jantje, hun Cato, heeft rond 1920, toen ze trouwde met Janus v. Uden, ook een tijdje bij hem ingewoond. Jantje van Gemert heeft toen door zijn broer Leo van Gemert het huisje laten bouwen waar Cato verscheidene jaren heeft gewoond. Ik weet het nog van de verhalen dat Jantje altijd langskwam als Cato koeieuier had gestoofd om een stukske mee te nemem vur straks zoals hij zei. Cato is daarna op de Strijpsestraat gaan wonen.


Datum: 23-08-2006
Naam: Erie Coolen  
img

Walter, noemde ze vroeger de Brandkuilstraat ook niet het zwarte pad of was dat misschien een van de andere straten?


Datum: 24-08-2006
Naam: Walter van der Elst  
img

Erie, volgens mij liep er een zwart pad vanaf de Schootsestraat, nabij de vroegere winkel van Toirkens, naar de Ekkerstraat. Echter Eindhoven en omgeving ligt vol met zwarte paden. In mijn belevenis is het zwarte pad de Vensedijk. Kijk eens op foto 3452. Daar is de vroegere situatie duidelijk weergegeven.


Datum: 24-08-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Walter, kijk maar eens op andere foto's van de Schootsestraat of Ekkerstraat. Met commentaren van o.a. Jan Toirkens en mij.


Datum: 07-06-2007
Naam: Jan van Loopik  
img

In de Brandkuilstaat 10, of zoals mij nog ergens bijhangt, aan de zwarte pad ben ik geboren op 30 oktober 1950 en heb er gewoond tot februari 1956. Mijn ouders hadden de keet, zoals er bij ons nóg over wordt gesproken, gekocht of gehuurd, dat weet ik niet precies, begin oktober 1950. Mijn vader ging water halen in een melkbus in de Tolstraat bij een familie die volgen mij Tegelaars heette. Het huisje bestond uit drie vertrekken, voor de slaapkamer waar wij op het laatst met drie kinderen sliepen, afgescheiden door een gordijn waar onze ouders achter lagen. Het middelste stuk was de woonkamer en het achterste stuk de keuken e.d. De straat was volgens mij verhard met sintels en gruis en zal daarom de naam zwarte pad gehad hebben. Ik weet dat er na ons andere mensen zijn gaan wonen. Of die er tot 1960 gewoond hebben, weet ik niet. Wel weet ik dat wij, ook later nog toen wij al verhuisd waren, bij de door Erie Coolen genoemde Teun de Wit in de Doelenstraat kwamen. Mijn vader is bij Philips gaan werken en in februari 1956 kregen wij een huis van Philips in Geldrop en zijn toen daarheen gegaan. Een stuk achter de keet stond nog een soort boerderij aan een pad of straatje waar de familie Teurlings woonde, die later naar de Mispelhoef in Acht is verhuisd. Ik was al lang op zoek naar een foto van de keet en ben blij hem nu gevonden te hebben. Misschien heeft iemand er nog wel meer.


Datum: 22-06-2007
Naam: Johan Vervest  
img

Die familie Teurlings heeft nazaten die in Gestel dieren prepareren en opzetten.


Datum: 09-01-2008
Naam: Wim Aarts  
img

Het witte gebouwtje rechts voor de Brandkuilstraat was de gaarkeuken en is daarna een fabriekje waar ze knopen maakten geworden.


Datum: 22-11-2008
Naam: Yvonne van de Oetelaar  
img

Fam. Van Oetelaar heeft op nummer 1 gewoond, helaas geen foto van.


Datum: 16-10-2009
Naam: Frans Snoek  
img

Walter, het lab was in de oorlog de gaarkeuken waar mensen eten konden halen, daarna een fotozaak en een hondenasiel en Piet van Hees. Op deze plaats in de Brandkuilstraat stond vroeger eerst een woonwagen waar de wielen met houten platen weggewerkt waren en stond de boerderij van Jan van Lopik. Die was van Teurling. Ernaast woonden Toon Sanders en Mina (Toon stopverf en Mina plek noemden wij die). Zij beheerden de appeltuin. Die nazaat van Teurlings was een broer van die dierenopzetter en dat was Harrie Teurlings. Yvonne Oetelaar woonde naast Van Rijn op de hoek Brandkuilstraat-Tolstraat-Ekkerstraat. 
De Tolstraat noemden ze het zwarte pad omdat het een grindstraat was en de mensen hun kolengruiskachel as erop strooiden. En Walter, zigeuners kwamen bij ons de scharen en messen slijpen en handlezen enz.


Datum: 06-11-2015
Naam: Frans Snoek  
img

Erie Coolen, Jantje van Gemert heeft nooit een boerderij gehad, het was gewoon een klein huisje. Ik woonde er 100 meter vandaan


Datum: 06-11-2015
Naam: Frans Snoek  
img

Het zwarte pad noemden ze de Tolstraat en de Brandkuilstraat, waar ook Oetelaar heeft gewoond, tegenover taxicentrale Alex van de Gevel (boerderij). Sjaak van de Oetelaar handelde in oud papier, todden en metalen. En Wim Aarts, de gaarkeuken stond in de draai van de Venstraat, richting Botenlaan. Is niet dat wit gebouwtje wat jij bedoelde. De gaarkeuken staat niet op deze foto. Die stond geheel links, als je van de foto uitgaat schuin tegenover de boerderij van Janus van de Mortel aan de Venstraat. Jan van Loopik, Tegenlaers was onze buurman, Tolstraat 11 en wij 13. Vertel maar niets over die woonwagenkeet, die stond er niet legaal. Wij hebben dat allemaal gevolgd in die tijd. Hij mocht er blijven staan als de wielen bedekt werden met platen, zodat het op een keet leek.