EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

33913

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Nieuwstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Nieuwstraat

Beschrijving

Kijkend richting Vestdijk


Geplaatst op

17-06-2013

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 17-06-2013
Naam: Gerard de Beurs  
img

Ik heb even moeten zoeken wat er boven op het grote pand rechts staat. Met wat zoekwerk staat er "Hoffotograaf". Dit pand was dus van Van Beurden. Voor zo ver ik heb kunnen achterhalen is hiervoor een bouwvergunning afgegeven in 1922. Het pand ziet er op deze foto niet als nieuw uit. Ik kom dit pand op vroegere foto's ook niet tegen. De garage van Vlemmings is zichtbaar (vanaf 1927). Er is ook nog geen witte verf op de lichtmast dus schat ik deze foto tussen 1930 en 1940.


Datum: 17-06-2013
Naam: Tini van Rooij  
img

Nou Gerard, Het pand van de Hoffotograaf vind je al op foto 14452 uit 1915. Het is moeilijk te herkennen maar het is het tweede pand rechts voorbij het Genderstraatje. Dit zijn twee panden of het is een groot pand dat later in tweeën is gedeeld. Er is nogal wat aan verbouwd. Eerst is er op de linkerhelft een verdieping gebouwd met een plat dak. Dit kun je zien op luchtfoto 23381 uit 1928. Later is er op het rechterdeel, het pand Van Beurden, een verdieping gebouwd plus een zolder met puntdak. Het resultaat zie je op foto 12205. Er staan inderdaad nogal wat bouwvergunningen op de lijst, ik denk dat dit allemaal verbouwingen zijn geweest.
Maar dat de foto is genomen tussen 1930 en 1940 is denk ik wel goed.


Datum: 17-06-2013
Naam: Hans van Melis  
img

Het witte pand midden staat op de hoek Dommelstraat-Stationsplein en is bekend als Incassobank en later als Lebesque.


Datum: 17-06-2013
Naam: Gerard de Beurs  
img

Je hebt gelijk Tini, ik bedoelde ook dat ik het puntdak op vroegere foto's niet tegenkom. Het pand zelf zal inderdaad veel ouder zijn.


Datum: 10-11-2018
Naam: Paul van der Cingel  
img

De datering jaren '30 wordt ook ondersteund door de kleding. Zowel de meisjes rechts op het trottoir als de vrouwen links dragen kleding zoals ik die ook nog wel ken van mijn moeder en oma. Die kleren, en de oudste kostuums van onze vader werden kort na de oorlog gebruikt als materiaal voor "nieuwe" kleding. Handige moeders deden dat zelf, minder handige, zoals mijn moeder, lieten dat graag over aan beroepsnaaisters. Zo kwam er bij ons een naaister helemaal uit Veldhoven, met de fiets, 1 of 2 keer per maand. Ze zat dan een paar uur met de hand allerlei verstelwerk te doen. Wat niet met de hand ging, nam Suze mee naar huis om het daar met haar naaimachine te doen.