EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

53398

Bijdrager:

Jaar:

2021

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Heuvel*

Onderwerp 1.:

Muziek & Zang

Onderwerp 2.:

Muziekevenementen

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Muziekgebouw

Beschrijving

Het huidige winkelcentrum Heuvel heette na de opening begin jaren negentig Heuvelgalerie. Het huidige Muziekgebouw Frits Philips had voorheen de naam Muziekcentrum. De naam wijzigde dus wel maar de problemen blijven bestaan. Er is al jaren een jaarlijks tekort op de begroting omdat de Amerikaanse investeerders die tevens eigenaar van het winkelcentrum zijn destijds bij de gemeente een jaarlijkse huur wisten af te spreken die nauwelijks op te brengen is. De afgelopen jaren waren er wilde plannen voor een fusie tussen de Effenaar en het Muziekgebouw. (Red.)

Het Muziekcentrum wil in 2015 meer openheid naar buiten en meer sfeer in de foyers. De naam verandert in Muziekgebouw, er komt een enorme glazen gevel en er hangen lichtgevende plafonds in de foyers. De kern van de muziektempel blijft onveranderd: de prima akoestiek in de zalen en de hoge kwaliteit van het muziekprogramma. Toch vecht deze cultuurtempel al jaren tegen de financiële problemen. Vooral de huurlasten zijn enorm en extra investeringen/subsidies zijn niet te vinden.
Kortom: het winkelcentrum en het Muziekgebouw hebben allebei een probleem. Voeg daarbij het feit dat ook de andere muziekinstelling, de Effenaar, jaarlijks een stevig exploitatietekort heeft. Dus presenteert architect Winy Maas in 2021 een spectaculair plan. Het winkelcentrum moet compleet anders worden: de inpandige gangen worden open straten en er komt volop groen in de daktuinen. En hij tekent een ‘Muziekberg’, waar zalen van de Effenaar boven op die van het Muziekgebouw gestapeld worden. Natuurlijk bevat het plan ook enkele hoge woontorens, want alleen op die manier is het geheel financieel mogelijk. Er klinkt de nodige kritiek waarbij regelmatig de term “megalomaan’ valt. En ja, stapelen is niet altijd het ei van Columbus….. Dezelfde architect had ook al een soort stapelplan bedacht voor de Catharinakerk. In 2021 is dit alles nog in het stadium van een schets.


Geplaatst op

09-03-2022

Email bijdrager

img
Geen reacties gevonden bij deze foto