EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4209

Bijdrager:

Jaar:

1964

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

211 Irisbuurt

Straat:

Havensteeg*

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Havensteeg. (1)

Beschrijving

De Havensteeg liep vanaf de Havenstraat richting Bleekstraat. De foto geeft de situatie kort voor de sloop weer. (RHCe beeldbank 0027112)


Geplaatst op

22-05-2006

Reacties:

Datum: 07-02-2007
Naam: Hans de Greef  
img

Volgens mij werd de Havensteeg door de bewoners van de Havenstraat en de Bleekstraat ook wel het Leeuwenkuiltje genoemd.


Datum: 17-10-2007
Naam: Petra Van Laarhoven  
img

Inderdaad, dit stuk werd leeuwenkuil genoemd. Alleen liep de Havensteeg niet van de Havenstraat naar de Bleekstraat, maar naar de Kleine Bleekstraat. Ik weet dit, omdat wij zelf op de Bleekstraat gewoond hebben. Later kreeg deze de naam Vestdijk. Wij hebben daar veel gespeeld, o.a. met de kinderen Duckers, van Duijnhoven, van Weert en van Ierlant.


Datum: 17-10-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Het woord stuwadoor was nog niet of pas uitgevonden en als er een schip gelost moest worden verschenen de mennukesputters. Er werd een loopplank aangelegd en de hele inhoud ging met de hand de kade op. Ik zie in gedachten de tobbers nog sjouwen met grote zakken van wel 50 kilo, terwijl de loopplank ritmisch doorboog.


Datum: 17-10-2007
Naam: Petra Van Laarhoven  
img

Volgens mij hoort de reactie van Wil van Hout niet bij deze foto.


Datum: 18-10-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Jawel Petra. De meeste sjouwers kwamen uit deze omgeving.


Datum: 18-10-2007
Naam: Jan van der Meulen  

Op de bovenzijde van de foto is duidelijk de achterzijde van nog bestaande panden in de Bleekstraat, de fabriekschoorsteen is bijna zeker van de trijpfabriek Leo Schellens. De stenen schoorsteen is een 20 jaar geleden afgebroken en vervangen door een moderne afvoerpijp.


Datum: 18-10-2007
Naam: Petra Van Laarhoven  
img

Ik denk niet dat dit de schoorsteen van de trijpfabriek Leo Schellens is, maar de fabriekschoorsteen van Mignot en de Block. Volgens mij is het huis wat je ziet van de Fam.Hendriks of Fam.Smeets. Deze keken op Mignot en de Block en niet op de trijpfabriek Leo Schellens.


Datum: 18-10-2007
Naam: Arnold Gruijthuijsen  
img

Op de eerste Eindhovense stadsplattegrond van Falk, maar ook op nog wat oudere, komt de Havensteeg uit op de Bleekstraat. De richting klopt wel maar ik herinner mij daar (begin jaren 50) geen doorgang. Wel was er een (gang)pad in de Kleine Bleekstraat, tussen de timmerfabriek van Nonnemaker en de veevoerfabriek van Beelen, dat in de Leeuwenkuil uitkwam. Alles wat niet over de trap ging kwam daarlangs. Het was tevens de achterom voor de Bleekstraten. De huisjes aan de Leeuwenkuil hadden geen achterom. Tussen het eerste en het tweede huis aan de Bleekstraat liep een watertje dat door een rioolbuis onder de Bleekstraat door in de Dommel uitkwam dus daar was ook geen doorgang. Misschien is er veel vroeger een aansluiting op de Bleekstraat geweest maar ik vermoed dat de latere kaartenmakers er niet zelf zijn gaan kijken. Petra wel! De schoorsteen is waarschijnlijk die van Mignot & de Block.


Datum: 18-10-2007
Naam: Petra Van Laarhoven  
img

Klopt, dat watertje liep langs het huis van de eierboer Smeets. Arnold, woonde jij vroeger ook op de Bleekstraat/Vestdijk?


Datum: 27-10-2007
Naam: Fred Looijmans  
img

Ik zit nu met mijn vader, Jan Looijmans van 1921, achter de computer en hij weet dat in het eerste huis rechts de familie Dirks woonde en in het derde huis de familie Straatman. Verderop, niet op de foto, de familie van den Broek. Moeder (weduwe) van de Broek werd Mie Spul genoemd. De zoon noemden ze de Toetjap en daar heeft mijn vader nog wel eens mee gevochten. De Toetjap wist nog wel eens een leren bal te regelen, die kwam dan van het trainingsveld van EVV Eindhoven. We praten nu over de jaren dertig.


Datum: 04-11-2007
Naam: Fred Looijmans  
img

De huizen rechts zijn gesloopt. Ik ben er zojuist met mijn vader wezen kijken en het lijkt erop dat de sloop nog maar onlangs heeft plaatsgevonden. Ook het straatje is verdwenen, er is nu één grote vlakte achter de panden aan de Bleekstraat. De toegang tot de Havensteeg is er nog wel. Ik bedoel de lage muurtjes op de foto met de dwarsmuurtjes, waartussen nog enkele meters met de oude klinkers (kinderkoppen) liggen. Ik heb er voor de zekerheid maar een paar foto's van gemaakt, want voordat je het weet staat er weer zo'n onpersoonlijk modern gebouw.


Datum: 04-11-2007
Naam: Fred Looijmans  
img

Ik moet mijn vorige bericht een beetje verbeteren. De sloop heeft al langer geleden plaatsgevonden, zo blijkt overduidelijk uit andere foto's, maar het lijkt er nu op dat de grond bouwrijp gemaakt is, dus er zal binnenkort wel iets staan te gebeuren.


Datum: 03-03-2008
Naam: Beja Derkx  
img

De Fam Dirks waarover gesproken wordt is niet Dirks maar Derkx. Daar woonde namelijk mijn opa en opoe (Leo en Lucia Derkx Manders) met hun 9 kinderen op nummer 17 (toen heette het overigens Korte Havenstraat) van aug 1931 tot sept 1931. Daarna Havensteeg waar ze tot 1964 gewoond hebben. In dat jaar overleed mijn opa.