EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

37892

Bijdrager:

Jaar:

1928

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

616 Strijp S

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Strijp

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Bouwen op Strijp S

Beschrijving

In het voorjaar van 1928 wordt er nog steeds volop gebouwd aan de Hoge Rug op Strijp S. Op de voorgrond loopt van links naar rechts de Kastanjelaan. Let ook op de barakken daaronder, tegenover het hoge gebouw (de kartonnagefabriek) aan de Kastanjelaan (zie ook foto 20288). Achter de spoorlijn, pal boven Strijp S, kijken we op Woensel. Aan de bovenrand van de foto de Petruskerk, bij het kruispunt van de huidige rondweg (Pastoriestraat) met de Kloosterdreef.
Bron: Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).


Geplaatst op

16-11-2017

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 16-11-2017
Naam: Eric Kemperman  
img

Veel leegte!


Datum: 17-11-2017
Naam: Tini van Rooij  
img

Maar nog wel met de steenfabriek. En Pierre, daar staat ook een schoorsteen bij.


Datum: 18-11-2017
Naam: Hans van Melis  
img

Linksachter, op Boschdijk 268 (340), "huize de Wetering" van steenfabrikant Van Hapert. Daarachter het Fratershuis en aan de overkant de St. Pauluskerk. Opvallend is de diagonaal in het midden, de oude verbindingsweg naar Oirschot, Peperstaat, Van Kinsbergenstraat en Verwerstraat richting het Broek.


Datum: 18-11-2017
Naam: Pierre Geelen  
img

Tini, welke steenfabriek was dat met die schoorsteen? In 1911 had je volgens mij in Woensel de stoomsteenfabriek N.V. Achtsche Steenfabriek en die van de fa. Bazelmans & van Hapert. In 1945 betrof het in Acht-Woensel steenfabriek W. van Hapert & Co en steenfabriek Van Hapert v/h van Glabbeek. Beide laatste fuseerden op 1 mei 1947 tot N.V. Steenfabriek W. van Hapert, die in 1962-1963 werd gesloopt.


Datum: 20-11-2017
Naam: Tini van Rooij  
img

Pierre, ik citeer uit het boek van de familie Van Hapert:
Te Woensel werd medio 1897 door J.A. van Glabbeek de grondslag gelegd van de NV De Achtse Steenfabriek en omstreeks dezelfde tijd ontstond het steenbakkersbedrijf in de zogenaamde Polderhoek (de latere Steenstraat) te Woensel. De eigenaren van deze baksteenfabriek waren de families Bazelmans-Habraken te Zeelst en Van Hapert-Habraken te Woensel. (einde citaat)
De steenfabriek op de foto is de laatstgenoemde, in de Polderhoek dus.


Datum: 20-11-2017
Naam: Pierre Geelen  
img

Tini, reuze bedankt voor de toelichting.


Datum: 02-06-2023
Naam: Henny van Laarhoven  
img

De foto geeft een mooi uitzicht op wat lange tijd in de volksmond de ‘Verboden Stad’ werd genoemd. Het was een voor buitenstaanders ontoegankelijk gebied van ca. 31 ha. Op het hoogtepunt van Philips werkten er dagelijks zo’n 10.000 mensen. In Eindhoven kreeg het gebied de naam ‘Verboden Stad’, omdat het door hekken en slagbomen omgeven werd. Je kwam er alleen met een pasje in. Ontwikkelingen van mondiale omvang werden hier tot stand gebracht.