EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

788

Bijdrager:

Jaar:

2002

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

724 Bennekel-Oost

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Woonhuizen-Gestel

Onderwerp 3.:

Hoogstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Hoogstraat 333. (1)

Beschrijving

Een afbeelding van het huis dat zich tegenover de voormalige sigarenfabriek (KeRaCo)aan de Hoogstraat bevond. Dit pand - op foto in zijn huidige staat - ligt aan de Hoogstraat naast het pand van Blokker, dat zich op de hoek van het Franz Leharplein en de Hoogstraat bevindt. Daarmee is een vermoedelijke omissie (burgemeestershuis tegenover de fabriek) hersteld. Het huis, gelegen aan de Hoogstraat, behoorde, als ik goed door mijn familie ben ingelicht, oorspronkelijk toe aan de eigenaar van KeRaCo. Exactere gegeven kan ik u (helaas) niet geven. Zie voor een overzicht van de verschillende panden van de fam. Kerssemakers de uitleg bij foto 94. Zie ook foto 284 (red.).


Geplaatst op

18-07-2005

Reacties:

Datum: 28-05-2007
Naam: Hans Verheijen  
img

Het pand is sinds kort verkocht. Ben benieuwd wat ermee gebeurt.


Datum: 30-06-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Toen ik als broekie van 13 jaar begon met werken ben ik hier begonnen als kussenvuller. Toen was dit het kantoor van het Matrassenfabriek Nederland die erachter lag. En de ingang van de fabriek lag naast Bal van Gennep. Dit was in 1956, mijn weeksalaris was toen 13 gulden.


Datum: 30-06-2008
Naam: Jan Jegerings  

Zie de info in mijn boek Oud Gestel over dit pand.


Datum: 02-07-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Beste Jan, ik heb je prachtige boek (Tussen Gender en Tongelreep) het afgelopen weekend nog van haver tot gort gelezen om mijn geheugen nog eens op te frissen, maar er staat over dit pand erg weinig in . Zelfs geen foto's en over die matrassenfabriek, ik dacht T.H.N. geheten, al helemaal niets. Ik weet nog een oude directeur te wonen en iemand die hem kent. Ik zal eens proberen gegevens en foto's te pakken te krijgen.


Datum: 02-07-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Ad, was dat niet de Zevenslaper? Of zat die een stukje verder?


Datum: 05-07-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Klopt Wil, het is later Zevenslaper geworden, maar toen ik in 1956 daar begon heette het nog T.H.N. Ik zei altijd tegen mijn vrienden ik zit op de Technische Hogeschool Nederland. Vandaar dat ik het nog zo precies weet.


Datum: 10-04-2009
Naam: Jan Rooijackers  

Zie ook foto 1336. Hierop is duidelijk te zien dat het huis tegenover de fabriek staat.


Datum: 10-04-2009
Naam: Ad Pluijm  
img

Dat is de sigarenfabriek die er tegenover stond, dat staat los van de matrassenfabriek T.H.N. en later de Zevenslaper. De T.H.N. was van een joodse familie. Toen de man stierf, zette de boekhouder de zaak voort. In de jaren 70 kwamen ze in financiële nood en klopten bij de bank aan (AMRO). Na veel puzzelen werd de zaak overgenomen door de bedrijfsleider van de bank en toen werd het de Zevenslaper.


Datum: 28-04-2011
Naam: Ad Pluijm  
img

Ik kom even terug op mijn bovenstaande commentaar. Las vandaag in de krant (ED) een stukje over struikelstenen in de Guido Gezellestraat. Daar woonde de familie Wolf Culp/Flora Culp Velleman die opgehaald werden en afgevoerd. Driejarige zoon Herman werd door buurman Van Geel ondergebracht op de Hoogstraat bij de protestantse familie Sjouerman die, net als zijn vader in 1937, een matrassenfabriek was begonnen (Textiel Handel Nederland). De familie Culp is omgekomen in de kampen van de Duitsers. Later werd Herman, na omzwervingen, door de familie Sjouerman geadopteerd en heeft verder de oorlog doorstaan. Toen ik dit las wist ik meteen dat het over de matrassenfabriek uit Gestel ging omdat de naam Sjouerman in mijn geheugen zat en ik er niet op kon komen. Bij deze dus rechtgetrokken wat een beetje krom was.


Datum: 16-05-2020
Naam: jan jacobs  
img

In het bevolkingsregister (00211_V_Gestel_0054_0209.jpg) staat op dezelfde pagina dat adres Wijk A 357 na de omnummering gewijzigd werd in Hoogstraat 333. In dat geval heeft er in 1910 een slagerij Jacobs gezeten, die in juli 1912 bewoond werd door A. Louwers, nadat Mathijs Jacobs al op jonge leeftijd (36) was gestorven.