EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5118

Bijdrager:

Jaar:

2008

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

543 Vaartbroek

Straat:

Amandelpark

Onderwerp 1.:

Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten

Onderwerp 2.:

Monumenten

Onderwerp 3.:

Overige Monumenten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Louis Buelens monument

Beschrijving

Het monument staat in het Amandelpark in Vaartbroek t.o. de Louis Buelensschool. Op 28 januari 1960 is die piloot gestorven nadat hij met een vliegtuig boven Eindhoven een ernstig ongeluk wist te voorkomen. Een heldhaftige daad dus.
(Oorspronkelijke foto vervangen op 29-12-2008) << Voor video zie laatste reactie (Red.) >>


Geplaatst op

19-07-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 20-07-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Louis Buelens vloog op die fatale dag met zijn straaljager boven Eindhoven toen hij motorpech kreeg. Hij had gebruik kunnen maken van zijn schietstoel maar dan zou het vliegtuig op Eindhoven zijn neergestort. Hij wist het toestel tot buiten het bewoonde gebied te manoeuvreren en stortte neer in een weiland in Son, waar nu de wijk Heesterakker ligt. Ik ben er destijds zelf gaan kijken maar een precieze plaats weet ik niet aan te geven. Wel dat het monument aanvankelijk niet op de plaats stond waar het toestel terechtkwam. Dat scheen niet te regelen te zijn met Son, dus het monument werd geplaatst in Eindhoven, net op de grens met Son. Na een grenscorrectie en de bouw van de wijk Heesterakker werd het verplaatst naar een locatie op de Lokert. Slechts enkele maanden geleden is het monument verplaatst naar de huidige plaats in het Amandelpark.


Datum: 21-07-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Toch is er iets merkwaardigs met deze gedenksteen. Oorspronkelijk stond de tekst anders op de steen (zie de grotere versie). Waarschijnlijk heeft men de tekst later opnieuw ingebeiteld.
De onthulling heeft plaatsgevonden op 14 februari 1962. De tekst op de grondplaquette luidt: Op 28 januari 1960 vond de Belgische piloot Louis Buelens dicht bij deze plaats de dood na een heldhaftige poging om zijn boven Eindhoven defect geraakte straaljager buiten de bebouwing te laten landen.


Datum: 04-08-2006
Naam: Robert  
img

Is het monument verplaatst? Ik heb jarenlang in Heesterakker gewoond en ook op de Louis Buelensschool gezeten. Op de oude plek was een heuvel op het grasveld tegenover het monument. Als kinderen zeiden wij altijd dat daar het vliegtuigwrak onder lag.


Datum: 05-10-2006
Naam: Michiel Hazeleger  
img

Ik kan me nog goed herinneren dat het oorspronkelijke ontwerp op De Lokert stond. Het monument had bronzen letters en ook het verhaal over wat er gebeurd was stond er op. Maar zelfs in de zeventiger jaren verdwenen er al regelmatig letters van de steen. De steen zelf en het gemeentewapen zijn nog wel oorspronkelijk.


Datum: 10-04-2007
Naam: Jilles Smits Brisbane Australie  
img

Deze crash kan ik mij herinneren. Zijn er foto's beschikbaar van de crash van de Thunderjet in 1956/57 op de hoek van de nu Dr. Berlagelaan en 1e Lieven de Keylaan? Ik zat toen op de Philips lagere school, enkele honderden meters ervandaan. Deze vlieger heeft ook de stad ontweken en z'n leven verloren. Het toestel zag er echter na een buiklanding zo te zien onbeschadigd uit.


Datum: 25-05-2007
Naam: Sjoerd Haxe  
img

Ik zat ook in die tijd op school en weet nog dat wij zijn gaan kijken. Het was afschuwelijk al die resten. Wij en mijn broer waren helemaal ontdaan. Ik zat op de 3e lagere Philipsschool van 1952-1956. Wij woonden op de Boschdijk 623.


Datum: 30-09-2007
Naam: P Hertogs  
img

De buiklanding met een Thunderjet F84G in Woensel was op 25-10-54. De omgekomen piloot was kapitein Schippers. Hij was toentertijd de squadroncommandant van 315.


Datum: 25-02-2008
Naam: Pien Jansen  
img

Heb zelf op deze lagere school gezeten, en weet wel iets over deze gedenksteen. Ook een bult zand voor deze steen. Vroeger waren wij er van overtuigd dat het vliegtuig daar onder lag. Ik en mijn vriendinnetje zijn toen als een wilde gaan graven. Wij wilden meer weten dan alleen een bult met zand. Dus wij zijn met onze kleine schepjes aan het graven geslagen, tot ongenoegen van de buurtbewoners die dit niet echt konden waarderen.


Datum: 11-04-2008
Naam: Jan Heijligers  
img

Ik ben toen ook wezen kijken. De piloot heeft geprobeerd een buiklanding te maken. Alles was afgezet, maar je kon toch tot de plaats komen waar het toestel voor het eerst de grond geraakt had. In het weiland was een flinke kuil, verder een glijspoor door weilanden heen. In de verte lag het vliegtuig aan de rand van een weiland. Naast het vliegtuig was een rij met relatief jonge bomen en prikkeldraad. Als je vanaf de kuil richting vliegtuig keek, lag het vliegtuig rechts in een weiland op zijn buik. Naast het vliegtuig (rechts ervan) prikkeldraad, sloot, rij bomen en ik denk dan een pad (ben daar niet helemaal zeker van).


Datum: 13-04-2008
Naam: Jilles Smits  
img

Het commentaar van Jan Heijligers klopt precies. Er was inderdaad een pad bij die bomen met prikkeldraad en sloot. De dag na het ongeluk konden we daar kijken en waren vrij dicht bij het vliegtuig.
Die toen relatief jonge bomen staan er nog steeds. Als je vanaf het Hendrik de Keyzerplein via de 1e Lieven de Keylaan de Dr. Berlagelaan oversteekt is er aan de linkerkant een park en na zo'n 50/100 meter staat er een rijtje bomen dwars op de 1e Lieven de Keylaan. Dit zijn de bomen uit het verhaal van Jan Heijligers.
Ik woon al 25 jaar in Australië dus ben niet meer zo op de hoogte maar volgens de laatste Google Earth-beelden staan ze er nog steeds.


Datum: 17-10-2008
Naam: Henri Barten  
img

Het monumentje is inderdaad verschillende keren verplaatst. Het heeft na de oorlog tot begin jaren 70 vlakbij de boerderij van Van Vlokhoven (kippenboer) gestaan langs de Heerenweg. Ik speelde daar als kind en het lag een beetje verscholen en de steen was verweerd en beschadigd en is vervangen. Het vliegtuig schijnt in een weiland verderop richting Bokt te zijn neergestort. Waar nu de Anconaweg is, lag vroeger een soort brede sloot en dat was de grens met Son. Het monument lag daar net voor.


Datum: 17-10-2008
Naam: Henri Barten  
img

Ik weet van 5 vliegtuigongelukken binnen amper 5 jaar en volgens mij praten we hier over nummertje 5 als ik op de foto aan het begin af ga?
1. Een Thunderjet F84G met SN 51-10012 is als FZ-62 aan het 27 squadron (10th wing) gestationeerd op Kleine Brogel (België) en heeft op 5 aug. 1954 een crashlanding bij Eindhoven gemaakt (Oude Bossebaan t.o. de Jacob van Campenweg?)
2. Een Thunderjet F84G is op 25 oktober 1954 in Woensel gecrashed waarbij kapitein Schippers, commandant van sqn 315 het leven liet (motor explodeerde). Dr. Berlagelaan en 1e Lieven de Keylaan.
3. Een Thunderjet F84G van het 314 sqn met de registratie 8-T-10 crasht begin 1955 bij Welschap, waarbij lt. Willems uit Brunssum sterft (vloog in de dijk van het kanaal i.p.v. eroverheen).
4. 22 september 1956 stort een Nederlandse Lockheed T33 straaljager neer op een huizenblok aan de Zeelsterstraat in Eindhoven. Piloot en burger komen om en er zijn nog 20 gewonden. (Piloot wilde zijn vrouw gedag zeggen, aldus Polygoon.)
5. Een Thunderstreak F84F No FU-129 31 Tiger sqn (België) krijgt op 28 januari 1960 motorstoring boven Eindhoven, maar weet het vliegtuig in een weiland bij Son te laten crashen wat het leven kost aan piloot Louis Buelens.
Ik kan me enige verwarring dus wel voorstellen, dus hoor graag of ik er langs zit?


Datum: 17-10-2008
Naam: Toon Geevers  
img

In de jaren 50 is er nog een vliegtuig neergestort in de buurt van de boerderij van Versantfoort aan de Ontginningsweg.


Datum: 24-07-2009
Naam: Jean Levent  
img

En dan nog een in de jaren 50, die crashte/buiklanding maakte ten zuiden van het landgoed Eikenburg en achter het woonhuis van Smits van Ooijen. Daar heb ik nog de vuurmond van een van zijn boordwapens als souvenir buitgemaakt. Worden deze crashes/noodlandingen ergens bijgehouden?


Datum: 18-09-2009
Naam: P. Graus  
img

De Thunderjet was schijnbaar een nogal onbetrouwbaar toestel, ook getuige onderstaande tekst uit wikipedia:
"Vanaf het begin was de Thunderjet te zwaar en de constructie op sommige punten te licht; de huid had daarom neiging tot plooien. Het probleem werd groter door de uitrusting. De cockpit had airconditioning en schietstoel, die zo onbetrouwbaar was dat het gebruik niet was toegestaan. De Thunderjet had vier zware mitrailleurs in de neus en twee in de vleugels. Aan de vleugels kwamen ook twee hardpoints voor 500 pond bommen en niet-afwerpbare tiptanks. Die verdubbelden de brandstof en gaven de Thunderjet een mooi vliegbereik, maar ze verergerden het stabiliteitsprobleem."
Onbegrijpelijk dat de toestellen over bewoond gebied mochten vliegen in die tijd.


Datum: 18-09-2009
Naam: P. Hertogs  
img

Hr. Graus, als U een wikipedia overschrijft, moet U de zaak niet door elkaar gooien. Het plooien van de huid is voorgekomen bij enkele prototypes van de Thunderjet in 1947. Naar aanleiding daarvan is de beplating dikker geworden. De eerste Thunderjets, F84 E, kwamen pas in 1951 naar Nederland (vliegbasis Volkel). In april 1952 kwamen de eerste Thunderjets F84G naar Nederland.
De F84G was het toestel dat op de vliegbasis Eindhoven was gestationeerd, bij 314, 315, en 316 Sqn. De cockpit had GEEN airconditioning en de schietstoel mocht wel zeker gebruikt worden, wat diverse vliegers het leven heeft gered.
De tiptanks waren wel degelijk afwerpbaar, wat gelukkig weinig nodig was. Dus Hr. Graus voortaan het hele verhaal lezen en nou niet met een aantal crashes aankomen, want dat is een heel ander verhaal.


Datum: 18-09-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Er is een verschil tussen het woord schijnbaar dat P. Graus gebruikt en het woord blijkbaar. Dus denk ik dat het niet echt zo'n gevaarlijk toestel was.


Datum: 17-10-2009
Naam: J Schakenbos.  
img

Vliegtuig aan de Ontginningsweg was een T33 (T-Bird) van de Vliegbasis Eindhoven. Brand aan boord. Beide vliegers zijn omgekomen. Vliegtuig in de Engelse Tuin, landgoed Eikenburg, was een F84F Thunderstreak. De piloot heeft het toestel boven de Strabechtse Heide verlaten nadat het onbestuurbaar was geworden. Hierbij is een bewoonster van een bungalow omgekomen.


Datum: 18-10-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

Ik heb dat laatste vliegtuig zien vallen en het is me altijd bijgebleven. Weet iemand nog in welk jaar dat is geweest?


Datum: 18-10-2009
Naam: P Hertogs  
img

Deze crash van een Thunderstreak F84F was op 24 februari 1959. Het slachtoffer was mevrouw Van der Pol. De sergeant-vlieger had zich met zijn schietstoel gered.


Datum: 31-10-2009
Naam: Sjakie  
img

Weet iemand of er en welk vliegtuig(je) er begin jaren 50 is neergestort in / rond Eindhoven en waarbij een jongetje dat in een (zwem)badje zat het overleefde dankzij dat badje?


Datum: 21-09-2014
Naam: Johan Vervest  
img

Dat was het vliegtuigongeval aan de Zeelsterstraat in 1956.


Datum: 22-09-2014
Naam: Johan Vervest  
img

Dat kind van Bömer zat aan de Zeelsterstraat (daar waar het vliegtuig de eerste woningen raakte) achter het huis in een badje. Een wonder dat hij ongeschonden het avontuur meemaakte. Bij de buren het dak er af en een vuurzee ongeschonden doorkomen is heel bijzonder. De slachtoffers met brandwonden vielen in de Bergen op Zoomstraat.


Datum: 22-09-2014
Naam: Johan Vervest  
img

Was een akelig gebeuren. Ik 12 jaar oud hoorde een klap, overal rook en vuur. Vergeet nooit meer dat een bewoner uit de Moerdijkstraat in zijn ondergoed en met een gezicht vol scheerschuim in paniek de straat op rende.


Datum: 27-02-2015
Naam: Bas Bakermans  
img

Ik weet niet of het direct te maken heeft met deze bovenstaande verhalen maar er gebeurde ook een straaljagerongeluk aan de andere zijde van het vliegveld Eindhoven, een mislukte doorstart. Een straaljager raakte het dak van de boerderij van de familie Van Roosmalen aan de Scherpenering en stortte neer, waarbij de piloot de dood vond. De boerderij vloog gedeeltelijk in brand, maar het gezin met jonge kinderen kwam heelhuids buiten. Ik schat dat het rond 1958 gebeurd is, kan ook later zijn geweest, ik moet dat navragen. Misschien weten andere lezers er meer van.


Datum: 06-03-2018
Naam: Ine Vogtschmidt  
img

Ik zat op de lagere school Philomena en heb de knal gehoord. Wij zijn na schooltijd gaan kijken, en daar lag het wrak. Volgens zeggen heeft de piloot de scholen gespaard!