EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

32017

Bijdrager:

Jaar:

1956

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Rivierstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Verbreden Rivierstraat

Beschrijving

Aanvankelijk was de Rivierstraat een halfdoodlopende straat; de doorgang naar de Hoogstraat was bijzonder smal. Na de oorlog wordt dit veranderd. Het hoekpand aan de Hoogstraat wordt gesloopt en de weg wordt verbreed. [foto RHCe 0066499].


Geplaatst op

31-08-2012

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 31-08-2012
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Eindelijk weer eens een oud plaatje van de Rivierstraat. Deze situatie is welliswaar van voor mijn tijd, maar weet er uiteraard alles van, daar ik tot 1972 links op nr.10 heb gewoond en dit het eerste huis van mijn oma en opa was.


Datum: 20-07-2018
Naam: paul van der Cingel  
img

Ik herinner me nog een familie Bartels uit de Rivierstraat, hij was metselaar en deed wel eens werk voor mijn vader. Op een keer zei mijn vader 'Heeft u trek in een sigaar?' waarop Bartels antwoordde 'As ge ne goei het'. Zijn huis moet hier links op de foto staan, maar het nummer weet ik niet.


Datum: 22-07-2018
Naam: Harry van den Heuvel  
img

Ik denk dat het huis in de Hoogstraat op de foto van dokter Sterk was. Verder woonde later, links achter op de foto, Van Oosterom (taxibedrijf), tegen de groentenzaak van Van Rooy op de Hoogstraat. In de Rivierstraat woonde een zus van mijn vader, tante Riek Tielemans, V.d. Heuvel van de Végéwinkel, daarnaast Senecaut. Tegenover was bouwbedrijf "de Koggel" en verder antiek van De Wit. De lege ruimte rechts is, denk ik, waar, vóór het bombardement, het huis van Riks v.d. Broek stond, Hij is later naar Valkenswaard verhuisd. Het huis dat afgebroken is was, denk ik, van bakkerij Van Eerd en daarnaast kapper Sjaak van Tuil. Zeer interessante foto van Giovanni van Helvoirt, fam. van Guus van het postkantoor, tegenover de Lambertusstraat.
<<< Harry, de inzender van de foto is K. v.d. Hoeven. (Red.) >>>


Datum: 22-07-2018
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Hallo Harry,
'Familie van Guus van het postkantoor', sterker nog, het was mijn vader.
Verder inhakend op je commentaar: volgens mij was dat inderdaad dokter Sterk, die in het linkergedeelte van het pand aan de Hoogstraat zat. Bij mijn weten zat er links van hem ook een dierenarts, die van daaruit naar de Pastoor Dijkmanstraat is verhuisd.
En inderdaad Taxibedrijf Van Oosterom. Daar lag ik nogal eens onder een taxi om Jef Vialle (Vialle Autogas) te vervelen bij het sleutelen.
In mijn tijd werd de Vegewinkel bestierd door de fam. Pijnenburg. Zij hadden twee dochters, Els en Marion. En rechts daarnaast, op de hoek van de Gestelsestraat, natuurlijk Senecaut. Wie herinnert zich het schepijs nog?
Tegenover de Vegewinkel woonde de fam. Koggel, met een bouwbedrijf aan huis. Mijn zus was bevriend met de dochter Marjo en ik met de zoon Peter. De oudste zoon Jan heeft het bedrijf in een iets andere vorm overgenomen en woont en werkt nog steeds, maar dan achter de Rivierstraat aan de Jan van Boendalelaan. Links van de fam. Koggel woonde de fam. Goudsmit. Rechts van Koggel was er een speelgoedzaak van Rulo.
Even terug naar het afgebroken pand. Dat was inderdaad bakkerij Van Eerd. De zaak is verhuisd naar de hoek Hoogstraat-Palingstraat en heette vanaf toen Bakkerij van Kemenade. Achter de schutting rechts zat hoefsmid Geenen en dan kwam de timmerfabriek van Bouman.
Zo, nu jij weer, we gaan goed.


Datum: 22-07-2018
Naam: Marion  
img

Hoi Giovanni, leuk dit allemaal weer te zien en te lezen, maar mijn zus heet geen Els, maar Elly Pijnenburg; dit even als kleine correctie.


Datum: 22-07-2018
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Correctie Harry. Mijn vader Guus van Helvoirt was hoofdkassier bij EVV. Dus hij ontving alle opbrengsten van de kaartverkoop en die nam ie 's middags mee naar huis, waar al het geld op de huiskamertafel geteld werd. Diezelfde avond bracht hij het getelde geld nog naar de heer Meuter in de Nic. Beetsstraat, die rechtstreeks onder directeur Roels werkte. Mijn vader zou ooit controleur geweest kunnen zijn, maar ik kan het hem helaas niet meer vragen.


Datum: 22-07-2018
Naam: Hans van Eerd  
img

Klopt, het huis dat afgebroken wordt is dat van ons, bakkerij Van Eerd. Naast ons woonde niet kapper Sjaak van Tuijl, daar zaten nog meerdere huizen tussen. Naast ons was paardenhoefsmid Jack Geenen en zonen. Waar je opkijkt op de Hoogstraat is een blok van driehuizen. Het rechtse was van dokter H. Sterk. In het midden de familie Elenbaas.


Datum: 22-07-2018
Naam: Ad Bazelmans  
img

In de Rivierstraat was ook een wasserij. Ik weet niet meer onder welke naam of eigenaar. Wie kan me helpen?


Datum: 24-07-2018
Naam: Jose van Eerd  
img

Bakkerij Van Eerd is niet verhuisd naar de hoek Palingstraat maar naar de Jan van Riebeecklaan in Tongelre.


Datum: 24-07-2018
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Volgens mij woonde de fam. Bartels op nr. 4. Zoon Tini deed heel erg veel voor de H. Hart van Jezuskerk en werkte bij Philip Morris.


Datum: 30-07-2018
Naam: M.P.M.J.(Martin) Swinkels  
img

Paul v.d. Cingel - Jij spreekt samen met Giovanni van Helvoirt over een zekere Tini Bartels. Heeft hij later ook niet enige jaren in het bestuur gezeten van Bedrijf Zomeravond Competitie van Philips?


Datum: 01-08-2018
Naam: Harry van den Heuvel  
img

Giovanni, Guust was tevens controleur bij EVV Eindhoven. Mijn vader Gerrit van den Heuvel kende hem persoonlijk goed. Ik kom van de Hoogstraat 264 bij de Lambertuskerk en was bevriend met Jac Tonneijk van de Végéwinkel op de Hoogstraat. Ik ben inmiddels 69 jaar. Overigens, de zoon van de bewuste Rikske van den Broek die naar Valkenswaard is verhuisd vh Rivierstraat heb ik bovenstaande gegevens aangereikt.


Datum: 01-08-2018
Naam: paul van der Cingel  
img

Dank Giovanni, inderdaad had Bartels een zoon die Tini heette, hij ging tegelijkertijd met mij bij PSV voetballen en kwam bij ons langs om samen pasfoto's te laten maken die nodig waren voor de roze identiteitskaart van de KNVB afd. Noord Brabant. Bij elke wedstrijd nam de elftalleider de kaartjes in die hij vervolgens aan de scheidsrechter gaf die moest controleren of de leeftijden v.d. spelers klopten.


Datum: 01-08-2018
Naam: paul van der Cingel  
img

Beste Martin Swinkels, wij zijn in 1955 uit Eindhoven verhuisd en hebben daarna met nog maar weinig mensen contact onderhouden en dat is langzamerhand ook verwaterd. Tini ben ik ook uit het oog verloren en ik heb geen idee hoe het hem verder gegaan is.


Datum: 05-08-2018
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Van onze tijd in de Rivierstraat weet ik nog wel, dat bij vorst de binnenkant van de ramen bevroren, de z.g. 'bloemen op de ramen'. We hebben het dan over de rechtse zijde van de dakkapel op nr. 10, want dat was de jongenskamer. Trouwens de 'bloemen op de ramen' zullen zich meerderen kunnen herinneren. We hadden uiteindelijk allemaal enkel glas.


Datum: 07-08-2018
Naam: Dick Smit  
img

Hallo Giovanni, de reclame hing aan de gevel van het huis waar de Hoogstraat en de Laagstraat samenkomen en de Hoogstraat overgaat in de Blaartemseweg. Als het goed is moet ik daar nog een foto van hebben, deze ga ik opzoeken.


Datum: 08-08-2018
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Hoi Dick, DAF-reclame op de hoek Langstraat/Hoogstraat? Help me even, want ik kan niks vinden.


Datum: 08-08-2018
Naam: Dick Smit  
img

Volgens mij heeft in de Rivierstraat ook nog een bedrijfje gezeten met de naam Wierix, het was een neonreclamebedrijf. De grote DAF reclame op het pand hoek Langstraat/Hoogstraat is door hen daar geplaatst. .