EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1108

Bijdrager:

Jaar:

1968

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

615 Schoot

Straat:

Beukenlaan

Onderwerp 1.:

Bruggen / Tunnels / Viaducten

Onderwerp 2.:

Viaducten

Onderwerp 3.:

Beukenlaan

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Strijps Bultje.

Beschrijving

Of dit ter compensatie is van het ontbreken van heuvels en bergen in de regio weten we niet, maar in de volksmond heet dit het Strijps Bultje. Het is het viaduct aan de Beukenlaan (rondweg) ter hoogte van het Philipscomplex Strijp. 't Werd geopend in 1963.


Geplaatst op

22-08-2005

Reacties:

Datum: 22-08-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Inmiddels is men verder gegaan na deze heuvel is nu ook aansluitend een dal gemaakt met een gevaarlijke bocht bij het stijgen uit het dal.


Datum: 15-09-2005
Naam: John van Iersel  
img

Volgens mij staan of grenzen hier de Philips fabrieken aan een gebied wat heel vroeger in Strijp in de volksmond Den Bult werd genoemd. Deze naam is dus enigzins verbasterd overgenomen voor de overigens een van de eerste ongelijkvloerse kruisingen van Eindhoven, Beukenlaan/Halvemaanstraat.


Datum: 15-09-2005
Naam: Hans van Melis  
img

De weg rechts onder het bultje door heet Schootsestraat. Deze Philipsfabrieken staan, voorzover ze niet net zoals de klokkentoren in de oude gemeente Woensel staan, in het Strijpse gehucht Schoot.
Ik heb in Strijp bij de Glaslaan, een gehucht den Bult gevonden en een terrein den Bult bij de telefoonstraat in Tongelre.


Datum: 15-09-2005
Naam: Diny Nagel  
img

Ik heb vroeger lange tijd in de Kreugelstraat gewoond, tot 1960, maar ik heb toen nooit gehoord van het
'' Strijps Bultje ''. Ik denk dat het gewoon de bijnaam is voor het viaduct.


Datum: 15-09-2005
Naam: John van Iersel  
img

De andere kant van het Philipsterrein kwam uit in de Glaslaan, daar waar dus heel lang geleden het gehucht Den Bult lag. Over het gehucht werd in 'onze' tijd echter niet meer gesproken. Wel hadden toenmalige ouderen het over Den Bult als ze het over het desbetreffende gebied hadden. Vanzelfsprekend kon niemand het rond 1960 hebben over het Strijps Bultje omdat het toen eenvoudigweg nog niet bestond en er dus ook nog geen bijnaam voor was. Het Strijps Bultje als verbastering van Den Bult zou dus zeer voor de hand liggen.


Datum: 17-09-2005
Naam: Willem de Vries  
img

Den Bult hiet nog steeds den Bult. Niks gin verbastering. Iemus uit Woensel hit op 3 augustus 1964 d&65533; ding het Strijps Bultje ged&65533;pt. Ston op 4 augustus in de krant.


Datum: 23-09-2005
Naam: Hans van Melis  
img

De koppeling Glaslaan en den Bult kan gelegd worden naar aanleiding van een artikel in de Meierijsche Courant van 16-7-1918 Zie foto 1386


Datum: 26-09-2005
Naam: Frans Gommers  

Het vorige resume heb ik verwijderd omdat het niet meer correct bleek. Want dank zij het uitgebreide speurwerk van Hans van Melis is het 'mysterie' opgelost. En denk er om, Hans houdt vol tot alles duidelijk is.

Vooraf twee opmerkingen:
- De huidige Hulstlaan heette vroeger Glaslaan, een oorzaak van misverstanden !! Hans zal daar nog wel op terug komen zo verwacht ik.
- Lees de tekst en kijk naar de afbeelding in het Strijps Nieuwsblad (link op deze pagina).

Resumerend hebben/hadden we, als ik het goed begrijp, in Strijp dus drie 'bulten'
1e - de huidige straat 'Den Bult' tussen Schouwbroekseweg en Strijpsestraat (afbeelding 1362), het straatnaamnaambordje te zien op afbeelding 1361,
2e - als bijnaam voor het bovenstaande viaduct,
3e - de werkelijke 'oude' Den Bult, die zeg maar halverwege de Henriettestraat lag, zoals vermeld in de uitleg in het 'Strijps Nieuwsblad'. Dit lijkt overeen te komen met de bult tussen Keerweerstraat en Draaiboomstraat, waarvan de restanten nog bestaan (afbeelding 1385). Dit kan ook gezien worden als 'grenzend aan de Glaslaan', en afbeelding 1386 is daarmee verklaard.

Hans bedankt voor alle informatie.


Datum: 11-03-2006
Naam: Walter van der Elst  
img

Volgens mij is de naam Strijps bultje pas in de jaren 89 of zelfs later ontstaan voor dit viaduct. Maar ik kan fout zijn. na de aanleg van dit viaduct, begin jaren 60 kregen we veel last van grondwater in onze kelder aan de Plaggenstraat.


Datum: 11-03-2006
Naam: Willem de Vries  
img

Het was iets eerder als 1989 nl 4 augustus 1964. zie hierboven.


Datum: 30-06-2006
Naam: Walter van der Elst  
img

Deze foto is van na 1968, ik ben er vrij zeker van dat de antenne installatie op het torentje van het Veemgebouw veel later verwijderd is.


Datum: 12-04-2007
Naam: Jac. Janssen  
img

Ik ben in 1920 geboren in de Huberthastraat nr 5, dat was in die oude huizen. later zijn nieuwe huizen gebouwd in de Huberthastraat en de Henrietestraat en omgeving. Dat gebied werd toen genoemd Den Bult


Datum: 12-04-2007
Naam: Jan Kneepkens  
img

Ik ben in 1977 aan de Beukenlaan komen wonen (1 van de huizen die nu zijn afgebroken) en ken het viaduct niet anders dan het Strijps Bultje bij het Evoluon Gewoon de hobbel in de rondweg. Misschien dat het Strijps Bultje nu afdaalt in de Kuil van Strijp.


Datum: 06-10-2007
Naam: Jiles Smits Brisbane Australie  
img

Waar de naam bultje vandaan komt weet ik niet. Deze brug of bult in de rondweg is aangelegd om de volgende reden. Elke dag werden er goederentreinen van het ene naar het andere Philipsterrein gereden. Deze kruisten de Beukenlaan. Toen de Beukenlaan deel van de rondweg werd is er besloten deze brug te bouwen om verkeersoponthoud tijdens het treinenvervoer te vermijden. Er liep ook een brugstellage met stoom en andere pijpen van het ketelhuis over de Beukenlaan tussen de twee Philipsterreinen. De helling komende vanuit Woensel is daarom vrij steil want er moest doorrijhoogte overblijven onder de pijpen en toch genoeg hoogte bereiken over de spoorlijn. De spoorlijn liep over de Beukenlaan net voor het Veemgebouw gezien als op de foto. Gezien ik nu in Australië woon ben ik niet op de hoogte van de huidige situatie.


Datum: 12-02-2008
Naam: Leonie Marechal  
img

Onder dit bultje heeft heel vroeger een friettent gestaan. Ik weet nog dat de familie Vos naar Canada emigreerde en wij kinderen daar nog een frietje mochten halen. Ik speelde vroeger nog tussen het betonijzer van het bultje.


Datum: 13-02-2008
Naam: Diny Nagel  
img

Links op de hoek stond vroeger de friteskraam van Dago Lepper en zijn vrouw Marietje, die volgens mij in de Sparrenstraat woonden.


Datum: 13-02-2008
Naam: Hannie en Peer Wouters  
img

Links op de hoek stond inderdaad de friteskraam van Dago en Mientje Leppers (mijn oom en tante). Dago Leppers is in 2001 overleden en Mientje Leppers woont nog steeds op de Bredalaan. Zij hebben na het vertrek inderdaad in de Sparrenstraat gewoond.


Datum: 13-02-2008
Naam: Diny Nagel  
img

Ik kan me nog herinneren dat Dago ijs maakte in de Sparrenstraat. Hij had daar een speciale ruimte voor. Ik ben daar eens met mijn moeder geweest om te kijken hoe dat ging.


Datum: 20-11-2018
Naam: henny frings  
img

Het Strijps Bultje had niets te maken met bergen en dalen. Het is aangelegd om de grote chaos op te ruimen die er ontstond met de uitgangspoorten van beide zijde van de Philips-fabrieken als men was afgewerkt. Aan de kant van de Zwaanstraat stonden ook de Vipre-bussen klaar voor de Belgische medewerkers. Vele mensen moesten te voet naar de Leeghwaterstraat, ook daar stonden Philips-bussen. Veel mensen met de fiets, kortom het was een grote warboel. Het Strijps Bultje is dan ook aangelegd, om de oude rondweg vrije doorgang te kunnen geven.