EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

51791

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Keizersgracht

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Post / PTT / KPN / TPG / TNT

Onderwerp 3.:

Post-, Telegraafkantoor, Keizersgracht

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Postkantoor Keizersgracht

Beschrijving

Het oude postkantoor aan de Keizersgracht omstreeks eind jaren twintig. In die tijd gingen veel mensen er even voor stilstaan als er ergens een fotograaf werd gesignaleerd.
In 1904 werd voor 18.000 gulden een terrein aan de Keizersgracht gekocht voor de bouw van het nieuwe PTT-kantoor (bouwkosten ongeveer 100.000 gulden). Het werd in 1909 in gebruik genomen en bood tot ongeveer 1925 voldoende ruimte om alle PTT-diensten onder te brengen. Daarna werd het moeilijker, zeker toen in 1929 ook nog de telefooncentrale moest worden uitgebreid. In 1930 werd daarom de brief- en pakketpost in een tijdelijk gebouw aan het Begijnenhof ondergebracht. Echter maar voor korte tijd. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog werd alles weer veranderd. De telefoondienst kreeg het gehele gebouw aan de Keizersgracht, de brief- en pakketpost verhuisde naar nieuwbouw bij het station en de rest werd naar het Begijnhof overgeplaatst. De oorlog 1940-45 met zijn bombardementen is de oorzaak van de bouw van het nieuwe hoofdpostkantoor op het Stationsplein. Dat nieuwe postkantoor werd op 26 mei 1961 officieel in gebruik genomen. 


Geplaatst op

26-11-2020

Reacties:

Datum: 29-11-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Wat is tijdelijk? Het houten gebouw aan het Begijnhof heeft het 30 jaar uitgehouden. Ik heb het alleen gekend als postkantoor. In die tijd had je ook nog kleinere postkantoren in andere delen van de stad. Kom daar nu eens om. Voor de diensten waarvoor je vroeger naar het postkantoor ging, moet je nu bij een boekhandel of in de supermarkt zijn.