EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8930

Bijdrager:

Jaar:

1958

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

725 Bennekel-West, Gagelbosch

Straat:

Tinelstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

ETOS

Onderwerp 3.:

ETOS Kruidenier / Supermarkt

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Personeel Etos supermarkt K24,Tinelstraat

Beschrijving

Deze foto is van 1958-1959. Personeel van de Etos Tinelstraat, waar ik ruim 6 jaar gewerkt heb. Samen met, op de voorste rij van links naar rechts, Jean Peynenburg, Joop Schreuder, Tonny Hurkmans, Annie van Geffe en Henny van Uum. Op de achterste rij van links naar rechts onze chef Hr. Kielenstijn, Kees ?, dan ik zelf, Ria Wilbrink, Nel Groosen en Gonnie Claes. Wat was het altijd gezellig daar en wat hebben we toch een lol gehad, vooral omdat we met z'n allen een hecht team waren.


Geplaatst op

04-02-2007

Reacties:

Datum: 04-02-2007
Naam: Gerry Schenkelaars-Dankers  
img

Ik sta zelf (Gerry Schenkelaars-Dankers) op deze foto derde van links bovenste rij.


Datum: 08-03-2007
Naam: Noud Kielenstijn  
img

De chef heette Henk Kielenstijn werkte later in de Etos supermarkt op de Karel de Grotelaan.


Datum: 20-03-2007
Naam: Jan Thijssen.  
img

Wat een mooie foto van 'n stukske winkelgeschiedenis in d'n Bennekel.
Voor mijn verhaal gaan we ongeveer 10 jaar verder, 1968/69. Recht tegenover de Maria Middelareskerk bevond zich een bruisend winkelcentrum, in de Tinelstraat dus. Winkels die ik mij herinner, geheel links in het winkelcentrum 'n schoenenzaak (Dijkmans?), in het midden speciaalzaak Marty (voor speelgoed en huishoudelijke artikelen). Textielzaak het Centrum?, d'n Etos drogisterij en natuurlijk op de hoek d'n Etos zelfbedieningswinkel K24 (is filiaal nummer).
Oh ja, niet te vergeten naast de hoek Tinelstraat, Cornelis Dopperstraat, groenten en fruitzaak van Ros?
Zover ik nog weet deed iedereen die in de buurt woonde daar zijn boodschappen. In die tijd werkte ik ook bij d'n Etos K24, wat een tijd. De winkel had een ingangsdeur en een uitgangsdeur. Bij binnenkomst lag geheel links de sigarettenkassa tevens inname leeggoed, inclusief lege appelmoespotten (hadden toen nog statiegeldwaarde). Al dat leeggoed werd verzameld in grote plastic broodkratten en dagelijks vervoerd naar een (achter het winkelpand gelegen) soort garagepand. Dit werk werd gedaan door de toen al ruim 80-jarige meneer Drenth. In dat garagepand werden alle lege flessen en potjes uitgesorteerd in kratten en lege dozen (met kartonnen raampjes). Dhr. en mevr. Drenth waren toen woonachtig in een meekrietje op de hoek Kerkhoflaan-Bachlaan.
We gaan weer even terug in de winkel met twee grote gangpaden, met je mandje langs de zeepartikelen, soepen, koloniale waren, het reclamerek, de vleeskoeling (toen al voorverpakt vlees), de vleeswarenafdeling (inclusief kaas) met Joke en meneer Sengers, 'n broodrek met king-korn en dubbelmals brood zowel heel als half verpakt, kingcorn stout brood en tarvo bruin brood.
De zuivelkoeling met dagmelk, karnemelk, yoghurt en vla (grote flessen). Bovenop die koeling stond de steriel en taptemelk. Dan 'n deur naar het magazijn (met spiegelglas), gang 2 gevuld met kuukskes, snuupkes, choclatjes, pinda's, chips, enz. Einde van de gang frisdrank (Raak, Exota enz). Bier in zware houten kratten van pijpkes naar euro's en dikbuikskes.
De groenten en fruitafdeling o.l.v. Tjieu Rutte en zijn dochters (Marlies, Jose en Ans?). Daar werkte ik ook graag.
Het gezin Rutte woonde destijds boven de Etos-drogisterij. Altijd effe koffie drinken bij de drogisterij, bij zusse?.
De vracht werd gelost deuske vur deuske en kratte vanuit een eigen Etosvrachtwagen, via het magazijn naar 'n lopende band zo recht de kelder in. In die kelder kon niemand rechtop staan maar het was een winkel op zich. Alles werd daar in rekken uitgepakt en naderhand via ophaallijstjes weer in lege broodbakken naar boven gebracht om in de winkel te worden uitgepakt (hoezo dubbelwerk?). Regelmatig stond (na een overvloedige regenbui) de kelder blank, dan dreef er wel het een en ander rond, maar ja wie zeurde daarom.
Ik kan hier een boek over schrijven doch ik zal mij beperken tot de bovengenoemde hoogtepunten uit mijn roerige maar keigezellige Etos-Bennekel-periode. Nog een leuke halve-dag-bezigheid was het (per spoorkarretje) wegbrengen van kratten vol steriel-melk naar de friettent van dove-Jan, aan de Beethovenlaan. Die sterielmelk gebruikte Jan om er ijs van te maken. Wij kregen meestal van hem 'n frietje of unne ijsco vur de terugweg.
Tot slot nog 'n paar onvergetelijke namen van oud collega's: de chef hr Verkuylen, Dirkje (kassa), Peter Versantvoord (woonde in Mierlo), hr Van Bourgogne, Henk van Gompel (uit de Bennekel), Pedro v. Helvoirt, Petro v.d. Bos, (zaterdag-hulpen) uit het Genderdal.


Datum: 20-03-2007
Naam: Ben Dankers  

In het rijtje van de Etos heeft ook nog de bakker gezeten en de slijter, namen weet ik niet meer. Volgens mij zit nu de Buurt Infowinkel in het oude pand van Ros. Maar die Marty, zat die niet naast Bastiaans in de Averkampstraat?


Datum: 20-03-2007
Naam: Jan Thijssen.  
img

Bastiaans, ja inderdaad Ben, een gevestigde naam. Wat Marty betreft: het zou kunnen dat deze zaak naast Bastiaans was gevestigd. Textielzaak 'het centrum': was daar niet een kleine man tevens de grote man?


Datum: 20-03-2007
Naam: Gerry Schenkelaars-Dankers  
img

Nee Ben, Marty was de fietsenwinkel naast 't Centrum en daarnaast zat de bakker van Bree en daarnaast de slijterij en daarnaast de slager van Gestel en dan Dijkmans schoenen. Die winkel naast Bastiaans was Van den Oever huishoudartikelen.


Datum: 20-03-2007
Naam: Gerry Schenkelaars-Dankers  
img

Nou Jan toen de textielwinkel het Centrum in de Tinelstraat was werd die gerund door de heer en mevr Wilgers die de eigenaren waren. Toen ze later naar het Kastelenplein zijn verhuisd, deden moeder en zoons de winkel volgens mij.


Datum: 21-03-2007
Naam: Jan Thijssen.  
img

De franc is gevallen Gerry, bedankt voor de aanvulling.
In 1973 heeft dit Etosfiliaal, inclusief de drogisterij en het filiaal aan de Bennekelstraat, haar deuren moeten sluiten. Daarvoor in de plaats opende Albert-Heijn (Etos overname) een nieuw filiaal aan het Franz-Leharplein.


Datum: 21-03-2007
Naam: Gerry Schenkelaars-Dankers  
img

Jan, volgens mij was er in de Bennekelstraat geen Etosfiliaal. Na de Tinelstraat is er op de Karel de Grotelaan een filiaal van de Etos gekomen en daar was Henk Kielenstijn de filiaalhouder van, die eerst in de Tinelstraat chef was. Toen ben ik ook bij Etos weggegaan en dat was in 1960 of 61, dat weet ik niet meer zo goed.


Datum: 21-03-2007
Naam: Noud Kielenstijn  
img

Gerry heeft gelijk. In de Bennekelstraat was een Sparwinkel. De beheerder daar was Van de Laar. Een zoon Frans heeft bij mij op de Henricusschool gezeten. Ik weet dat hij zeker twee zussen had, Els en ?. Els is later in Duitsland gaan wonen.


Datum: 21-03-2007
Naam: Theo Van Gestel  
img

Op de Bennekel was wel degelijk een filiaal, namelijk een slagerij maar toen ben ik daar gekomen.


Datum: 21-03-2007
Naam: Gerry Schenkelaars-Dankers  
img

Ja dat klopt Noud, en naast die Sparwinkel was de groentenwinkel van Ros en daarnaast de Etosslagerij en het hoekje om in de Verhulststraat was banketbakkerij Panken, maar dat was allemaal in onze jeugd, ruim 50 jaar geleden.


Datum: 21-03-2007
Naam: Jan Thijssen.  
img

Even naar het einde van de Bennekelstraat met 'n oversteek naar de Genneperweg, daar was volgens mij toch 'n soort Etoswinkel met destijds bedrijfsleider hr v.'t Geloof, de 2 zonen van het gezin Ed en Ivo, hebben nog 'n tijdje in het filiaal Franz-Leharplein gewerkt.


Datum: 21-03-2007
Naam: Ben Dankers  

Overigens was die Sparwinkel van Pladdet en de slager van de Etos heette De Brouwer en die had een knappe dochter waar volgens mij half de Bennekel een oogje op had.


Datum: 21-03-2007
Naam: Mieke Vogels Wilgers  
img

In de Bennekelstraat was ook een Etosdrogist, eerst de slager met Laurant, dan Wies Ros, de drogist, de spar V.d. Laar, en dan mijn moeder met 't Centrum.


Datum: 21-03-2007
Naam: Jan Thijssen.  
img

Nog even een tijdsperiode 1969-1973, tegenover het Willaertplein was volgens mij in de Bennekelstraat deze Etos(winkel) of drogist. Ik ben al 'n poosje uit Eindhoven verdwenen, dus ik moet nogal diep in mijn herinneringen graven.
Trouwens het Etos-filiaal aan de Karel de Grotelaan was een prachtige grote winkel met mooie winkelkarretjes, ook verkochten ze daar LP's en 'n groot assortiment kruidenierswaren, en veel aanbod in vers.


Datum: 14-04-2008
Naam: Rens Donders  
img

Volgens mij was de volgorde van de winkels hierboven (van links naar rechts, vooraanzicht): schoenenzaak (Dijkmans), slagerij (van Gestel), slijterij 'Bakel Berings' (Doomen), bakkerij (Van Bree), fietsenzaak Marty (?), textielzaak 't Centrum' (Wilgers), Etos-drogist, Etos-supermarkt.


Datum: 14-04-2008
Naam: Gerry Schenkelaars-Dankers  
img

Ja Rens dat klopt helemaal zo was het precies, tenminste in de jaren dat ik bij de Etos heb gewerkt en dat was van 1955 tot 1960.


Datum: 01-05-2008
Naam: Loes Verbeek  
img

Er was wel degelijk een Etosfiliaal op de Bennekelstraat en wel tegenover het Wilakkerplein. Ik weet dat zo zeker, omdat ik er zelf gewerkt heb (volgens mij was het K20, maar dat weet ik niet meer zeker). Wel dat als laatste mijn baas was Vermaas of Maas en de slager heette Nijhoff.


Datum: 01-05-2008
Naam: Gerard van de Schoot  
img

Loes, het klopt helemaal dat er op de Bennekelstraat een Etosfiliaal was tussen de Taratinistraat en de Presstraat en ik dacht dat dat filiaal in 1966 of 67 geopend is. Waarom dat ik dat weet is dat er vrijwilligers gevraagd werden van andere filialen om de nieuwe filialen mee in te richten. Hiermee bedoel ik te zeggen de vakken te vullen. Ik kan mij ook nog herinneren dat er op de hoek van de De Presstraat een bakker zat en tegenover de Etos was een matrassenfabriek op het Willaertplein, volgens mij was er toen AH en Blokker nog niet. Zie foto van RHCe met atlantisnummer 0001524, daar is een stukje van de Etos drogist te zien. K 20 kan het hoogstwaarschijnlijk niet zijn omdat de Tinelstraat al K 24 had en de nieuwe filialen kregen een hoger nummer het zou K 38 geweest kunnen zijn. Maar daar zou ik mij in kunnen vergissen!


Datum: 27-06-2008
Naam: Tonnij Wouters  
img

Nou Meneer Drenth was geen 80 jaar in 1967. Ik heb lang tegenover hen gewoond en nog voor de oude baas en zijn vrouw gezorgd. Zover ik me kan herinneren kwamen de oudjes in 1984 nog bij me op bezoek. Zij waren toen rond de 80 jaar.


Datum: 27-06-2008
Naam: Loes Verbeek  
img

Hallo Gerard, wat dat K-nr. betreft, dat kan kloppen, ik weet niet meer wat dat nummer was. Ik heb nog wel een getuigschrift (1968 tot 1970) maar daar wordt geen nr. op vermeld. Aan de overkant van de Etos is een pand dat van familie Teurlinckx was (en nog gedeeltelijk is), zij hebben een preparatiebedrijf (het opzetten van dieren). Daar achter zat het matrassenfabriekje, maar de ingang was aan de Hoogstraat. In de winkelrij zat toen ook nog IJzermans (of zoiets). De Albert Heijn is inderdaad later gekomen, daar heeft Jan gelijk in. En ook boven de Etos (Bennekelstraat) zat nog de kapsalon van Bep van Rooij. Er zat toch ook nog ergens Viveen de Visboer, maar dat was bij een woonhuis(?).


Datum: 28-06-2008
Naam: Jan Thijssen  
img

In 1969 werkte dhr. Drenth nog bij de Etos aan de Tinelstraat en verzorgde de gehele emballage-afdeling. Hij was misschien inderdaad nog geen 80, maar ik was toen ook nog erg jong, en keek er misschien wat anders tegenaan. Hij en zijn vrouw waren geweldig lieve mensen. En wat me bij is gebleven was de politieke voorkeur van Drenth over de vroegere tijd in Nederland. Hij was 'n groot fan van Troelstra. Dus wat de leeftijd betreft, daar kun je wel eens gelijk in hebben Tonnij. Annie Teurlinckx (getrouwd met een van de jongens van dat bedrijf), heeft ook nog gewerkt bij het Albert Heijnfiliaal aan het Franz Leharplein. Dan wat het K nummer betreft aan de Bennekel straat 'n gokje; ik dacht K31.


Datum: 18-11-2008
Naam: Marijke van den Biggelaar  
img

Leuk om al die namen en herinneringen voorbij te zien komen! Inderdaad Visboer Viveen zat in de Reinkenstraat in een schuur achter het woonhuis, want daar moest ik bijna elke vrijdag vis gaan halen als ik uit school kwam. Daar tegenover zat ook een snoepwinkeltje, waar wij elke zondag ons dubbeltje traktement gingen versnoepen.
Familie Van de Laar van de Spar in de Bennekelstraat had twee dochters, Els en Riekie.


Datum: 06-12-2009
Naam: Louis van der Meijden  
img

De man in de bovenste rij 2e van links is Kees van der Meijden, een broer van mij. Hij is als 1e assistent van meneer Kielenstijn gestart in de Tinelstraat (K24). Daarna is hij chef geworden op het Vredesplein (K2) en vervolgens in de Willem de Zwijgerstraat (K16), Paul Krugerlaan (K25), Beukenlaan (K9), Bonifaciuslaan (K27) en Leenderweg (K4).


Datum: 02-02-2010
Naam: Jeanne Hertogs  
img

Ik heb 12 jaar bij de Spar (Pladdet, chef Van de Laar, later Jerry en Mieke Pladdet) gewerkt. Bennekelstraat, daarnaast Etosslagerij, die later een café werd. Om de hoek bakker Panke wat later een cafetaria werd (ondermeer Tonnie Cleisen eigenaar 1970). Naast Bastiaans zat speelgoedwinkel Van de Oever. Later werd het hele pand Bastiaans. De meisjes van de koster werkten daar en Wilma van der Heyde. De Spar werd in ongeveer 1970 huishoud- en speelgoedwinkel (Jerry's warenhuis). In 1978 ben ik daar weggegaan. Een jaar later ging de winkel weg en kwam Guntlisbergen antiek of zoiets er in.


Datum: 02-02-2010
Naam: Marijke van den Biggelaar  
img

Hallo Jeanne,ik denk dat jij de familie Van de Laar dan wel goed hebt gekend! Ik heb afgelopen jaar weer een leuk contact opgebouwd met Els van de Laar, die in Duitsland woont. Ken je die nog? Frits van den Oever, de eigenaar van de speelgoedwinkel, was een jeugdvriend van mijn vader, dus ook daar kwamen wij regelmatig.


Datum: 08-02-2010
Naam: Jerry Pladdet  
img

Hallo Jeanne, leuk eens iets te horen van je. Jerry`s warenhuis is ca 1 jaar na jouw vertrek omgetoverd tot winkel in 2de hands meubels. Deze zaak is na een paar jaar (medio 1985) verkocht aan Jo Guntlisbergen. Wij (Jerry & Mieke) zijn verdergegaan in mode en sieraden op Kastelenplein. In 1988 zijn we een zaak begonnen in Makadocenter Beek-Limburg (Byoux Angelique). In 1992 daar ook nog Ricardo geopend. Onze zoon Richard heeft in 2001 de zaken overgenomen. De winkel op Kastelenplein is okt. 2009 na 31 jaar opgeheven.


Datum: 21-02-2010
Naam: Jeanne Hertogs  
img

Hallo Marijke, ik heb Els niet echt goed gekend. In 1965 ben ik bij Van de Laar (De Spar) gaan werken, een paar jaar later is Van de Laar een eigen zaak begonnen en is Jerry Pladdet de chef geworden. Mevrouw de Jong woonde met haar man Gerrit op de hoek in het bovenhuis, die hadden een dochter Marijke, misschien ben jij dat wel.


Datum: 21-02-2010
Naam: Marijke van den Biggelaar  
img

Hallo Jeanne, neen dat ben ik niet, mijn meisjesnaam is Van den Biggelaar en die mensen heb ik niet gekend.


Datum: 21-02-2010
Naam: Mieke Pladdet  
img

Hallo, Jeanne van de Laar had nog een dochter Rikie die is op de eerste autoloze zondag in Valkenswaard verongelukt. Hallo Marijke, dus jij hebt bij ons gewerkt, in welke periode was dat? Leuk om dat te horen.


Datum: 22-02-2010
Naam: Marijke van den Biggelaar  
img

Neen, Mieke dat heb je niet goed begrepen, want ik was heel goed bevriend met Rikie en Els. Het is inderdaad waar dat Rikie op de eerste autoloze zondag een ongeluk heeft gehad in Valkenswaard en is ongeveer een week daarna aan haar verwondingen overleden. Maar de naam Pladdet ken ik wel natuurlijk.


Datum: 07-09-2010
Naam: Ruud Maas  
img

Rens Donders heeft het helemaal juist met de volgorde van de winkels. Theo van Gestel maakte heel veel producten nog zelf, echt lekker. Het echtpaar van Bree (de Bakker), dat waren lieve mensen, kinderen kregen altijd iets lekkers. De Etos, ja klopt, die sfeer was uniek, geweldig personeel. Nog een mooie anekdote, ik moest als kind wel eens vlees en brood halen als ik uit school kwam. Toen ik een keer thuiskwam met het vlees, keek mijn vader er bedenkelijk naar, schreef een briefje en stuurde mij met het vlees terug naar de slager. Theo van Gestel, las het briefje hardop voor in de winkel, kreeg een kleur en gaf een groot pak vlees mee, met de complimenten. Wat stond er nou op dat briefje: "Slachter, het is voor ons, niet voor d'n hond". Dat was een andere tijd, mensen hadden het niet breed, maar hadden veel voor elkaar over, als er een huisvrouw ziek werd of ze was pas bevallen, namen de buurvrouwen ieder een stuk van het huishoudelijk werk over, tot ze beter was, dat deden ze uit zichzelf, kom daar nog maar eens om.


Datum: 11-07-2011
Naam: Lia van Oosterhout (nu Danielle)  
img

Ja, daar ging ik als kind boodschappen doen en kreeg ik altijd bij de slager een schijfje worst. Wat was die heerlijk toen! En er was een Etos en inderdaad een schoenenwinkel waar ik voor mijn oma pantoffels kocht, met kraag (van die geruite) en er was een drogist waar mijn zusje Lenie ook nog heeft gewerkt. Een fietsenwinkel en dit lag allemaal tegenover de kerk van pastoor Brocken die regelmatig op huisbezoek kwam. Als we naar school gingen, de Barbaraschool, liepen we door de Reinkenstraat en we kochten daar inderdaad bij de viswinkel onze vis. Loes Verbeek, ik geloof dat ik jou ken. Wie mij kent mag me altijd schrijven...


Datum: 30-07-2011
Naam: Kees van der Meijden  
img

Die Kees ?, naast Kielensteijn dat ben ik: Kees van der Meijden uit Geldrop. misschien herken je me nog vanwege mijn tweelingbroer Frans.


Datum: 02-10-2012
Naam: Wilma Mennes van de Brok  
img

Wij hadden het snoepwinkeltje in de Reinkenstraat tegenover Viveen, de familie Van de Brok.


Datum: 03-10-2012
Naam: Ruud Maas  
img

Geweldig toch, al die leuke reacties van de (toen nog) kinderen die daar woonden.
Wie weet nog wat wij in de vakantie allemaal ondernamen om de vakantietijd door te komen, (vergeet niet, de televisieuitzendingen bestonden uit vlekkerige, wazige, zwart/witbeelden), en "gamen" of "internetten" bestond nog niet. Er reden nauwelijks auto's in de straten, je kon dus de hele dag op straat voetballen.
De jongens gingen wel eens met 50 cent naar Jennekens, de autosloper op de Hoogstraat. Daar kon je een oud bakelieten autostuurwiel krijgen, dat kon je op de step monteren. Ook kon je schakelaars op het stuur vastzetten enz.
Op de hoek van de Blaarthemseweg, tegenover het grasveld waar nou die ijzeren driehoek staat, stond een oude boerderij waar een oud echtpaar woonde dat nog wat vee had. Daar ging ik dan "werken", mest kruien, stro en hooi aan de dieren geven, en wat dies meer zij. Tussen de middag kreeg je van de boerin heerlijke dikke plakken brood met lekkere vleeswaar erop, en chocolademelk. Zielsgelukkig was je dan, je voelde je al een hele kerel, en die twee oudjes waren zo geweldig met kinderen, je was er altijd welkom.
Vandalisme, rotzakkerij uitvreten, stelen, en andere narigheid, wat wisten wij daarvan, dat was onze wereld niet. Verder kon je terecht in de speeltuin op de Locatellistraat, ik denk ongeveer op de hoogte waar nu de scouting zit? En eindeloos voetballen, of wildwest spelen "cowboy en indiaantje", een klapperpistooltje en een oude gleufhoed waren daarbij de attributen. Wij waren niets gewend en met alles tevreden. Nu hoor ik vaak, die 'rotjeugd van tegenwoordig"! Beroepsmatig kom ik veel in aanraking met die "rotjeugd". De jeugd heden ten dage is alles gewend en met niks tevreden. Maar hoe komt dat? Kijk maar eens wat de "media" de jeugd bieden, alles moet kunnen, niets mag het individu in de weg staan in de "ratrace" naar wat je moet doen en hebben om mee te tellen op school, in vrijetijdsbesteding, in het uitgaansleven enz. De "social media" geven richting en sturing, de commercie bepaalt het tempo.
Couperus zei het al: "Het wonder is uit het leven verdwenen, alles is tot techniek herleid". Roger Scruton geeft het antwoord: "In onze hedendaagse maatschappij waar wij mensen, door egoïsme gedreven, ronddolen op zoek naar vrede en saamhorigheid, is de menselijke aanraking in woord en daad de hoogst mogelijke vorm van troost, omdat samen leven in vrede onbereikbaar blijkt te zijn". Dan hadden wij het destijds als jeugdigen makkelijker. Alles was duidelijk en geordend. Maar het "leven", de "natuur" op onze planeet wordt bepaald door een snaarbeweging, dat wil zeggen, door een constante golfbeweging met toppen en dalen. Energie, leven, gaat nooit verloren, het verandert slechts van vorm. Wij passen die aan en passen die toe, voor goed en kwaad.
Ik hoop dat u al uw leuke herinneringen op dit platform met anderen deelt. Zo passen wij ook de vorm aan, ten goede, mogen wij hopen.


Datum: 09-01-2018
Naam: Marion van den Oever  
img

Wat leuk om dit allemaal terug te lezen. Wij hadden dus die speelgoedwinkel in de Averkampstraat, naast Bastiaans. Ik was vriendin met Marlies Rutte die tegenover ons woonde, dochter van Tjeu Rutte. Haar moeder was vaak ziek zoals ik mij kan herinneren. De straatnamen weet ik niet meer maar als ik bij ons uit de deur naar links liep dan was daar een groot veld met een houten fritestent en daar kon je voor 25 cent frites kopen met 5 cent mayonaise. Stak ik de weg over, eerste straat rechts, dan was daar een klein snoepwinkeltje waar je voor 5 cent twee dropkoppen kon kopen of poeliepek. Zalige tijd, veel rolschaatsen op 't kerkplein en stiekem Suske en Wiske boeken lezen die net binnen waren.  Het mocht eigenlijk niet van ons pa want ze moesten uiteraard nog verkocht worden maar met een beetje goede wil en een goede zaklamp lukte dat wel. En uiteraard na 't lezen onderaan de stapel boeken leggen zodat je de vouw niet zag. De naam V.d. Biggelaar zegt me wel iets maar 't is te lang geleden allemaal. Krabben en krukels karretje wat wekelijks voorbij kwam. Oud papier werd ook wekelijks opgehaald. De eerste autoloze zondag kan ik mij ook nog goed herinneren, was toch een vreemde gewaarwording. Moest er iemand zijn die mij of mijn familie nog goed kent, dan mag U mij gerust een mailtje sturen.