EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

38232

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Meubels / Woninginrichting

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Koppelmans vloerbedekking

Beschrijving

Tegenover de Catharinastraat naast Piet van Kuijk.


Geplaatst op

30-05-2018

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 30-05-2018
Naam: Martin Swinkels  
img

Zat in dit pand voorheen niet ijzerwarenhandel Van de Hurk?


Datum: 30-05-2018
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Hé perfect! Links zien we de winkel van Koppelmans, waar ze bij ons thuis altijd de vloerbedekking haalden en rechts zien we de winkel van Piet van Kuyk, waar ik mijn eerste aansteker kocht: Ronson.


Datum: 30-05-2018
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

In mijn herinnering ging de bebouwing hier links een heel eind naar achteren, dus zal het meest linkse pand er ook niet meer gestaan hebben. In elk geval zat daar een groothandel in rookwaren. Volgens mij is Huug Boson daar ook begonnen.


Datum: 31-05-2018
Naam: Paul van der Cingel  
img

De zaak van Piet van Kuyk, bijgenaamd Piet de Bokser, zat in het eerste pandje van een rijtje lage huisjes dat doorliep tot Eliëns op de hoek van de Edenstraat. In het grote pand in het midden zaten in mijn jeugd links een ijzerhandel zoals Martin schrijft en rechts banketbakker Gruythuizen. Giovanni, links naast het halfzichtbare winkelpand zat nog een kapper en een horecagelegenheid El Dorado, die ik overigens nooit in bedrijf heb gezien. Links daarvan week de rooilijn een flink stuk naar achteren. Tot aan de Paradijslaan waren aan die kant van de Grote Berg nog heel wat onregelmatigheden in de rooilijn. Die zilver geschilderde paaltjes met kettingen zag je begin jaren '50 ineens op tal van hoeken, waarschijnlijk omdat het autoverkeer sterk toenam en men daaraan nog niet zo gewend was. Voetgangers werden zo gedwongen de oversteekplaatsen te gebruiken.


Datum: 03-06-2018
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Hier heeft zelfs nog een oranje knipperbol bij de voetgangersoversteekplaats gestaan. Ten tijde dat deze foto gemaakt werd, stond hier links zelfs nog een filiaal van De Gruyter. Men zegt nog steeds, dat 'Piet den Dief' een broer is van pastoor de Gruyter van de Heilig Hart van Jezuskerk, maar dat is dus niet zo.
Paul, staat die bovenbouw op de winkel van Koppelmans niet op de nwe rooilijn?
En heette die groothandel in rookwaren niet Bemelmans?


Datum: 04-06-2018
Naam: Paul van der Cingel  
img

De naam Bemelmans als groothandel in rookwaren komt mij enigszins bekend voor. Je zou kunnen denken dat die laagbouw als een soort opvulling is gebouwd tussen Piet van Kuijk en de winkel links, maar weten doe ik het niet. De winkels liepen wel door onder de eerste verdieping van de 3 woonetages En wat de Gruyter betreft, die zat aan de overkant, hoek W de Zwijjgerstraat en Hoogstraat. Die knipperbollen herinner ik me ook nog, maar ze hebben geen lang leven gehad in Nederland .Je ziet ze in Engeland nog steeds, ik denk dat ze daar vandaan kwamen. Ze heten daar Belisha beacons, waarschijnlijk genoemd naar de "uitvinder".Mijn kennis van pastoors is te beperkt om daar iets over te kunnen zeggen. De bijnaam van de Gruyter was vrij algemeen bekend, maar waar die erenaam vandaan kwam, ik zou het niet weten.