EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6233

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Cyclamenstraat

Onderwerp 1.:

Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen

Onderwerp 2.:

Bevrijdingsfeesten / Bevrijdingsherdenkingen

Onderwerp 3.:

1944

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Cyclamenstraat tijdens de bevrijdingsfeesten. (3)

Beschrijving

Nogmaals de Cyclamenstraat tijdens de bevrijdingsfeesten, ditmaal in het eerste deel van de Cyclamenstraat (tegenover het plantsoen, bijna op de hoek van de Ranonkelstraat.


Geplaatst op

04-10-2006

Reacties:

Datum: 24-11-2006
Naam: Margareth Van Alberda  
img

Wat leuk, in het huis gelijk naast het hoekhuis heb ik gewoond, mijn moeder woont er nu nog.


Datum: 03-09-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Ik vroeg me af wat de pop te betekenen had. Meerdere oud-buurtbewoners meenden zich dit als volgt te herinneren: Zoals bij velen reeds bekend is werden meisjes, die zich in de oorlog hadden opgehouden met Duitsers, kaalgeschoren. De pop die hier omhoog wordt gehesen stond hiervoor symbool.


Datum: 03-09-2007
Naam: Hans Vervoort  
img

Bij ons in de buurt gebeurde ook iets dergelijks. Door de Duitsers was de verplichting ingesteld om alle ramen te verduisteren. Er mocht geen straaltje licht vanuit het woonhuis naar buiten vallen. Om dit te voorkomen werd er gebruikt gemaakt van verduisteringspapier. Enige tijd na september 1944 verwijderde iedereen het papier voor de afgeschermde ramen. Als protest tegen deze opgelegde verplichting werd al dit papier verzameld en op een grote hoop gegooid. Boven op deze berg papier werd een zelfde soort pop geplaatst. Deze pop moest Adolf H. voorstellen, daarna werd de fik aangestoken.


Datum: 28-01-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Even een klein beetje het zaakje rechtzetten. De oorlog was pas in 1945 afgelopen, dus was er overal in 1944 nog kans op een bombardement. Ik zie zelfs al verlichting op de muur van het huis. Iedereen kreeg 10 gulden en daar moest je het mee doen!. Daar werd geen lampje voor gekocht. Wat er op de foto aan de hand is weet ik niet, maar zeker geen bevrijdingsfeest in 1944.


Datum: 28-01-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Met dat kaalscheren van die dames moet je niet als algemeen voorstellen. Dat werd wel gedaan, maar over het algemeen vond men dat ongepast. Ik vond het zelfs een lager menselijk gedrag en kon er niet naar kijken. En dat in brand steken van poppen zie ik nu alleen maar op de T.V. en vroeger nergens gezien.


Datum: 29-01-2009
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Ik ben er niet bij geweest Wil, maar mijn ouders wel. Mijn vader staat hier zelfs op de foto. De foto is er een uit een serie van mijn ouders van bevrijdingsfeesten, waarvan er ook enkelen op de site staan. Bevrijdingsfeesten weet ik 100% zeker, mogelijk dat dit mei 1945 is geweest.