EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5273

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Parklaan

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Villa's

Onderwerp 3.:

De Laak

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Villa De Laak (4)

Beschrijving

Irma is een van onze jonge bezoekers met enkele vragen die we (mede) hieronder beantwoorden. De omschrijving volgens de monumentenlijst van de gemeente: Parklaan 99 Rijksmonument Bouwjaar 1907 Architect J.W. Hanrath Villa De Laak is gebouwd in opdracht van A.F. Philips. Deze neoclassicistische fabrikantenvilla is gericht op de hoek van de Parklaan en de Nachtegaallaan. De bijbehorende dienstgebouwen liggen aan de Nachtegaallaan. Ze zijn in dezelfde stijl maar soberder uitgevoerd. Aan de rechthoekige plattegrond van de villa is aan beide zijkanten een lage uitbouw geplaatst met dakterras. Het symmetrische geheel in baksteen met gepleisterde kroonlijst heeft een afgeplat schilddak gedekt met leien. De linker en rechterhoeken komen iets naar voren. De topgevels hier zijn voorzien van timpanen, gedragen door gemetselde pilasters met een Ionisch kapiteel. De voordeur zit tussen twee natuurstenen zuilen in het midden van de gevel. Het geheel is voorzien van diverse natuurstenen decoratieve elementen zoals guirlandes en sluitstenen. Het hele terrein wordt door omgeleid Dommelwater omgeven. De tuinaanleg met vijver is oorspronkelijk ontworpen door L. Springer.


Geplaatst op

05-08-2006

Reacties:

Datum: 09-08-2006
Naam: Irma Takens  
img

Villa De Laak is gebouwd in opdracht van A.F. Philips, maar wie heeft er gewoond en woont er nu nog steeds iemand van de familie Philips?


Datum: 10-08-2006
Naam: Ap ten Hartog  
img

Irma, toen ik nog bij Philips Pensioen Fonds werkte, ben ik daar een keer binnen geweest en heb ik mijn ogen uitgekeken bij al de mooie spullen die daar aanwezig zijn. Er is een huismeester die daar toezicht moet houden. Ik ken hem persoonlijk heel goed.


Datum: 14-01-2007
Naam: Arie van den Heuvel  
img

Vissen in de grachten rondom huize de Laak, maar ook aan de andere kant bij het toenmalige Diaconessen Ziekenhuis, wat nu Dommelhoef is. En op de grachten van het Accademisch genootschap, die doorliepen in het ronde naar de Fazantlaan en weer terug naar het diaconessen zkh. s`Winters kon je er ook fijn op schaatsen en baantje glijden. Ik herinner me nog goed, dat mijn opa een karper had gevangen op deze gracht, die dan s`avonds de pan in ging.


Datum: 15-01-2007
Naam: Peter Pilgram  
img

Ik ben er eind jaren vijftig een paar maal binnen geweest. Mevrouw Riemsdijk-Philips woonde er toen en was voorzitter van het Roode Kruis. Wij moesten in het kader van Lectuurvoorziening allerlei bladen en tijdschriften selecteren, die dan later in ziekenhuizen ed. werden gedistribueerd. Veel geleerd van de voorlopers van Playboy, Candy en Chick. Helios Zonnestraal was redelijk braaf.


Datum: 15-01-2007
Naam: Hans Strootman  
img

Bij de jaarlijkse adoptieplechtigheid van het Philipsmonument der gevallenen door onze school, liet ik me eens ontvallen dat ik zo graag de Laak eens van binnen zou willen zien. Zoiets hoefde je Meneer Frits geen twee keer te zeggen en zo kreeg ik kort daarna een rondleiding van hem zelf.
Treffend voor zijn persoon was dat hij niet de kunst of de architectuur noemde toen ik naar het belang voor hem van het geheel vroeg, maar dat hij antwoordde dat je in de tuin zo fijn met je vriendjes kon spelen. Een man die je node mist!
Die tuin is overigens aangelegd door Leonard Springer die als geen ander de kunst verstond om vanuit de bestaande natuur te werken;met name het gebruik van de Dommel is daar een mooi voorbeeld van.
De Laak werd overigens niet alleen voor hoge gasten van Philips gebruikt, Meneer Frits vertelde dat ook het gemeentebestuur vaak een beroep op hen deed om b.v. een buitenlandse minister onderdak te verlenen.